Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Faizleri düşürmenin tam zamanı" - Para Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enflasyonun düşme eğilimine girdiği bu dönemde faizlerin de düşürülmesi gerektiğini belirterek, Merkez Bankası'nın daha proaktif davranmasını istedi.

        Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Goodyear Kavşağı temel atma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarınki Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etmesi konusundaki değerlendirmesini sorması üzerine Işık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasadan doğan yetkisini kullanmasından daha normal bir şey olamayacağını söyledi.

        Bunu speküle etmenin normal olmadığını ifade eden Işık, "1982 Anayasasını AK Parti hazırlamadı, Recep Tayyip Erdoğan da hazırlamadı. 1982 Anayasasında açıkça, 'Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık eder veya kendi başkanlığında toplantıya çağırabilir' ifadesi var. Sayın Cumhurbaşkanımız da seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak bu yetkisini kullanacak. Yarın, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bir kabine toplantısını yapacağız" diye konuştu.

        'FAİZLERİ DÜŞÜRMENİN TAM ZAMANI'

        Işık, "Avrupa'yla kıyaslandığında Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin ne durumda" olduğu yönündeki soru üzerine de coğrafi şart, politik konjonktür ve diğer risk alanlarına bakıldığında Türkiye'nin ateş çemberi içindeki bir güvenlik adası gibi olduğunu bildirdi.

        Zor bir yıl olan 2014'ü başarıyla geçtiklerini vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

        "2015 yılı çok daha iyi olacak. Avrupa, belirli riskleri barındırıyor, ABD'den gelen sinyaller fena değil. Avrupa'da bazı durgunluk belirtileri var ama inanıyoruz ki onlar da bu süreci iyi atlatırlar ve Türkiye de 2015'de ortaya koyduğu yüzde 4'lük büyüme hedefini rahatlıkla gerçekleştirir hatta daha da üzerine çıkar. 2015'in 2014'e göre daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Çünkü bizim en önemli ithalat kalemimiz olan petrolde ciddi düşüş var. Bu, bizim hem cari açığımızın hem de maliyetlerimizin azalmasına ciddi katkı verecek. Faizleri düşürmenin tam zamanı, enflasyon ciddi bir düşme eğilimine girdi. Merkez Bankamızın bundan sonra biraz daha proaktif davranarak faizleri hızlı bir şekilde aşağıya çekmesini bekliyoruz. Bu yapıldığı takdirde enflasyonun aşağı doğru inmesine de önemli bir destek verilmiş olur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ