Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Ersin Özince'den İş Bankası değerlendirmesi - Para Haberleri

        Twitter’daki ‘el koyma’ iddialarıyla finans gündemine bomba gibi düşen İş Bankası olayında, hükümet kanadı bankanın arkasında yer alırken, İş Bankası yönetimi olayı yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Bu söylemlere rağmen İş Bankası hisselerinde kısıtlı da olsa satış gözlemlendi. İki gündür yaşananları en yakından takip eden isimlerin başında gelen İş Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince değerlendirdi

        TEK PARTİLİ DÖNEMDE BİLE!

        Bu söylentileri sadece İş Bankası’na karşı değil ülkeye karşı yapılmış bir komplo olarak değerlendiren Ersin Özince, Türkiye’de yaşanan siyasi çatışma ortamının etkisine vurgu yaptı. Milliyet'in haberine göre Ersin Özince, İş Bankası’nın tek partili dönemde bile siyaset dışı bir kurum olarak kaldığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi bağımsızlığının sembolü olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:“Türkiye İş Bankası Türk ekonomisinin, sanayisinin gelişmesi ve büyümesi için kuruluş tarihinden bu yana azami katkıyı yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Üstelik bunu tek partili döneminin kısıtlı koşullarında bile başarı ile yerine getirmiştir. Bunu kuruluş misyonuna uygun olarak siyaset dışı bir politika izleyerek başarılı bir şekilde sürdürmüştür, sürdürmeye de devam edecektir. Bankamızın hiç bir siyasi oluşumla, ne muhalefetle ne de iktidarla hiç bir siyasi bağı yoktur. Bunu bankamızın kurucuları, mirasçıları dikkate alarak vasiyette bulunmuşlardır. Biz bunu dikkate alırız. Gerisi dedikodu ve söylentidir. Bunu dikkate alarak iş yapacak olanlar varsa yapsınlar.”

        "BİZ ÜRKEREK İŞ YAPMAYIZ"

        İş Bankası bugünlere ve yarınların nesillerine bir Cumhuriyet emaneti ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir bir iktisadi bağımsızlık anıtı olarak intikal etmiştir ve edecektir” diyen Özince, “Ulusal ve uluslararası normlara ve kriterlere göre işi yapan bir bankayız. Kriter ve standartlara uyum açısından hiçbir sorunumuz yok. Türkiye ekonomisine en güçlü desteği vermeye, katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. Biz ne devlet ne de başka bir kuruluştan sermaye desteği almıyoruz. Gücümüzün dayandığı kollektif sermaye ile yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

        "GEREKEN ADIMLAR ATILMALI"

        Yaşanan gelişmelerin siyasi boyutunu değerlendiren Ersin Özince, “Hükümetimizin bu konudaki değerli bir bakanının beyanları bir nebze tereddütleri gidermiştir” dedi. Özince şunları aktardı: “Açıklamalarımızın herkesi aklı selime getireceğini ve görevli otoritelerin de bu konuda gereken adımları atacağına inanıyoruz ve bekliyoruz. Ülkenin en büyük özel bankasının, en fazla yerel bireysel yatırımcısı olan halka açık anonim şirketlerinden birinin, en büyük kredi kullandıran bankasının bu tür asılsız değerlendirmelere maruz kalması sadece İş Bankası’nın, hissedarlarımızın değil, ülkenin konusudur. Türkiye’nin itibarıyla ilgili bir konudur.”Özince ayrıca, bankanın her zaman otorite denetimi altında olduğunun altını çizdi.

        "İŞ BANKASINA HİÇ BİR ŞEY OLMAZ"

        İddiaların bankanın, bankacılık otoritesinin görüşüne bile başvurulmadan ortalara döküldüğüne vurgu yapan Ersin Özince, bankadan yapılan önceki günkü ‘hukuki yollara başvuracağız’ açıklaması hakkında şu bilgileri verdi: “Bu konuda biz tabii ki hukuki girişimler yapacağız. Ancak bizim, ‘onu dava edeceğiz, bunu cezalandıracağız’ dememiz önemli değil, bu yapılanların aslında ülkenin iktisadi bağımsızlığını, ülkenin güvenilirliğini zedelemek amaçlı olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde bunlardan İş Bankası’na hiçbir şey olmaz ve olmayacaktır. İş Bankası yine ulusal bir müessese olarak görevlerini yapmaya devam edecektir. Tarih bunu bize gösterecektir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ