Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici'den dolar açıklaması - Para Haberleri

        UFUK KORCAN / HABERTURK.COM

        Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, ekonomide gündemin Fed, dolar ve faiz üçgenine sıkıştığını belirterek, “Ülkeye dışarıdan uzaylılar gelip baksa bir günlük ekonomi. Dolar artıyorsa ekonomi süper kötü, aşağı gidiyorsa süper iyi. Bir güne sıkıştırdık her şeyi” dedi.

        Leblebici, Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesine müsaade eden bir trendin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesine müsait bir trend var mıdır? Altını çizerek söylüyorum…. Faiz indirimine gidecek bir trend var. Bu demektir ki Merkez Bankası zaman buldukça faizleri indirecektir. Merkez Bankası’nın elindeki veri setinde benim bilmediğim bir bilgi olabilir. O zaman bir toplantıda durmayı tercih edebilir. Toplamda Merkez Bankası’nın faiz indirme eğilimi yavaş yavaş kendini gösterecektir. Ülkenin büyüme şartları, petrol gibi veriler bunu destekliyor. Bunun tersi bir durumu dışarıdaki faktörler etkiler. Ekonomik olarak baktığınızda Türkiye'de faiz indirimine uygun ortam vardır.”

        "BÜYÜK KİTLE DOLAR ŞOKUNUN DIŞINDA"

        Ümit Leblebici, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fed’in en son 10 yıl önce faiz artırım sürecinde olduğuna ve bugün piyasada pek çok bankacı ya da iş dünyası temsilcisinin hiç Fed’in faiz artırımını deneyimlemediğini belirten Leblebici, “Bugün bizim hiç tartışmadığımız bir konu var. Konut kredilerini dövize endeksli borçlansaydık ne olurdu? Bugün bu Macaristan'ın Polonya'nın sorunu... Ama bizde hükümet önlem aldı bu bizde sorun olarak yok. Hane halkı TL ile borçlanıyor, döviz borçlanması yok. Büyük bir kitleyi bu tür bir şokun dışında tuttuk. Aslında ülke olarak orada doğal bir hedge yarattık. İhracat yapan şirketler içinde çok büyük problem yok. Çok büyük yatırım kredilerinde döviz borçlu olan var. Onlarla konuşup hedge yaptırıyoruz. Ağırlıklı olarak orada iyi bir yapı oluşmaya başladı. Hemen hemen her sonbaharda 'kriz çıktı, döviz yükseliyor' diyoruz son 10 senedir ama o tarafta endişe edecek bir durum yok” dedi.

        DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

        Leblebici, 2.64 TL seviyelerine tırmanan dolar kuru ile ilgili de konuştu. Kurda dalgalanmanın en yüksek olduğu 2001 krizi dönemlerini hatırlatan Leblebici,“Kur 2.64’e gelince 3 TL, 3.5 TL olacak diye düşünülüyor ama öyle olmuyor. 2001 krizinde de 2 TL'ye kadar çıktı sonra geri geldi. Hatta 1.15 TL’ye kadar indi. Böyle baktığınızda dalgalı kur sistemi zaman içinde o ilk geçen şoku absorve etmenize yardımcı oluyor. Türkiye'de şirketlerin borçluluk vadesi nasıl? Kısa vadeli borç belli, ağırlıklı uzun vadelidir. Onun için kısa vadede büyük bir problem yaratacak durum yok. Sabit kur sisteminde olsaydık bu iş aniden kırıldığında bir sürü şeyi etkilerdi” diye konuştu.

        1 DOLAR 1 EURO OLUR MU?

        Leblebici, kurun bu kadar dalgalı hareket ettiği bir dönemde seviye telaffuz etmenin çok yanıltıcı olduğunu da vurguladı. ABD’nin faizi artırdığı bir ortamda dolara dönmenin matematiksel olarak daha doğru olduğu fikriyle herkesin dolara koştuğuna da işaret eden Leblebici, “Euro/dolar paritesi biraz daha aşağı gelebilir ama bir süre sonra dengeyi başka bir yerlerde sağlaması gerekir. Euronun alıcısı şu anda satıcısına göre daha az. Çünkü Avrupa'nın şu anda bir hikayesi yok. Bir takım datalar daha iyi gelmeye başladığında o zaman piyasa euronun değerlenmesini herkesten önce fiyatlar. Paritenin, euro/dolar paritesinin 1’in altına gitmesi fazla satış gibi olur diye düşünüyorum. Bakarsınız 0.80'e gider ama datalar o kadar kötü gelmeye devam edebilir ki o zaman 0.60’a gittiğini de görürsünüz. Bunu şu anda söylemenin imkanı yok” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ