Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Faiz 1.5 puan inebililir' - Para Haberleri

        Piyasalar gözünü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısında alacağı ‘faiz kararına’ çevirmişken, Bloomberg HT’ye konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Merkez Bankası’nın yılın ilk yarısı içerisinde 150 baz puana (1.5 puan) kadar faiz indirimi imkânı olduğunu söyledi.

        ‘BÜYÜME YÜZDE 3.5 OLUR’

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugün açıklayacağı faiz kararına yönelik beklentilerini paylaşan Bali, “Merkez Bankası’nın bu ortamda faiz indirme imkânı var” dedikten sonra halen 8.25 seviyesinde olan politika faizinde 150 baz puanlık daha gidilecek yer olduğuna işaret etti. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte enflasyonun düşeceğinin ve buna bağlı olarak faiz indirimi olabileceğinin altını çizen İş Bankası Genel Müdürü Bali, faizin 4 puanlık artırım öncesindeki 7.5’lik seviyelere dönebileceğine işaret etti. Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerde de bulunan Bali, bu yıla yönelik büyüme tahminini de açıkladı.

        Bali, Türkiye ekonomisinde yüzde 3.5 büyüme öngördüklerinin de altını çizdi. Bali, gündem başlıklarının aslında 2014 yılına benzediğine işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Ama stres veya gerilim açısından aynı oranda olmadığını düşünüyorum. Seçim olgusu var ama geçmiş dönemdeki seçim süreci kadar piyasalar açısından belirsizlik algısına sahipdeğil. FED’in kararı da üç aşağı beş yukarı belli. Bu hızlı mı olacak tedrici mi olacak bu önemli. Son toplantıda büyük bölümü üyelerin faiz artırımını beklediklerini ifade ettiler. Ben hızlı bir faiz artışı trendine girileceğini düşünmüyorum.”

        ‘GENÇ İŞSİZLİK EN ÖNEMLİ SORUN’

        2014 yılını da Türkiye ve kendileri için değerlendiren Bali, “Aslında ilginç bir yıldı. Oldukça hareketli bir yıl yaşadık. Örneğin, beşinci aya kadar risk algısı oldukça yüksekti. Biliyorsunuz FED’in politikasındaki normalleşme süreci denilen değişiklik fon akışlarını olumsuz etkileyecekti. Mayıstan itibaren aşağı yukarı birçok ekonomide risk algısında iyileşme başladı. Ona bağlı olarak yerel ekonomilerin de aldığı kararlarla büyüme trendi hareketlendi. Yıla başlarken ciddi risklerin önemli bir bölümünün gerçekleşmediği, yıl içinde giderek etkisini kaybettiği ve buna göre de normalleşen bir sürece girdiğimiz yıl yaşadık. Fena olmayan bir yıla giriyoruz.

        Özellikle 2012’de başlayan süreçte Türkiye daha ılımlı büyüme performansı gösteriyor, bu da bankaları da etkiliyor. Bu dönemde ihtiyatlı politikalar ile aktif kalitesi ve kârlılığın muhafazasını hedefliyoruz. Biz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi, maliyet yönetimi ve en önemlisi de kredi kalitesinin korunması anlamındaki önceliklere odaklandık. Sektörde bu yönde olumlu ayrıştırma gösterdik” değerlendirmesinde bulundu. Bali, önümüzdeki yıllar içerisinde en büyük problemin genç işsizliği olduğunu belirtirken ekonomi yönetiminin işsizliği masaya yatırırken bu konuya odaklanması gerektiğini ifade etti.

        ‘KOBİ’DE YÜZDE 20 BÜYÜRÜZ’

        Bali, bu yıl banka olarak aktif kalitesi ve kârlılığı korumaya odaklandıklarını dile getirdi. Sektörde aktif büyümesinin yüzde 13-14 olmasını beklediklerini vurgulayan Bali, “Kredi hacminde yüzde 15-16 ile sektör ortalamasına yakın büyüme bekliyoruz. KOBİ kredilerinde yüzde 20’nin üzerinde büyüme gösteriyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ