Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsalar Draghi'den aradığını bulamadı FED ile tekrar umutlandı - Para Haberleri

        Piyasalar, dün yükselişlerle karşıladığı Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasında istediğini bulamayınca kısa süreli sert satışlarla düşüşe geçse de, piyasaların halen İspanya bankalarını kurtarma planının devreye alınabileceğine ve ABD'de yayınlanacak FED ekonomi anketine (beige book) yönelik iyimser beklentilerle tekrar yükselişe geçtiği görüldü.

        Almanya borsası (DAX) Draghi'nin konuşmaya başladığı dakikalarda, açılışta yükseldiği 6.060-6.090 puan aralığında yatay seyrederken, konuşma sonrasında 5.996 puan seviyesine kadar geriledi. Ardından gelen toparlanmayla DAX endeksi günü yüzde 2 oranında yükselişle 6.093,99 puan seviyesinden kapattı.

        Amerika'da ise Dow Jones endeksi yükselişle başladığı günü, FED ekonomi anketi ve Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen'in, ekonomiyi zayıflığa itecek şoklardan korumaya yönelik adımlar atılmasının uygun olabileceğini açıklamasından aldığı moralle yüzde 2,3 oranında yükselerek, analistlerin önceki gün kısa vadeli direnç olarak dikkati çektiği 12.300'ün üzerinde 12.414,79 puan seviyesinden kapattı.

        Genel olarak piyasa oyuncularının Draghi'nin konuşmasını ''Draghi topu siyasetçilere attı. Onlar karar versin biz gerekeni yaparız'' şeklinde değerlendirirken, FED ekonomi anketi ve Yellen'in açıklamasını ise ''FED'de parasal genişlemeye sıcak bakanların sayısı artıyor'' diye yorumladıkları görülüyor.

        Bugüne gelindiğinde BBC'nin internet sitesinde geçen bir haberde, Financial Times gazetesine atıfta bulunularak ''Avrupa, İspanya'nın bankacılık sektörünü kurtaracak bir kurtarma programı üzerinde çalışıyor, ancak İspanya hükümetinin bunu kabul etmesi için uygulanacak şartlar sınırlı tutulacak'' açıklaması sonrasında avro/dolar paritesinin bir ara 1,2586'ya kadar yükseldikten sonra bu dakikalarda 1,2560-1,2570 aralığında dengelendiği görülüyor.

        Dolar ise dün İMKB'nin kapandığı dakikalarda 1,8380 lira seviyelerinden işlem görürken, bu sabah açılış itibariyle bankalararasında yaklaşık yüzde 0,6 oranında düşerek 1,8270 liradan, avro ise pariteye bağlı olarak önceki kapanışa göre hafif yükselişlerle 2,2970 lira seviyelerinden alıcı buluyor.

        İMKB 100 endeksi için analistler, uluslararası borsalardaki yükselişler ve 56.000 puan direnci üzerinde yapılan kapanışın morali ile iyimserliğin artarak devam edebileceği yönünde görüş bildiriyorlar. Raporlarda İMKB 100 endeksi için öne çıkan direnç seviyeleri 56.700, 57.000-57.200 bandı olarak belirtiliyor.

        Bugün piyasaların takip edeceği veriler ise şöyle:

        11:30 İngiltere PMI Hizmet Endeksi (Mayıs) – Önceki Veri: 53.3

        14:00 İngiltere Merkez Bankası faiz kararı – Önceki Veri: %0.50

        15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ