Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık TOBB Genel Kurulu'nda Başbakan Erdoğan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bankalara yüklendi - Para Haberleri

        SEÇKİN ÜREY/GAZETE HABERTÜRK

        Erdoğan, TOBB Genel Kurulu'nda bankaları uyardı: "Girişimcilere kredide nazlı davranmanız kabul edilemez. Yarın girişimcim güçlenince dar gününde yanında olanların yanında olacak."

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, "Gazetelerde çarşaf çarşaf hatırlayın belli markalar karalanırken, bazı imtiyazlılar pazarda rakipsiz kaldılar, tek kaldılar, tekel oldular. Bakın şurası çok ama çok enteresandır; 28 Şubat döneminde bazı sivil toplum kurulularının yöneticileri de yapılan haksızlığa, hukuksuzluğa, antidemokratik girişimlere maalesef aleni destek vermiştir. Düşünebiliyor musunuz, dönemin en soldaki işçi örgütüyle, en büyük işveren örgütü hiçbir konuda anlaşamazken, uzlaşamazken o dönemin hükümetine, Meclisi'ne karşı işbirliği, ittifak yapmıştır. Örgütler böyle bir tavır takınırken gerek 28 Şubat'ın olduğu yıllarda gerek arkasından gelen tarihimizin en büyük krizlerinde faturayı ödeyen TOBB'un mensupları, üyeleri olmuştur, işçiler, esnaf, memurlar, işveren olmuştur.''

        BANKALAR KREDİYE NAZLANIYOR

        "Bankalar ne yazık ki girişimciye kredi vermede çok nazlı bir davranış içindeler. Bunu kabul etmek mümkün değil" diyen Erdoğan, yanlış uygulamalar olduğuna işaret etti. Erdoğan, "Bu böyle giderse yarın onlar da bu sıkıntıyı yaşayacaklar. Niye? Benim girişimcim güçlendikçe, o da dar günde yanında olanların yanında olacak. Bunu da çok açık net konuşmak, görüşmek zorundayız" dedi.

        "CARİ AÇIKTA OLUMSUZ SENARYOLARA TEDBİRİMİZ VAR"

        Başbakan Erdoğan, cari açık konusunda en kötü rakamların geride kaldığını belirterek, ''Her yıl cari açık rakamlarının aşağı doğru seyredeceğini ifade etmiştim, bu öngörülerimiz de gerçekleşiyor. Aylık göstergeler yanıltıcı olabilir, zaman zaman inişler çıkışlar olabilir. Yıllık bazda cari açık öngördüğümüz gibi geriye doğru gidiyor'' diye konuştu.

        Enerji fiyatlarının cari açığı büyüten en önemli kalem olduğunu dile getiren Erdoğan, Orta Vadeli Plan'a petrol fiyatı varsayımı olarak 110 dolar yazdıklarını, ancak şu anda fiyatların 120-130 dolar civarında olduğunu hatırlattı. Erdoğan, fiyatlardaki artışa rağmen cari açıkta düşme eğiliminin devam ettiğinin altını çizdi.

        Enerjide petrol fiyatlarında olağanüstü bir artış olmazsa 2012'de de cari açığın düşme eğiliminin süreceğini belirten Erdoğan, ''Olumsuz senaryolar karşısında da tedbirlerimiz var ve geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tedbirleri kararlılıkla uygulayacağız'' dedi.

        "DOĞU İÇİN MÜJDELİ HABER BEKLİYORUM"

        İşadamlarından Güneydoğu ve Doğu illerine yatırım yapmalarını isteyen Başbakan, "yatırımları yapalım göreceksiniz terörün belini iyice kırarız ve doğrusu ben siz girişimci kardeşlerimden artık müjdeli haberler bekliyorum'' dedi.

        Korku, tedirginlik ve şüphe ortadan kaldırıldığında Güneydoğu ve Doğu illerinin çehresinin değişeceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

        'Gaziantep değişti, Şanlıurfa, Mardin değişti, değişiyor. Diğer illerimiz üniversiteleriyle, okullarıyla, yurtlarıyla, hastaneleriyle, toplu konutlarıyla değişti, değişiyor. Sıra bugün artık reel sektörde yani sizde. Güneydoğu'ya, Doğu'ya yatırımlarımızla girelim. İşte yeni teşvik yasasını sizlerle beraber hazırladık. Paketi sizlerle beraber açıkladık ve bir çok muafiyetleri Güneydoğu Anadolu Bölgesine, Doğu'ya getirdik. Şimdi yatırım sırası sizde. "

        İŞLERİ TIKIRINDA OLANLAR VARDI, MARKALAR KARALANIRKEN İMTİYAZLILAR TEKEL OLDU

        Başbakan Erdoğan, demokrasi kesintiye uğradığında, birilerinin bundan çıkar sağladığını, demokrasinin kesintiye uğramasından rant elde edenler olduğunu belirterek, "Antidemokratik dönemlerde işini büyütenler, kazancını artıranlar, işleri ciddi manada tıkırında olanlar oldu. Ama bu bir avuç seçkin büyürken, bu bir avuç seçkinin işleri tıkırında giderken, Türkiye'de geride kalanların tamamı yoksullaştı, işsiz kaldı, çarklar durdu, kepenkler kapandı. Gazetelerde çarşaf çarşaf hatırlayın belli markalar karalanırken, bazı imtiyazlılar pazarda rakipsiz kaldılar, tek kaldılar, tekel oldular" diye konuştu.

        KILIÇDAROĞLU: PEDALI SICAK PARACILAR ÇEVİRİRSE DÜŞERSİNİZ

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunerek, ''Sayın Başbakan çok güzel bir örnek verdi dedi ki: Bir bisikletin üzerinde pedalı düzenli çevirirseniz, düşmezsiniz ve yolunuza devam edersiniz. Ama o pedalı üreten kişi çevirirse düşmezsiniz ve yolunuza devam edersiniz. O pedalı uluslararası tefeciler yani sıcak para getirenler çevirirse, sıcak para gittiği zaman siz de düşersiniz. Onun için işin özünde üretim vardır. Üretimi destekleyeceksiniz'' dedi.

        HİSARCIKLIOĞLU: BANKALAR VİCDANSIZ

        Açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa çalışmaları için milletin aynı duygular etrafında birleştiğini ve siyasilerin de uzlaşmaya mecbur olduğunu belirterek, "Aynı dili konuşanlar değil anı duyguyu paylaşanlar anlaşır" dedi.

        Yeni eğitim sistemi (4+4+4) için Başbakan Erdoğan'a teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "Dini eğitimle ilgili kısıtlamaların kalkmasını doğru buluyor ve teşekkür ediyorum. Aileler çocuklarına dini eğitim vermek istiyorlarsa bunun önü açık olmalı" diye konuştu.

        TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa'dan bir diğer beklentilerinin istikrar olduğunu belirterek, "Hem cumhurbaşkanı hem de başbakan halkın oyuna dayanacağı için birlikte çalışmalarında sıkıntı yaşanabilir. İstirarı güçlendirmek için halkoyuyla seçilmiş cumhurbaşkanının ve başbakanın yetkileri yeniden düzenlenmeli" dedi.

        "Buradan bankaların bazılarını da uyarmak istiyorum" diyen Hisarcıklıoğlu, sitemini şöyle dile getirdi:

        "KOBİ'lere ağır kredi şartları uyguluyorsunuz. Anadolu'dan gelen talepleri oyalıyorsunuz. Hatta vicdansızca davranıyorsunuz. Bu yaklaşımı kabul etmiyorum. Türkiye ekonomisinin değişimine ve gelişimine öncülük eden Anadolu sermayesine engel çıkarmayın. Kamu idaremizi, haksız ve vicdansız duruş sergileyen bankalar için ciddi ve somut önlem almaya çağırıyorum" diye konuştu.

        Perakende yasasının hala çıkmamış olmasını da eleştiren TOBB Başkanı, perakende sektörünü düzenleyen kuralların olmamasının esnafın nefesini kestiğini vurgulayarak, "KOBİ'lerimiz ve sanayicimiz fasoncu hale getiriyor" dedi.

        YEŞİL PASAPORT ALKIŞI

        TOBB Başkanı'nın konuşmasında en büyük alkışı, ‘Başbakanımızın talimatına rağmen yeşil pasaport alamadık elinde yeşil pasopartu olan zihniyet önümüze duvar ördü' cümlesi aldı.

        YAZICI: YEŞİL PASAPORTU HIZLANDIRDIK

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda bir çalışma yapılması için kendisine talimat verdiğini belirterek, ''Bu konudaki çalışmayı hızlandıracağız, ama ölçüsü şu olacak; ihracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız'' dedi.

        Konuşmasında TOBB Başkanından bir ricası bulunduğunu da belirten Yazıcı, 133 borsanın bütün faaliyetlerinin elektronik ortamda takip edilmesine imkan sağlayacak bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

        MHP'Lİ BAL: TÜRKİYE DEVRİME MAHKUM EDİLEBİLİR

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da 1990'lı yıllardan itibaren dünya tek kutuplu hale gelmeye başladıktan sonra Türkiye etrafında ''mor, turuncu'' gibi çok renkli devrimler yapıldığını, Türkiye'nin de böyle bir devrime mahkum edilebileceğini söyledi.

        GENEL KURUL'DAN NOTLAR

        -TOBB'un 60. Yılına denk gelen genel kurula 5 bin kişi katıldı.

        -Geçen yıl seçim öncesi 11 bakanla TOBB Genel Kurulu'na çıkarma yapan Hükümet, bu yıl Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile temsil edildi. MHP'den Faruk Bal, CHP'den ise Umut Oran katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ