Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Ziraat Bankası Genel Müdürü konuştu.... - Para Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kamu bankalarının kuracağı üç yeni banka ile katılım bankacığının sektöründe payının yüzde 5.3'ten yüzde 20'ye çıkmasını beklediklerini belirterek, Ziraat Bankası'nın kuracağı katılım bankasının Mayıs'ta faaliyete geçmesini ve bu yıl 20 şubeye ulaşmasını öngördüklerini söyledi.

        TBB'nin dün akşam düzenlediği toplantıda konuşan Aydın, Vakıfbank ve Halkbank'ın da katılım bankası kurma çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, "Katılım bankalarının Türkiye'de toplam aktiflerdeki payı yüzde 5.3. Biz burada yüzde 20'lere kadar bir pay elde edilebileceğini bekliyoruz. Ama bu bir süreç meselesi" diye konuştu.

        Türkiye'nin İslami bankacılıktan aldığı payın yüzde 3 olduğunu söyleyen Aydın, "Türkiye'nin bu payı koruması için bile katılım bankacılığının aktif anlamında yüzde 30'luk bir büyüme elde etmesi lazım. Şu anda bizim katılım bankalarının büyümesi yüzde 20 civarında. Demek ki bu büyümenin artması ve ivmelenmesi için yeni oyunculara ihtiyaç var" dedi ve ekledi:"Bu oyunculardan biri de Ziraat Bankası olacak. Mayıs ayı itibari ile Ziraat'in kuracağı katılım bankasının faaliyete geçmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu sene 20 şube açabiliriz."

        Türkiye'de Albaraka Türk , Bank Asya , Kuveyt Türk ve Türkiye Finans'tan oluşan dört katılım bankası faaliyet gösteriyor.

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Halk Bankası'na 1 milyar lira sermayeli katılım bankası kurma izni verdiğini açıklarken, Vakıfbank'ın 300 milyon dolar karşılığı TL başlangıç sermayeli katılım bankası kurulması konusunda çalışmaları sürüyor.

        Bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Vakıfbank'ın kuracağı katılım bankası Vakıflar Genel Müdürlüğü çatısı altında olacak. Sermayesi 2.5 milyar lira olan Vakıfbank'ta,Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yüzde 58.45 payı bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ