Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gözler bugün FED'in alacağı kararda - Para Haberleri

        Rahim AK / HT GAZETE

        Merkez Bankası iki ay art arda yaptığı faiz indirimlerinden sonra dünkü toplantısında politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini yüzde 7.50’de sabit tuttu. Benzer şekilde faiz koridorunda bir değişiklik yapılmadı alt band yüzde 7.25 ve üst band ise yüzde 10.75’te bırakıldı.

        Banka faiz kararını açıkladığı metinde ise bu kararı neden aldığını iki önemli konunun altını çizerek ifade etti. Merkez Bankası’nın ekonomideki daralma ve olası politik baskılara rağmen önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırımı konusunda beklentilerin tersine ılımlı adım atması ve buna paralel kurda düzelmeyi görmeden politika faizini indirmekte çekingen davranacağı sinyalini verdi. Bir önceki metinde temkinli para politikasının enerji ve gıda dışı çekirdek enflasyon göstergeleriyle birlikte enflasyonu da olumlu etkilediği belirtilirken son metinde enflasyon çıkarıldı. Böylece Merkez’in enflasyonun düşeceğine yönelik inancının kaybolduğu anlaşılırken “Kurul çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir” cümlesinin de çıkarılması bu düşünceyi pekiştirdi. Bu cümle bankanın muhtemelen TL’deki değer kaybı nedeniyle çekirdek göstergelerin düşmesi konusunda eskisi kadar emin olmadığını gösterdi.

        KÜRESEL BELİRSİZLİK İLK SIRADA

        Metindeki en önemli vurgu ise yine önceki metinlerde olmayan küresel piyasalardaki belirsizliklere vurgu yapılması oldu. Bu ise FED’in para politikasına yönelik belirsizlik nedeniyle faize dokunulmadığı ve bugün yapılacak olan FED toplantısının beklenmesinin tercih edildiğini gösterdi.

        GIDA ENDİŞESİ METNE GİRDİ

        Önceki metinlerde olmayan bir konu da gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerektiğinin vurgulanması. Karar beklentilerle uyumlu olduğu için piyasalarda önemli bir tepki görülmedi.

        FITCH’İN KARARI DA BEKLENECEK

        Merkez’in enflasyon konusunda daha ihtiyatlı bir duruşu tercih ettiğini söyleyen analistler, küresel piyasalar ve TL izin verdiği ölçüde faiz indirimlerinin Nisan’dan başlayarak devam edebileceğini belirttiler. Piyasalar artık FED’in bugün açıklayacağı faiz kararlarının yanı sıra kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesini de takip edecek. FED’in toplantı sonrasında yapacağı yazılı açıklamada faiz artışlarının zamanlaması konusunda “sabırlı” olacağı şeklindeki ifadeyi terk ederek haziran ayından itibaren faiz artışlarına kapıyı açmasının olası olduğu düşünülüyor.

        OLAĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR

        Uzmanlara göre TCMB, FED’in bugün alacağı faiz kararının ardından, duyuru metninde ‘sabırlı‘ ifadesi kalırsa olağanüstü toplanıp faiz indirim kararı alabilir ya da nisan ayında indirime gidebilir. ‘Sabırlı’ ifadesi kalkarsa indirim zora girecek.

        BORSA % 2.3 YÜKSELDİ

        Merkez’in kısa vadeli faizleri sabit tutması ile bankaya yönelik siyasi eleştirilerdeki yumuşama algısının desteği ile Borsa İstanbul endeksi yüzde 2.35 yükselişle 80 bin 30 puandan kapanırken, bankacılık endeksi yüzde 2.53 yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ