Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kredi artışı özkaynak kârlılığı artınca olur - Para Haberleri

        Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bankacılık sektörü için en önemli konunun sektörün kârlılığının sürmesi olduğunu belirterek, güçlü bankacılık sektörünün Türkiye’nin geleceği için korunması gerektiğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binbaşgil, 2014 yılında sektörün 24.7 milyar TL kâr ettiğini, 233 milyar TL özkaynakları ile özkaynak kârlılığı oranının 2014 sonunda yüzde 11.6 olduğunu hatırlattı.

        Bu oranın 2015’te ise ilk ay yüzde 10.6’ya gerilediğini belirten Binbaşgil, “Bankacılık sektörününkredilerini yüzde 14 artırması için, minimum yüzde 12 sermaye yeterlilik rasyosunu da tutturarak, yüzde 15 özkaynak kârlılığını geri getirmesi gerekir” diye konuştu. Binbaşgil, düşen özkaynak kârlılığının sebebinin artan kaynak ve regülasyon maliyeti ile düşük büyüme olduğunu dile getirdi. Binbaşgil, kârlılığın artması için regülasyon maliyetlerinin düşmesi, kaynak maliyetinin düşmesi, marjların ve verimliliğin artırılmasının önemli olduğunu kaydetti.

        ‘DAHA ÇOK KREDİ VEREBİLİRLER’

        Binbaşgil, Türkiye’nin altyapı yatırımlarına ihtiyacı olduğunu ve kredi gerektiğini belirterek, “Bankalar kârlı olursa özkaynakları güçlenir daha çok kredi verebilecek kapasiteye sahip olurlar. Yurtdışından daha ucuz uzun vadeli kaynak bulurlar” diye konuştu.

        ‘TASARRUF ORANIMIZ İYİLEŞTİ, DEVAM ETMELİ’

        Binbaşgil ayrıca, Türkiye ekonomisinin özellikle, bankacılık, mali disiplin açısından güçlü olduğunu ve çok az ülkenin verilerinin bu kadar iyi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Düşük petrol fiyatları cari açığı iyileştirdi. Bu gelinen noktada reformların sürmesi gerekir ki kişi başına milli gelir daha da artsın, ülke uzun vadeli hedeflerine ulaşsın. En önemli konu tasarrufların artması; yatırımların artması, FDI çekmek için çok kritik bir konu bu. Tasarruf oranı atılan adımlar ile bir miktar iyileşti, devam edilmeli. Bankacılık sektörünün kârlılığının sürmesi önemli. Bu güçlü yapının Türkiye’nin geleceği için korunması gerekir.”

        ‘PİYASADAKİ VOLATİLİTE BİZE MAHSUS DEĞİL’

        Hakan Binbaşgil, özellikle şubat ayında öne çıkan ve piyasalar ile kurlarda yaşanan volatilite ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın her yerinde, neredeyse bütün piyasalarda volatilite var. Bu durumun en iyi örneği dolar/Euro kurundaki oynaklıklar. Tüm dünyada dolar/ Euro paritesi nedeniyle hareketli günler yaşandı ve yaşanıyor. Dolayısıyla ülkemizdeki kur ve faizlerdeki volatilite bizlere mahsus bir konu değildir. Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde benzerleri yaşanmaktadır.”

        'BORSA İÇİN DE ÖNEMLİ'

        Binbaşgil, bankacılığın Borsa İstanbul için de önemini “Yabancılar en çok banka hissesine yatırım yapıyor” diye anlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ