Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2012 yılı enflasyonu açıklandı - Para Haberleri

        2012 yılı enflasyonu açıklandı. Yıllık enflasyon Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 7.4'ün epey altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Aralık ayında yüzde 0.38 arttı. Beklenti yüzde 0.18 civarında artış olacağı yönündeydi. TÜFE'deki yıllık artış yüzde 6.16 oldu. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) aralık ayında yüzde 0.12 geriledi. Gıda fiyatları aralıkta yüzde 1.55 artışla en yüksek artış gösteren kalem oldu. Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 5.81'i buldu. Yılın zam şampiyonu yüzde 11,4 ile konut.

        UZMANLAR NE DEDİ?

        İNŞAAT YAVAŞLADI

        İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, yıllık enflasyonun yüzde 6,16 seviyesine gerilemesi ve hükümetin yüzde 7,4 beklentisinin altında gerçekleşmesinin yıllardır tutturulamayan enflasyon hedefinin tutturulabileceğini gösterdiğini ifade etti.

        2012 yılı aralık ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Karabulut, ''2012 enflasyonunun ise yıllık yüzde 6,16 olarak gerçekleşmesi önemli. Nisan 2012'de yüzde 11,14 seviyesine yükselen enflasyon, mayısta sert bir şekilde gerilemiş, eylülde mevsimsel etki nedeniyle yüzde 9,19 seviyesine yükselmiş ve tekrardan bu seviyeden düşüş eğilimine girmişti. Yıllık enflasyonun yüzde 6,16 seviyesine gerilemesi ve hükümetin yüzde 7,4 beklentisinin altında gerçekleşmesi yıllardır tutturulamayan enflasyon hedefinin tutturulabileceğini gösteriyor. 2013 enflasyon hedefi yüzde 5. Enflasyon verisi yıllık olarak incelendiğinde yüzde 11,37'lik artış ile konut sektörü zirvede yer almaktadır. Bunda en temel etken, inşaat sektöründe yavaşlama ile birlikte arz sıkıntısından kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

        'BEKLENTİLER DAHİLİNDE'

        Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yüzde 5 enflasyon hedefinin yüzde 4-5 gibi bir ekonomik büyüme ortamında kalıcı olarak sağlanmasının çok da olası olmadığını ifade etti. Aralık ayı enflasyon beklentilerinin piyasa beklentileri doğrultusunda geldiğini belirten Altınsaç, ''Faiz tarafında yüzde 6,15-6,30 arasında dalgalanmanın devamı olası. Orta vadede yönün bir miktar yukarı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

        Yıllık TÜFE'nin yüzde 6,2'ye gerilediğini, 2011 enflasyonu yüzde 10,5 ve yıllık ÜFE'nin yüzde 2,45 olduğunu hatırlatan Altınsaç, ''Gıda tarafında İTO rakamlarının aksine aylık bazda yüzde 1,6 yükseliş var. Giyim de ise mevsimsellik kaynaklı aylık bazda yüzde 1,5 fiyat düşüşü görüyoruz. Diğer kalemlerdeki artışlar ılımlı. ÜFE tarafındaki ılımlı seyir oldukça olumlu ve ilerleyen vadede maliyet tarafında enflasyondaki düşüşü destekler nitelikte. Burada görünümü bozan gelişme sigara tarafındaki yüzde 15'e yakın zam oranı. Enflasyona etkisi 0,8 puan civarında olacak. 2005 yılından bu yana ortalama enflasyonun yüzde 8,4 olduğu düşünülürse ve her yıl bir defaya mahsus bir takım zamların devreye girdiğini de hesaba katarsak, yüzde 5 enflasyon hedefinin yüzde 4-5 gibi bir ekonomik büyüme ortamında kalıcı olarak sağlanması çok da olası değil. Ancak TL'de aşırı bir değerlenme, büyümede belirgin düşüş ya da gıda/enerji fiyatlarından beklenenin ötesinde bir katkı gelirse bu hedef tutturulabilir. Bu senaryoyu da çok olası bulmuyoruz. Çünkü özellikle TL'de aşırı değerlenme Merkez Bankası tarafından arzu edilmiyor'' dedi.

        'DÜŞÜŞ 2013'TE DAHA ZOR OLACAK'

        Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, enflasyon rakamlarında düşüşün 2013 ve sonrasında daha zor olacağını söyledi. Açıklanan aralık ayı rakamlarıyla birlikte TÜFE'de yıllık artışın yüzde 6,16 olarak gerçekleştiğini, ÜFE'deki yıllık artışın ise aralık ayındaki yüzde 0,12'lik düşüşle yüzde 2,45'te kaldığını belirten Doğan, "Enflasyon rakamlarında düşüş, 2013 ve sonrasında daha zor olacak. Ocak ayında zamlar ve artan vergiler nedeniyle enflasyon bir miktar yükselişe geçebilir. Bu dönemde hava koşullarında yaşanacak bir olumsuzluk ve tarım ürünlerinin fiyatında olacak bir artış, bu yükselişi biraz daha hızlandırabilir. Fakat yılın ilerleyen aylarında bunun yeniden dengeleneceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ