Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2 milyar euroluk ordu! - Para Haberleri

        MELTEM ERSOY/HABERTÜRK

        Türkiye'de özel güvenlik sektörü, plazaların, bankaların ve iş merkezlerinin artmasıyla birlikte atağa kalktı. Sektörün çatı örgütü Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği'nin (GÜSOD) Başkanı Oryal Ünver, 1990'lı yılların başında 5 şirketin bulunduğu sektörde bu sayının 2000'lerde 500'ü, bugün ise bin 200'ü aştığını söyledi. Sektör büyüklüğünün de her yıl Türkiye ortalamasının üzerinde yaklaşık yüzde 10 büyüdüğünü anlatan Ünver, sektörün 2.1 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Ünver, 250 bini özel sektörde olmak üzere toplam 420 bin kişinin özel güvenlik sektöründe istihdam edildiğini söylerken, kalanların ise güvenlik hizmetini kendi bünyesinde karşılayanlar ya da kamuda çalışanlardan olduğunu kaydetti. Ünver, sektörün en büyük müşteri portföylerinin plazalar ve yüksek binalardan oluştuğunu vurgularken, hizmette kaliteyi artırmak için sertifikasyon sistemine geçmeyi planladıklarını anlattı.

        GÜNDEM HAPİSHANELER

        "Kamu ihalelerinde de en büyük sorunumuz her şeyin tamamen fiyat odaklı olması, ucuz olan işi alıyor, halbuki tecrübe, yeterlilik, sermaye gücü gibi diğer faktörler de dikkate alınmalı" diye devam eden Ünver, sertifikasyon sistemiyle işini iyi yapanla kötü yapanın ayrışabileceğini belirtti. Ünver, gündemlerinde olan bir diğer konunun da hapishanelerin özelleştirilmesi olduğunu belirterek, Türkiye'deki hapishanelerin resmi kapasitesinin 120 bin civarında olduğunu anlattı.

        'BÜTÜN BANKALARIN PARALARINI 2 BİN ZIRHLI ARAÇ TAŞIYOR'

        Oryal Ünver, bankalar için para taşıyan zırhlı araç sayısının yaklaşık 2 bin olduğunu belirterek, her bankanın kendi aracını kullandığını, ortak bir havuz oluşturulamadığını vurguladı. Ünver, "Ortak havuz olsa ihtiyaç duyulan zırhlı araç sayısı 700'e düşer. Paraların tek araçta toplanması riski artırmıyor, çünkü taşınan para zaten sigortalı, değişen bir şey olmayacak" dedi. Özellikle kriz dönemlerinde soygun teşebbüslerinin arttığını söyleyen Ünver, "Bankaların arabasını durdurup soymak isteyen ya da araç kaza yaptığında, takla attığında faydalanmaya çalışan oluyor. Bu yıl 3 tane oldu, ama seneye artacaktır" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ