Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşte merkezin faiz kararı - Para Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki açıklamalarının ardından önemi daha da artan Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı tamamlandı.

        Merkez Bankası, politika faizi olan 1 haftalık repo faizini 0.50 puan indirerek yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e çekti.

        Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyada herkes faizleri indirirken, Merkez Bankası’nın hâlâ aynı noktada durarak faizleri indirmediğini belirterek gerekirse "cumhurun sesi" olarak çağırıp kendileriyle bu konuyu konuşacaklarını söyledi.

        KARAR SONRASI DOLAR NE OLDU?

        "Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diyen Erdoğan, "Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım. Söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez"

        dedi.

        "TEMKİNLİ BİR YAKLAŞIM GEREKMEKTEDİR"

        İşte Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında yaptığı açıklama:

        Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

        a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuştur.

        b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25’ten yüzde 7,75’e indirilmiştir.

        c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,75 düzeyinde sabit tutulmuştur.

        Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir.

        Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

        Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

        Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

        BAKAN ZEYBEKCİ: İNDİRİM SAYILMAZ

        Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "Merkez Bankası'nın bugünkü indirimi tam bir indirim sayılmaz. Bir sonraki toplantıya dair indirim beklentimiz sürüyor.İndirimi yetersiz bulduk" dedi.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından faiz kararını şu sözlerle değerlendirdi: "Merkez Bankası faiz kararıyla siyasi iradenin vizyonu ile ayrıştı. Bu indirimin Türkiye'nin büyüme hedeflerine faydası yok"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise "Geçen gün söylemiştim 'tam zamanı' diye ama beklentilerimizi karşılamadı. Biz daha cesur bir faiz indirimi bekliyorduk" diye konuştu.

        'İNDİRİM YETERLİ DEĞİL'

        İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ise faiz indirme kararı ile ilgili olarak "Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık indirimle ekonomik büyümenin önemini fark etmiş görünüyor. Ancak bu indirimi yeterli bulmak mümkün değil. Önümüzdeki aylarda yeni faiz indirimleri bekliyoruz" dedi.

        Faiz indirim kararının yatırımcı iştahını artıran bir adım olduğunu belirten Başkan Çağlar, "Birçok yatırımcı, faiz oranları eski seviyesine gelmedi diye yatırımlarını erteliyordu. Atılan son adımla yatırımcının ayağındaki pranganın gevşediğini henüz söylemek zor" diye konuştu.

        Türkiye'nin yıllık büyüme çıtasını yüzde 4'ün üzerine yükseltmek mecburiyetinde olduğunun altını çizen Çağlar, "İstanbul iş dünyası olarak Türkiye'nin en büyük derdi vasat büyümedir. Bugün hem üreticimiz, hem iş gücümüz hem de tacirlerimiz büyüme özlemi çekiyor. Büyümede belirli bir orana takılıp kalmaktan endişe ediyoruz. Vasat büyüme oranlarıyla kaybedecek bir saatimiz bile yok" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ