Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık 77 ilin tasarrufu borcun altında kaldı - Para Haberleri

        Türkiye'deki 81 ilden sadece 4'ünün tasarrufundan daha az borcu bulunurken, en borçlu il Gaziantep çıktı. Gaziantep'te geçen yıl nakdi kredilerin mevduata oranı yüzde 352,59 oldu.

        Her geçen gün Türkiye'de tasarrufu artırmaya yönelik tedbirler alınırken, bir yandan borçluluk da artıyor.

        Geçen yıl Türkiye'de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu il Gaziantep çıktı. Bu ilde, tasarrufların kredilere oranı yüzde 352,59 olarak gerçekleşti. Buna göre Gaziantep her 1 lirayı bankaya yatırırken, yaklaşık 3,5 lirayı da bankadan kredi çekerek harcadı.

        Bu konuda Gaziantep'in hemen arkasından gelen il ise Şanlıurfa. Bu ildeki nakdi kredilerin mevduata oranı ise yüzde 325,04 oldu.

        Şanlıurfa'yı yüzde 268,99 ile Mardin, yüzde 265,21 ile Osmaniye, yüzde 258,42 ile de Kahramanmaraş takip etti. Bu illerin hemen arkasında ise Siirt, Diyarbakır, Bitlis, Adıyaman ve Van yer aldı.

        SADECE 4 İLİN TASARRUFU YÜKSEK

        Verilere göre 81 ilden sadece 4'ünün borcu tasarruflarından daha az. Toplam mevduattan daha düşük miktarda kredi kullanan iller Zonguldak, Tunceli, Aksaray ve Ankara olarak sıralandı.

        Nakdi kredilerin mevduata oranının en düşük olduğu il ise Zonguldak oldu. Bu oran Zonguldak'ta yüzde 80,38 olarak gerçekleşirken, bu kenti yüzde 81,01 ile Tunceli, yüzde 89,89 ile Aksaray, yüzde 98,5 ile de Ankara takip etti.

        Tasarrufu borcundan daha çok olan iller 2013 yılında Uşak, Aksaray, Ankara ve Tunceli olarak sıralanmıştı. Buna göre Ankara, Aksaray ve Tunceli 2014'te de yerini korurken, değişim Zonguldak ve Uşak illerinde yaşandı.

        Borcundan çok tasarrufu bulunan iller 2012'de Bartın, İstanbul, Uşak, Aksaray, Zonguldak, Ankara ve Tunceli; 2011'de ise Sivas, Hakkari, Eskişehir, Zonguldak, Muğla, Erzincan, Bartın, İstanbul, Uşak, Aksaray, Ankara ve Tunceli'den oluşmuştu.

        "KREDİ ÖDENEBİLİYORSA SORUN EDİLMEMELİ"

        İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Tuna, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticaret ve sanayi şehri olan Gaziantep'in Türkiye'nin ihracatta lokomotif illerinden biri olduğunu söyledi.

        Bu nedenle söz konusu kentte yoğun bir kredi kullanımı olduğunun altını çizen Tuna, bu kredilerin önemli bir bölümünün yatırıma gittiğini dile getirdi.

        Kullanılan krediler geri ödenebiliyorsa bu durumun sorun edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tuna, "Fakat şunu sorgulamamız gerekiyor. Bazı illerdeki kredi dönüşlerindeki sorun belirli sektörlerden mi kaynaklanıyor ya da banka olarak kredi müşterisi seçiminde hatalar mı yapılıyor? Bu yönüyle de analiz etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ