Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk şirketleri tehlike altında - Para Haberleri

        Fitch, EMEA bölgesinde piyasalar arasında, Türk finans dışı şirketlerinin döviz kuru stres senaryosunda en çok risk altındaki şirketler olduklarını belirtti.

        Fitch Ratings tarafından yapılan ankete göre Avrupalı yatırımcılar güçlü ABD Doları'nın gelişmekte olan piyasalarda ülke bazında finansal gerilime neden olabileceğinden endişe ediyorlar. Ancak az sayıda yatırımcı bunun genele yaygın bir durum olmasını muhtemel görüyor.

        Fitch anketine katılan yatırımcılardan yüzde 84'ü, güçlü bir ABD Doları'nın ABD'de artan faiz oranının, düşük emtia fiyatlarının ve zayıf global büyümenin etkilerinin zayıf politika çerçevesi veya büyük dış fonlama ihtiyacı olan gelişmekte olan piyasalar üzerine odaklanacağına inanıyorlar. Yatırımcılar ayrıca gelişmekte olan piyasa reel kredi şartları, ihraç hacimleri ve spreadleri konusunda da kötümser beklentiler ifade ediyorlar. Sadece yüzde 8'lik bir yatırımcı grubu gelişmekte olan piyasaların geneline yaygın bir finansal gerilim öngörüyor.

        Fitch raporunda gelişmekte olan piyasalarda ABD'de faiz oranlarının yükselmesi karşısında en çok risk altına girecek ülkeler olarak Türkiye, El Salvador, Macaristan, Lübnan ve Jamaika'yı işaret etti.

        Araştırmaya katılan yatırımcılar, en yüksek refinansman riski olarak gelişmekte olan piyasa şirketlerini işaret ettiler. Gelişmekte olan piyasa şirketlerini yüksek riskli gören yatırımcıların oranı Ekim ayındaki yüzde 31'den yüzde 42'ye çıktı.

        Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) bölgesinde piyasalar arasında, Türk finans dışı şirketlerinin döviz kuru stres senaryosunda en çok risk altındaki şirketler olduklarını belirten Fitch, buna neden olarakTürk şirketlerinin göreceli olarak yüksek seviyedeki döviz borçlanmalarını ve kur risklerini hedge etmemelerini gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ