Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para galatasaray, Arena, loca, sermaye artırımı, VIP - Para Haberleri

        Galatasaray rekor sermaye artırımına gidiyor. Kulüp 2.7 milyon lira olan sermayesini tam 9 bin 900 kat artırarak 2.7 milyon liradan 278 milyon liraya çıkarıyor. Kulübün küçük hissedarlarının cebinden bu işlem için 124 milyon lira çıkacak. İşin sırrı ise Arena'da bulunan VİP ve localar!

        Eylül 2011'den bu yana hisselerinin yüzde 28'ini borsada satarak borsadan 197 milyon lira gelir elde eden Galatasaray'dan ilginç bir açıklama daha geldi. Kulüp ödenmiş sermayesini rekor sayılabilecek miktarda tam yüzde 9 bin 900 artırarak 2.7 milyon liradan 278 milyon liraya çıkaracağını açıkladı. Sermaye artırımlarında elendi hisse bulunduran tüm ortaklar artırım oranında şirkete para koymak zorunda. Bu, Galatasaray Sportif AŞ'nin yüzde 45'ini elinde bulunduran küçük yatırımcıların kulübe 124 milyon lira para koyması anlamına geliyor. Galatasaray'da bu işlemin tamamlanması için Sportif AŞ'ye 151 milyon lira para koyacak.

        FAİZİ YATIRIMCIYA YIKACAK

        Peki Galatasaray bu parayı yatırımcıdan neden istiyor? Galatasaray bu operasyonu yapmak için Türk Telekom Arena'daki loca ve VİP koltuk gelirlerini 2030 yılına kadar Sportif AŞ'ye devretti. Bunun karşılığını da 216 milyon lira (125 milyon dolar) olarak açıkladı. Şimdi sermaye artırımı yaparak 18 yıllık gelirleri hemen yatırımcıdan alacak. Operasyon sonucunda eğer yatırımcılar paylarına denk gelen rüçhan haklarını kullanırsa artık içinde VİP ve loca gelirlerinin de olduğu bir şirketin sahibi olacak ancak bunun karşılığında ödediği para Sportif AŞ kanalıyla zor durumda olan Galatasaray Spor Kulübü Derneği'ne gidecek. Böylece finansal olarak zor durumda olan, banka kredilerine yüksek faiz ödemek zorunda kalan kulüp, bu parayla bankalara 218 milyon liranın faizini 18 yıl boyunda ödemek zorunda kalmayacak.

        YATIRIMCI GELMEZSE UCUZDAN HİSSE TOPLAYACAK

        Bedelli sermaye artırımlarında yatırımcılar eğer payları oranına denk gelen rüçhan haklarını kullanmazsa bu tutarı Galatasaray Spor Kulübü ödeyecek. Böylece artırılan sermaye kadar bir paya daha sahip olacak. Kulübün eylül ayından bu yana yaptığı hisse satışları ile halka açıklığı yüzde 16.6'dan yüzde 45'e kadar çıkmıştı. Ancak Galatasaray elindeki hisseleri satarken hisse fiyatı ortalama 300 liraydı. Şu anda fiyat 162 liraya kadar geriledi. Üstelik sermaye artırımı haberinin ardından şirkete yeni sermaye koyamayacak olan yatırımcıların satışı ile hisseden hızla çıkışlar başladı. Hisse dün yüzde 8 değer kaybetti. Hissenin değerinin düşmesi ise Galatasaray'ın 300 lira ortalamadan satıp yaklaşık 200 milyon lira kazandığı hisseleri belki de yarı fiyatına geri almasını bu operasyon sonunda 100 milyon lira kazanmasını sağlayacak.

        İŞTE AYSAL'IN USTA İŞİ VURUŞU

        -Finansal açıdan zor durumda olan kulübe gelir sağlamak için kulübün yüzde 28'lik hissesi yaklaşık 197 milyon liraya satıldı. Para kasaya konuldu.

        -VİP ve loca gelirleri 216 milyon liraya Sportif AŞ'ye devredildi.

        -Sermaye artırımı ile küçük yatırımcıdan 124 milyon lira toplanacak.

        -Hisse satışından elde edilen 197 milyon liranın 151 milyonu Sportif AŞ'ye konulacak.

        -Eğer yatırımcı hakkını kullanırsa 124 milyon lira kulübe aktarılacak.

        -Yüksek miktarda sermaye artırımına katılmak istemeyenlerin hisselerini ise kulüp yarı fiyatına toplayacak

        GAZETE HABERTÜRK / Rahim AK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ