Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık bankaların altın toplama günleri - Para Haberleri

        HABERTÜRK

        Bankaların son dönemde arka arkaya uygulamaya geçirdikleri altın toplama günlerine gösterilen yoğun ilgi, 5 bin ton olduğu tahmin edilen yastık altındaki altının hızla mevduata dönüşmesini sağlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2010 yılının 9 aylık döneminde 1.7 milyar lira olan bankalardaki altın hesapları, 2011’in aynı döneminde 13.2 milyar liraya kadar çıktıktan sonra bu yılın 9 ayında 15.5 milyar liraya ulaştı. Böylelikle bankalardaki altın hesaplarının varlıkları son 1 yıllık sürede 2.3 milyar liralık artış kaydetti.

        GÜVENLİ LİMAN ALGISINI TEKRAR KAZANDI

        Dünya çapında fiyatların yükselmesiyle birlikte yatırımcının gözündeki ‘güvenli liman’ algısını tekrar kazanan altın için bankaların uzman eksperlerle birlikte düzenledikleri altın günleri, yastık altında saklanan altınlarını mevduat olarak değerlendirmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

        Birkaç yıl önce az sayıdaki bankayla başlayan altın hesabı ürünleri bugün çeşitliliği önemli derecede artırılarak birçok bankada müşteriye sunulur hale geldi. Uzmanlar, son dönemde faize dayalı yatırım araçlarındaki getirinin azalması ve altının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olması dolayısıyla fazlasıyla yatırım çektiğini belirtiyor.

        ALTIN ARTIK BANKACILIK ARACI OLDU

        İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altınsız bir finans sektörü olamayacağını düşündüğünü belirterek, ''Altın şu an öyle bir noktaya geldi ki artık bir kuyumculuk emtiası olmaktan çıktı. Altının bir bankacılık aracı olduğunun da kabul edilmesinin ve bunun değerlendirilmesinin zamanı geldi'' dedi. Halaç, altın fiyatı yüksekken bunun nasıl değerlendirilebileceğinin önemli olduğunu dile getirerek, İAR olarak 7 yıllık çalışmaların ardından gram altının bankalarda mevduat olarak kabul edilmesini sağladıklarını ifade etti.

        GRAM ALTINDAN DA GETİRİ

        Halaç, “Bu şu anlama geliyor; vatandaş nasıl ki elindeki dolar veya Euro’yu bankaya yatırıp mevduat olarak getiri elde ediyorsa, biz dünyada ilk defa halk için bunu Türkiye'de gerçekleştirdik. Vatandaş elindeki gram altını bankaya götürerek mevduattan getiri elde etmeye başladı. Yastık altı altın bu şekilde ekonomiye kazandırılıyor. Bu noktada bankaların mevduat hacimlerinin genişlemesinden dış ticaret açığına pozitif etkiye kadar pek çok artı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

        ALTIN SALI'SIYLA TOPLAYIP GRAMLA HESABA YATIRIYOR

        Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, banka olarak 2007’den bu yana müşterilerine Vadesiz Altın Hesabı ve Birikimli Altın Hesabı olmak üzere 2 farklı vadesiz altın depo hesabı seçeneği sunduklarını belirterek “Haziran ayından itibaren Altın Salısı uygulaması kapsamında belli şubelerimizde fiziki altın toplamaya başladık. Ayrıca, 2012’nin Ekim ayından itibaren Vadeli Altın Hesabı uygulamasını başlattık” dedi.

        EKSPERLER DEĞER BİÇİYOR

        Genç, Altın Salısı uygulaması hakkında şunları söyledi: “Altın Salısı şubelerimizde, eksperlerin değer biçtiği altın para ve takılar, has altın karşılığı gram olarak hesaba yatırılıyor. Müşterilerimiz, hesap açılışından itibaren istedikleri miktarda altını nakde çevirebiliyor ve işlemlerini internet şubesinden ve Alo Garanti'den de gerçekleştirebiliyor. Talimat vererek altın hesabında düzenli olarak altın biriktirebiliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ