Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mehmet Şimşek Merkez Bankası'na güvenlerinin tam olduğunu açıkladı. - Para Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'na güvenlerin tam olduğunu söyledi.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Kadın Kolları Sinop il kongresine katıldıktan sonra Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şimşek, "Merkez Bankası'na güvenimiz tamdır" dedi.

        Bakan Şimşek yaptığı konuşmada, ilk olarak Türkiye'nin alt yapısına, eğitimine ve sağlığına çok önemli yatırımlar yapıldığı ifade ederek, bu yatırımların arttırılarak devam edeceğini belirtti.

        Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası ile ilgili eleştirileri üzerine gelen bir soruya ise Bakan Şimşek, "Bu konular çok tartışıldı. Tabi bu tartışmalar birçok ülkede yapılıyor. Ama sürekli bir şekilde gündemde tutulmasını Türkiye'nin yararına bulmuyorum. Avrupa Merkez Bankası da zaman zaman tartışılıyor. Türkiye'de de herkes kendi görüşünü ifade eder. Önemli olan Türkiye'nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi" diye konuştu.

        "GÜVENİMİZ TAM"

        "Bizim Merkez Bankası'na olan güvenimiz tamdır, o konuda en ufak bir tereddüt yoktur" diyen Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

        "Türkiye'de hükümetlerimiz döneminde faizler yüksek seviyelerden makul seviyelere inmiştir. 12 Yıl önce bu Ülkede 'reel faizler' yüzde 25-30 civarındaydı. Bugün 'reel faiz' yüzde 1 civarında hatta sıfıra yakın. Türkiye bu alanda da başarılı olmuştur, bu başarıda siyasi istikrar, yapısal reformlar, özellikle bütçe disiplini, enflasyonun tek hanelere inmesinin katkısı oldukça büyüktür. Bu başarıda partimizin kurucu genel başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın katkısı en büyüktür. Çünkü siyasi irade olmasaydı bu kadar reform yapılmazdı. Reformlar sayesinde Türkiye bugün küresel krizden en az etkilenen ülkelerden birisi olmuştur. Reformlar sayesinde bugün Türkiye'nin bütçe açığı OECD ülkelerinin altıda biri düzeyindedir. Bu son derece düşük düzeydir. Türkiye artık bütçede artık fazla verme noktasına veya dengesine gelme noktasına gelmiştir. Bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın katkıları büyüktür. Zaman zaman kura ilişkin, Merkez Bankası faiz politikasına ilişkin bütün ülkelerde tartışmalar yaşanabiliyor. Bunu bu çerçevede görmek lazım. Merkez Bankası bu zor günlerde iyi bir performans göstermiştir. Sayın Babacan'ın da ifade ettiği gibi 'biz reformlarla ve bütçe disiplini ile elde ettiğimiz kazanımları koruyacağız ve Türkiye'yi inşallah daha ileriye taşıyacağız'. Hepimizin amacı da budur. Merkez Bankamızda da bu ekibin bir parçası olarak üzerine düşen bir katkıyı veriyor ve vermeye de devam ediyor."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ