Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para mevduat vergi oranları stopaj Bakanlar Kurulu Katılım Yatırımcıları sukuk ihracı - Para Haberleri

        Tasarrufu teşvik paketinin bir diğer önemli bacağı ise mevduata yönelik yeni vergi oranları olacak. Babacan ve Şimşek, yeni oranları henüz açıklamasalar da mevduata yönelik uygulanan yüzde 15 stopajın vadelere göre farklılaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapmak üzere Bakanlar Kurulu'ndan yetki aldıklarını açıkladılar. Gazetecilerin “Mevduattaki vadeye göre stopaj düzenlemesinde stopajın sıfırlanacağı süreye dair bir zaman belirlendi mi” şeklindeki soruyu da Mehmet Şimşek yanıtladı. Şimşek, bu yetkiyi Bakanlar Kurulu'nun kullanacağını, mevduatın şu anda yüzde 80'inden fazlasının üç aydan az bir vadeye sahip olduğunu, amaçlarının bunu artırmak olduğunu söyledi. Şimşek, ''Vade uzadıkça daha düşük stopaj, vade kısaldıkça daha yüksek, ama stopaj oranında bir değişiklik getirmiyoruz. Sadece vadelere bir farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu gidecek. Amaç burada hakikaten mümkün olduğunca vadeyi uzatmak'' diye konuştu.

        İŞ MELEKLERİNE VERGİ MUAFİYETİ

        Yeni dönemde finansmana erişimde sıkıntı çeken yeni girişimcilere ortak olacak, sermaye desteği yapacak Bireysel Katılım Yatırımcıları (BKY) en az 2 yıl bu şirkette ortak olması halinde gelir vergisinden muaf tutulacak. 2 yıl sonunda hisselerinin satışından elde ettikleri kazançlar da aynı muafiyet kapsamında olacak. Artık 'melek yatırımcı' lisansı Hazine tarafından verilecek ve bu lisansla vergi indiriminden yararlanılacak. Maksimum indirim tutarı 1 milyon TL'yi geçemeyecek. Girişim sermayesi olarak ayrılan katkı payları, beyan edilen gelirin yüzde 10'una kadar indirilecek.

        YABANCI FONLARA TÜRKİYE’DEN YÖNETİM KOLAYLIĞI

        * Yabancı fonların Türkiye'deki kazançları vergiye tabi olacak, yurtdışı kazançları olmayacak.

        * Bu fonlara Türkiye'den gerçek kişiler yüzde 5 oranında katılabilecek, portföy yöneticileri yüzde 20'ye kadar ortak olabilecek.

        * Eğer bir portföyün yüzde 75'ten fazlası hisse senedi ise stopaj alınmayacak.

        * Uluslararası fonların Türkiye'den yönetimi için vergisel engelleri kalkıyor.

        * Sigortacılıkta mali bünyeyi güçlendirecek risk yönetimini etkin kılacak düzenlemeler yapılacak.

        SUKUK İHRACI HEM YURTİÇİ HEM YURTDIŞINA YAPILABİLECEK

        Hazine, ağırlıklı olarak Arap ülkelerinin ihraç ettiği sukuk (Kira Sertifikası İhracı) ihracına başlayacak. Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin de dünyada 120 milyar dolara ulaşan sukuk piyasasında yer alması gerektiğini söyledi. Kira sertifikası ile ilgili çalışmanın hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasa için geçerli olacağını belirten Babacan, "Hazine'nin ihraç edeceği kira sertifikaları özel sektörün de adım atmasının önünü açacak. Burada herhangi bir kamu varlığı kira sertifikasına baz olabiliyor, geliri olmasına gerek yok. Karayolu sistemi olabilir, otoyol olması şart değil; bir tesis, bir gayrimenkul ya da bir hak, imtiyaz. İşin özü kiradır. Özdeki varlığın kirasını alıyorsunuz" dedi. Kira sertifikalarının İMKB'de işlem göreceği ve bunun için hazırlıkların yapıldığı bildirildi.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ