Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Ne değişti deyip faizi 6.7'ye indirdiler - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 24 Şubat’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını beklemeden gelecek hafta erken bir faiz indirimine gidebileceğini açıklaması piyasaları hareketlendirdi. Açıklamayla birlikte dolar 2.37 liranın üzerine fırlarken, kısa vadeli faizler sert düştü. Başçı’nın konuşmasından 4 Şubat’ta PPK’nın toplanıp, politika faizinin 0.75-1 puan aralığında ineceğini öngören bankalar, tahvile hücum edince, önceki gün yüzde 6.92 olan iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 6.70’e kadar geriledi. Başçı’nın açıklamalarının ardından bankacılık kulislerinde en çok tartışılan konu ise “21 Ocak’ta yapılan PPK toplantısından bu yana ne değişti?” sorusu oldu.

        SİYASİ BASKI VE ECB FAKTÖRÜ

        Bankacılara göre, Merkez Bankası’nın erken faiz indirimi sinyali vermesinin ardındaki en önemli neden siyasi baskı. Diğer önemli neden ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 550 milyar Euro beklenen parasal genişlemeyi 1.1 trilyon olarak açıklamasının Merkez’in elini rahatlatması olarak gösteriliyor. Ancak bankacılar “Siyasi baskı olmasaydı Merkez ECB’nin kararına rağmen toplantı için 24 Şubat’ı beklerdi” yorumunda bulunuyor.

        'MERKEZ'DE FED ACİL FAİZ ARTIRMAZ BEKLENTİSİ VAR'

        Bankacılar, piyasanın bir kulağının da bugün açıklanacak olan ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararında olduğunu belirttiler. Bankacılar, “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarından anlıyoruz ki, TCMB, FED’in faiz artışı konusunda acele etmeyeceğine kesin gözüyle bakıyor” yorumunda bulundular.

        YUNANİSTAN VE İYİ ABD VERİLERİ BORSALARI DÜŞÜRDÜ

        ABD’de de beklentilerden iyi gelen ekonomi verileri, Yunanistan endişeleri ve zayıf şirket bilançoları ile yurtdışı borsalarda yaşanan satış, Borsa İstanbul’un da yüzde 0.29 düşüşle 91 bin 150 puana gerilemesine neden oldu. Dünya borsaları yüzde 1-2 aralığında kayıplar yaşarken Yunanistan Borsası yüzde 3.7 çakıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ