Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Yok böyle kazanç! - Para Haberleri

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, 2012 yılında gerçekleştirdiği 26.941,82 puanlık ve yüzde 52,55'lik yükselişle yatırımcısının yüzünü güldürdü.

        İMKB'de hisse senetleri böylece 2012 yılında aylık olarak ortalama yüzde 4,38 oranında değer kazandı. Endeks, sadece 3 ay bir önceki ay kapanışına göre düşüşle kapandı, 9 ay bir önceki ay kapanışına göre yükseliş kaydetti.

        Geçen yıl, küresel ekonomik aktiviteye yönelik sıkıntılı süreç ve Avrupa finansal krizi yayılarak devam etmesine rağmen merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek adına piyasaya likidite pompalaması ve faizleri aşağı çekmeleri risk iştahının artmasını ve böylece hisse senedi piyasalarının yükselmesini sağladı.

        2012'YE RALLİ İLE BAŞLADI

        Ocak ayında kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch'in Avrupa'nın sırasıyla 9 ve 5 ülkesinin notlarını düşürmesi ve Dünya Bankası ile IMF'nin ekonomik aktivitedeki bozulmanın etkisiyle küresel büyüme tahminlerini aşağı çekmesine rağmen, özellikle ABD'de açıklanan şirket bilançolarının pozitif etkisiyle küresel hisse senedi piyasaları değer kazandı.

        İMKB de küresel pozitif havanın etkisi ve Merkez Bankasının faizleri düşüreceği yönündeki beklentilerin artmasıyla Ocak ayında yüzde 11,52'lik bir ralli yaparak 57.171,34 puandan kapandı. Avrupa ülkelerinin kredi notlarının düşürülmesi Şubat ayında Moody's'le devam ederken 29 Şubat'ta piyasalara müdahale eden Avrupa Merkez Bankası (ECB), bankacılık sistemine 530 milyar Avro likidite sağlama kararı aldı.

        Yurt içinde ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK), faiz koridorunu daraltarak gecelik borç verme faiz oranı yüzde 12,5'ten yüzde 11,5'e düşürmesiyle İMKB 100 Endeksi yükselişini devam ettirdi ve Şubat ayını yüzde 6,21'lik yükselişle 60.721,23 puandan kapattı.

        Yurt dışında, ECB'nin likidite operasyonlarıyla 2012 yılının ilk çeyreğinde Avro Bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetleri gerilerken, Eurogroup toplantısında Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) birleştirilmesi onaylandı.

        Yurt içinde ise TCMB'nin zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltmesiyle İMKB, banka hisseleri önderliğinde yükselişini devam ettirdi ve Mart ayını yüzde 2,80'lik yükselişle 62.423,04 puandan kapattı.

        BELİRSİZLİKLER G-20'DE ELE ALINDI!

        Nisan ayında İspanyol bankaların ek sermayeye gereksinimi olduğu yolunda çıkan haberler gündemi meşgul etti, küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle G-20 toplantısında IMF kaynaklarının 430 milyar dolar artırılması kararlaştırıldı.

        İMKB'de kar satışlarının etkisi, ''Avrupa'da borç krizinin kontrol altına alınmasına yönelik atılacak adımlarda geç mi kalınıyor?'' endişeleriyle arttı ve endeks Nisan ayını yüzde 3,86 düşüşle 60.010,42 puandan kapattı.

        Avrupa'da, Yunanistan'da yaklaşan seçim süreciyle ilgili tedirginlikler Mayıs ayında arttı, yurt içinde TCMB'nin piyasaya enjekte edilen likidite miktarının artırılmasına yönelik zorunlu karşılık (ZK) müdahalelerine rağmen İMKB 100 Endeksi Mayıs ayını yüzde 8,18'lik düşüşle 55.099,33 puandan tamamladı.

        20 Haziran 2012'de Moody's Türkiye'nin kredi notunu bir basamak artırarak Ba1'e yükseltti, not görünümünün de pozitif olduğunu açıkladı. Bu not ''yatırım yapılabilir'' seviyenin bir basamak altı olduğu için yurt içi piyasalar Türkiye'nin notunun ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltilebileceği beklentilerini fiyatlamaya başladı. İMKB 100 Endeksi Haziran ayında önceki ay kapanışına göre yüzde 13,51 oranında değer kazandı. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise 8 ayın en düşüğü olan yüzde 8,44'e kadar geriledi.

        Yunanistan'da 17 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından kurtarma paketini destekleyen partilerin yeni hükümeti oluşturması, Yunanistan'ın piyasaların gündeminde alt sıralara düşmesini sağladı. İspanya'da bankacılık sektörüne ilişkin sorunlar ön plana çıktı.

        ECB FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ!

        Temmuz ayında ECB politika ve mevduat faizinde indirime gitti. Borç krizine yönelik endişelerle ve faiz indiriminin etkisiyle Avro/dolar paritesi son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2043'e kadar geriledi. Yurt içinde pozitif hava devam etti ve İMKB 100 Endeksi, Temmuz ayını yüzde 2,74 oranında değer kazanarak 64.259,54 puandan kapattı.

        Ağustos ayında, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de enflasyonun hedef seviyelerine doğru gerilemeye devam etmesi ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere inmesi durumunda kredi notunun ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltilebileceğini açıkladı. Açıklamanın ve cari açık verisinin düşüşe devam etmesiyle İMKB 100 Endeksi yükselişini sürdürdü. Endeks Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 4,84 oranında değer kazanarak 67.367,95 puan ile tarihi zirvesine (71.543) yaklaştı.

        Yurt dışında ise ABD'de Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin Avrupa kaynaklı risklere dikkati çekerek ''parasal genişleme'' sinyali vermesi piyasalardaki olumlu havayı destekledi.

        Eylül ayında dünya genelinde merkez bankaları ekonomiyi desteklemek üzere adım atmaya başladı. ECB yeni tahvil alım programı açıklarken, Fed üçüncü tur parasal genişlemeye (QE3) başlayacağını duyurdu. Japonya Merkez Bankası'nın da (BOJ) tahvil alım programının süresini uzatmasıyla global risk iştahı arttı.

        Yurt içinde ise TCMB faiz koridorunun üst bandında indirime gitti ve gecelik borç verme faizini yüzde 11,5'den yüzde 10'a düşürdü.

        Piyasaları destekleyen bu gelişmelere rağmen 2012 yılı bütçe hedeflerinin tutmayacağı ve açığın düşürülmesi için hükümet tarafından akaryakıt, alkollü içecekler, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılması İMKB'deki kar satışlarının etkisini artırmasına neden oldu. İMKB 100 Endeksi Eylül ayını yüzde 1,44 oranında düşüşle 66.396,71 puandan kapattı.

        Ekim ayında açıklanan Ağustos ayı cari işlemler açığı 1,2 milyar dolar ile Kasım 2009'dan beri gördüğü en düşük seviyesine geriledi. TCMB'nin gecelik borç verme faizini Eylül ayındaki 150 baz puanlık indirimden sonra Ekim ayında da 50 baz puan indirerek yüzde 9,5'e düşürmesiyle İMKB 100 Endeksi yükseliş rallisine bir aylık aradan sonra devam etti.

        Makroekonomik verilerin etkisiyle kredi notunun artacağı ve ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltileceği beklentisiyle İMKB 100 Endeksi tarihinin en yükseği olan 72.703 seviyesine kadar yükseldi. Ekim ayı kapanışı itibariyle endeksin bir önceki aya göre yükselişi yüzde 9,24 olurken, yılbaşından bu yana yükselişi ise yüzde 41,47'ye ulaştı.

        FİTCH TÜRKİYE'NİN NOTUNU YÜKSELTTİ

        Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 5 Kasım 2012'de Türkiye'nin notunu ''yatırım yapılabilir'' seviye olan BBB-'ye yükseltti. ABD'de ''mali uçurum'' endişeleri, Avro bölgesinin resesyona girmesi ve 2013 yıl büyüme beklentilerinin yüzde 0,1'lere düşürülmesi nedeniyle negatif seyreden küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışan İMKB 100 Endeksi not artırımının ardından tarihi zirvesini 73.313 puana taşıdı, Kasım ayını 73.058'den kapattı. Endeksin yıl başına göre getirisi ise yüzde 42,51'e yükseldi.

        TARİHİ REKORLAR ARALIK'TA KIRILDI

        Yılın son çeyreğinde, içinde bulunduğu yükseliş trendindeki hareketine Aralık ayında hızlanarak devam eden İMKB 100 Endeksi, bu ayı bir önceki aya göre yüzde 7,05 oranında yükselişle tarihinin en yüksek aylık ve yıllık kapanışı olan 78.208,44 puandan kapattı.

        Yurt dışında ABD'deki ''mali uçurum'' endişelerinin piyasalara etkisi artarken, yurt içinde özellikle cari açık verisinin gerilemeye devam etmesi ve Merkez Bankasının politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5,50'ye düşürmesi piyasaların orta vadeli pozitif beklentilerini artırdı. İMKB 100 Endeksi bu iyimserlikle Aralık ayında, tarihinin gördüğü en yüksek seviye rekorunu 79.077,32 puana taşırken, günlük kapanış rekorunu da 28 Aralık tarihinde 78.579,08 puanla kırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ