Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yunanistan dört maddelik istek listesiyle AB genelinde, borç konusunda yeni bir sayfa açmak istiyor - Para Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin geleceğine yönelik büyük öneme sahip toplantılar serisine bugün Brüksel’de devam edilecek. Euro Bölgesi maliye bakanlarının katılacağı toplantılarda Yunanistan ve Euro Bölgesi’nin içerisinde bulunduğu kriz yine gündemin ilk maddesi olacak. Geçen hafta Atina’nın borç sorununun çözümüne yönelik düzenlenen bir dizi toplantıdan sonuç alınamaması üzerine bugün düzenlenecek zirveye yönelik beklentiler daha da arttı.

        ELİ DOLU GELİYOR

        Özellikle Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis’in geçen çarşamba düzenlenen toplantılarda çözüm konusunda herhangi bir plan veya proje sunmaması Euro Bölgesi yetkilileri tarafından eleştirilmişti. Yunan kaynaklardan aktarılan bilgilere göre bugün düzenlenecek toplantılarda durum çok farklı olacak. Buna göre Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, AB’li meslektaşlarına sunmak üzere çantasından dört çözüm önerisi çıkaracak. Yunan bakanın özellikle merkez bankalarına yönelik yeni projeler tasarladığı planında AB’nin geneline yönelik bir de sosyal kalkınma stratejisi bulunuyor. Buna göre Varoufakis ilk olarak AB’nin hazırladığı İstikrar Fonu’nun (ESM), sermayelerini artırmaları karşılığında, AB genelinde krizde bulunan ülke bankalarının riskli varlıklarını almasını istiyor. Bunun yanı sıra başta AB Merkez Bankası olmak üzere AB çatısı altındaki tüm merkez bankalarının da borçlu ülkelerin yükümlülüklerini üstlenmesini talep ediyor.

        Yunan bakan bu iki adımla borçlu ülkelere yönelik söylentilerin tamamen ortadan kalkacağını düşünüyor. Diğer yandan Varoufakis aynı merkez bankalarının, özel tahvil arzı yardımıyla AB genelinde tamamen kalkınmaya yönelik projeleri desteklemesini istiyor. Yunan bakan bu çerçevede yine merkez bankalarının desteğiyle AB genelinde ekonomik dengesizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik sosyal projelerin finanse edilmesi gerektiğini düşünüyor.

        AVRUPA’NIN AJANDASI

        1- Yunanistan yeni bir anlaşma talebinde bulunmadan önce halen devam etmekte olan kredi anlaşmalarının gereğini eksiksiz olarak yerine getirmeli.

        2- Alacaklılar mevcut anlaşmaların şartlarına yönelik yumuşama teklif edebilir ama yeni şartların uygulanacağından kesin olarak emin olmamız gerekir.

        3- Halen devam eden ve üzerinde anlaşılan programların yüzde 70’inin kabul edilip yüzde 30’unun müzakereye açılması gibi bir talep söz konusu olamaz.

        4- Eğer taraflar anlaşma şartlarının değiştirilmesi üzerinde anlaşırsa yeni maddelerin öncekilerden daha az etkili veya hafifletici olması teklif edilemez.

        VAROUFAKIS’İN İSTEKLERİ

        1- AB’nin hazırladığı İstikrar Fonu (ESM), sermayelerini artırmaları karşılığında, krizde bulunan ülke bankalarının riskli varlıklarını alarak spekülasyonlara son vermeli.

        2- Başta AB Merkez Bankası olmak üzere AB çatısı altındaki tüm merkez bankaları da borçlu ülkelerin yükümlülüklerini üstlenerek sorumluluk almalı.

        3- Merkez bankaları yapacakları özel tahvil arzı yardımıyla Avrupa genelinde tamamen kalkınmaya yönelik projeleri finanse ederek ekonomiyi canlandırmalı.

        4- Ayrıca yine merkez bankalarının desteğiyle AB genelinde ekonomik dengesizlikleri ortadan kaldırmak için geniş çaplı sosyal projeler hayata geçirilsin.

        ULUSAL BİR KALKINMA PLANI ŞART

        -Bugüne kadar AB’nin borçlu ülkeleriyle ilişkileri yürüten Troyka’nın adıyla birlikte yapısının da değişmesi bekleniyor.

        -Syriza hükümeti uygulanacak bir ulusal kalkınma planıyla ülkenin 6 aylık bir süre içerisinde mevcut sıkıntılarından kurtulacağını düşünüyor.

        -Atina ayrıca Almanya’dan, II. Dünya Savaşı’nda zorla ödenen 476 milyon Reichmark’lık alacağında da ısrarlı.

        -Bu rakamın aradan geçen süre ve faiz hesaplanması sonucu günümüzün 95 milyar Euro’suna eşit olduğu belirtiliyor.

        ‘MERKEL ÇOK GERÇEKÇİ BİRİ, AB’NİN DAĞILMASINA İZİN VERMEYECEKTİR’

        Brüksel’de gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Alman basınına önemli açıklamalarda bulundu. Tsipras ülkesinin daha önceki destek planlarına benzer herhangi bir anlaşmaya imza atmayacağını belirterek “Bizim yeni anlaşmalara değil, mevcut planlarımızı hayata geçirmek için sadece biraz zamana ihtiyacımız var” dedi. Herkesin kazançlı çıkacağı ortak bir anlaşma için çaba harcadıklarını belirten Tsipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bunu destekleyeceğini söyledi. Tsipras, “Merkel gayet kibar bir insan. AB’nin parçalanmasını istemeyecek kadar gerçekçi biri olduğunu düşünüyorum” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ