Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borsadaki skora SPK el koydu! - Para Haberleri

        Futbol Federasyonu'nun şike soruşturmasına yönelik kararı öncesinde, borsada spor hisseleri yüzde 48 yükseldi. SPK, içeriden bilgi edinme iddialarını araştırarak, şikeli tatlı kazancın peşine düşecek.

        Star gazetesinin haberine göre, temmuz başında futbolda şike iddiasıyla başlayan soruşturma futbol kulüplerinin borsadaki şirket hisselerinde büyük dalgalanmaya neden olurken, Futbol Federasyonu'nun pazartesi günkü kararı borsada 'içeriden bilgi edinme' iddialarını beraberinde getirdi. Şike soruşturması sırasında bazı kulüplerin küme düşürülebileceği beklentileriyle borsada yarı yarıya değer kaybeden spor hisseleri, Futbol Federasyonu'nun pazartesi günkü 'küme düşme yok' kararından birkaç gün önce sert yükselişe geçti. Federasyon'un pazartesi akşamı kararını açıklamasından önce borsada perşembe günü başlayan ve üç günde yüzde 48'e ulaşan artışlar, SPK ve İMKB'de şüpheli bulundu.

        'INSIDER TRADING' Mİ VAR?

        Şike operasyonlarının, borsada vurgun amacıyla kullanılıp kullanılmadığını araştıran SPK ve İMKB uzmanları, son üç gündeki işlemlerde insider trading olup olmadığını mercek altına aldı. Yani kurumlar, Federasyon'un aldığı kararın borsada önceden öğrenilip öğrenilmediğini araştırıyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Federasyon'un karar için yargıyı bekleyeceklerini açıklamasından önceki perşembe ve cuma günü ile açıklamanın yapıldığı pazartesi günü yapılan işlemlere bakılıyor. Bazı bilgi ve belgelere ulaşılması halinde, açıklamadan önce yapılan işlemlerle ilgili özel inceleme veya soruşturma açılacak. Konuyla ilgili savcılıktan veya emniyetten yardım talebinde de bulunulacak.

        FENER UÇUŞA GEÇMİŞTİ!

        SPK ve İMKB uzmanları tarafından mercek altına alınan futbol hisselerinde kan kaybı Temmuz başında şike soruşturmasıyla başladı. Hisseler geçen hafta perşembe gününe kadar yarı yarıya erirken, geçen hafta perşembe gününden itibaren yükselişe geçti. Şike soruşturmasında ön plana çıkan Fenerbahçe hisseleri perşembe, cuma ve pazartesi günkü üç günlük işlemlerde yüzde 48 değer kazandı.

        Hisselerde dün gün içerisinde dört günlük kazanç ise bir ara yüzde 60'ı aştı. Ancak, üç günlük tatlı kazanç sonrası gelen kâr satışları futbol hisselerinde dün değer kayıplarına neden oldu. Aynı dönemde Galatasaray hisselerindeki artış yüzde 31.51, Trabzonspor hisselerindeki artış yüzde 30.21, Beşiktaş hisselerindeki artış da yüzde 26.44 olarak gerçekleşti. 1 Temmuz'dan 10 Ağustos'a kadar olan sürede Fenerbahçe hisseleri yüzde 49, Galatasaray yüzde 42, Beşiktaş yüzde 32 düştü. Şike soruşturmasının başladığı tarihte şampiyonluğun verileceği beklentisiyle hızla yükselen Trabzonspor hisseleri tekrar düşüşe geçti. Trabzon hisseleri 7 Temmuz-10 Ağustos döneminde yüzde 48 değer kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ