Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık ‘Bernanke’nin kararları da tartışılıyordu’ - Para Haberleri

        Türkiye Bankalar Birliği’nin yıllık toplantısında bankacılar Merkez Bankası’nın kararlarının siyasiler tarafından tartışılmasının normal olduğunu belirtirken düşük faizi de savundular. Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Merkez Bankası’nın faiz indirimini siyasilerin az bulmasıyla ilgili tartışmaları doğal bulduklarını belirterek “Bernanke (ABD Merkez Bankası FED’in eski Başkanı) de tartışılıyor.

        Herkes görüşünü söyleyecek. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına bir şey demiyoruz. Ama bu ülkede yaşayanlarınbu ülkede olup bitenle ilgili elbette bizim de söyleyeceklerimiz var” dedi. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de, “Türkiye’de Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tehdit altında olduğunu düşünmüyorum.Dünyanın her tarafında bir tek bankalarla ilgili konuşulur o da merkez bankaları. Bernanke hakkında konuşulanlara bakarsanız çok daha fazlasını duyarsınız” dedi.

        DÜZENLEMELER YETERLİ OLDU

        Toplantıda üzerinde durulan önemli bir konu da bankaların özsermaye kârlılıklarının yüzde 12’nin altına gerilemesi oldu. Bankacılar buna rağmen hükümetten regülasyonlar konusunda bir yumuşama beklemiyor. Sebep ise cari açığı kontrol altına almak için getirilen düzenlemelerin etkilerinin pozitif bir şekilde yansımış olması.

        Ümüt LEBLEBECİ TEB Genel Müdürü

        "YABANCIYA YÜKSEK FAİZ TERCİH ETMEM"

        “Yabancıya verdiğiniz reel faiz var. Bir de yerellere. TL reel faizi, tasarrufları artırmak için biraz daha fazla verebilirsiniz. Ama dışardakine yüksek reel faiz vermek Türkiye vatandaşı olarak benim tercih edeceğim bir şey değil. Yabancının enflasyonu teknik olarak TL enflasyon değildir. Doları kaçla borçlandığıdır. Türkiye bu reel faizi minimum verdiği sürece iyidir.”

        Adnan BALİ İş Bankası Genel Müdürü

        "BOŞ ALAN VAR DAHA CESUR OLMAZ LAZIM"

        “Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve gıda fiyatlarındaki gerileme enflasyon üzerinde olumlu etki yapacak. Kurda enflasyonda olumsuz etki yapacak bir durumun oluşmaması halinde önümüzdeki dönemde bu iki faktörün enflasyonda olumlu etkisi faizde kullanılabilecek bir alan yaratabilececek. Faizde yaratılabilecek alanın kullanılmasında da cesur olmak lazım.

        Hüseyin AYDIN TBB Başkanı

        PARAYI DÜŞÜRÜRKEN KAZANDIK

        “Biz en çok parayı büyümenin yüksek olduğu ve faizlerin aşağıda olduğu dönemlerde kazanıyoruz. Hiçbir zaman daha pahalı kredi satmak istemeyiz. Ama topladığımız fonlarla krediyi fiyatladığımız için bu fonlar üzerindeki yükler ister istemez kredi maliyetini artırıyor. Tasarrufların kıt olduğu bir ülkede sermaye de kıt ve pahalı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ