Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Yeni SPK Kanunu Mobius'u bile susturdu! - Para Haberleri

        HT EKONOMİ / SEFER YÜKSEL

        Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yankıları Hong Kong'ta bile yankı buldu. Kanun, Türkiye hakkında yönelik yorumlarıyla tanınan dünyanın önde gelen fonlarından Franklin Templeton'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı ünlü spekülatör Mark Mobius'u bile susturdu! Mobius, Türk piyasası hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Mobius, bu cevabı yeni kanunda sermaye piyasaları ile ilgili fiyatları etkileyebilecek haber ve yorum yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulamasından dolayı verdi. Geçmiş yıllarda da Habertürk olarak e-mail yoluyla röportaj yaptığımız Mobius, bu defa,“Thanks for your e-mail Sefer. Sorry but I can’t make any comment regarding the Turkish market in view of Turkish regulations” yanıtını verdi. Yani, ‘Teşekkür ederim ama Türk mevzuatlarından dolayı Türk piyasaları hakkında yorum yapamıyorum” dedi.

        SPK DAHA ÖNCE İNCELEMİŞTİ

        Genelde Türkiye piyasaları hakkında konuşmayı seven Mobius'un bu yanıtı bizleri de şaşırttı. Çünkü Türkiye'de 1 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan ünlü spekülatöre sorduğumuz sorular herhangi bir sakınca doğuracak cinsten değildi. Ünlü yatımcıya İMKB için 2013 beklentileri ne, İMKB'de öne çıkacak sektörler hangileri gibi soruları yönettik. Ancak anlaşılan ünlü spekülatör sütten ağzı yandığı için bu sefer yoğurdu üfleyerek yemek istedi. Çünkü ünlü yatırmcı 2010’da “İMKB’de yüzde 15-20 arasında bir düzeltme olabilir” açıklamasından dolayı SPK tarafından incelemeye alınmıştı. Ancak o açıklamadan dolayı ceza almamıştı. Ancak yeni kanunla birlikte bu tarz açıklamalardan ceza alma olasılığı yüksek.

        3 TEMMUZ 2010’DA YANITLAMIŞTI

        Ünlü spekülatör Mark Mobius Temmuz 2010’da e-mail yoluyla röportaj teklifimizi kabul etmiş ve sorularımızı yanıtlamıştı. Mobius daha önce ‘rejim tehlikesi var’ diye uyarı yaptığı sırada sessiz sedasız Mayıs 2006’daki THY halka arzından yüzde 10 hisse alarak SPK’nın tepkisini çekmişti.

        İŞTE O MADDE?

        Kanunun ilgili maddesinde, “Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar...” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ