Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 3 çocuk için borçlanma erken emekli etmiyor - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Geçen yıl çıkartılan 6552 sayılı Kanun’la kadınların doğum borçlanmasında yeni haklar getirildi. İlk defa 1 Ekim 2008’de uygulamaya başlanan, SSK’lı kadınlara 2 çocuk için sağlanan doğumda borçlanma hakkı, 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren torba yasayla genişledi. Daha önce sadece 2 çocuk için sağlanan borçlanma hakkı 3 çocuğa çıkartıldı. Ancak doğum borçlanması emeklilik yaşınızı geri çekmez. Doğum borçlanmasını askerlik borçlanmasıyla karıştırmamak gerekir.

        Askerlikborçlanmasında, eğer sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askerlik yapılmışsa, sigortalılık süresi borçlanma yapılan süre kadar geriye gider. Askerlik borçlanması emeklilik yaşını da geri çeker ve daha erkenemekli olma imkânı sağlar. Doğumda ise sadece sigortalı olarak işe başladıktan sonra doğan çocuklar için borçlanma yapılabiliyor. Sigorta başlangıç tarihini geriye götürmüyor, emeklilik yaşını da geriye çekmiyor. Diyelim emeklilik için 55 yaş ve 5900 gün prim koşuluna tabisiniz. Şu anda işe devam ediyorsunuz. İleride yaşınızı doldurduğunuzda eksik prim gününüz kalırsa o süreleri doldurmak için borçlanma hakkınızı kullanabilirsiniz. Eğer eksik priminiz yoksa borçlanmanıza hiç gerek yok.

        2015 ’İN İLK YARI SI İÇİN ÖDE NECE K PRİM 384 LİRA

        Doğum borçlanm ası yaparke n SSK ve Bağ-Kur ’lu kadınlar , asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında kazançla r üzerinde n yüzde 32 prim ödeyece kler. 2015’in ilk yarısında 1202 lira olan brüt asgari ücret üzerinde n aylık 384.5 lira prim ödenece k.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ