Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krediler Kredi faizleri düşecek mi? - Para Haberleri

        SEFER YÜKSEL-HABERTÜRK

        Bankacılara göre BDDK Başkanı’nın “Yüksek buluyorum” diye eleştirdiği bireysel kredi faizlerindeki düşüşün önündeki en büyük engel, hizmet ve komisyon gelirleri. Sektör, yasayla komisyona sınır gelir endişesiyle faizde geri adım atmıyor.

        Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasıyla birlikte artan para girişiyle Hazine tahvili faizleri yüzde 6'nın altına inerken, Türk Hazinesi dolar bazında 10 yıllık yüzde 3.47 gibi tarihi düşük seviyeden borçlandı. Ancak yaşanan bu faiz düşüşü özellikle tüketici kredilerinde yeterince kendini hissettirmedi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin de cuma günü “Bireysel kredi faizleri gerçekten yüksek” diyerek bu duruma dikkat çekti. İhtiyaç kredileri segmentinde yıllık faizler ortalama yüzde 15-16, otomobilde 13-14, konutta ise 10-11 seviyelerinde bulunuyor.

        TOPLAM GELİRİN % 14'ÜNE ULAŞTI

        Peki bireysel kredilerde BDDK Başkanı'nın da dikkat çektiği bu oranlar daha da aşağıya gelecek mi? Bankacılar bu soruya 'Hayır' yanıtını veriyor. Tüketici kredileri faizlerinin önündeki en büyük engelin ise son dönemde sık sık gündeme gelen ücret ve komisyon gelirlerinde yapılması düşünülen düzenlemeler olduğu belirtiliyor. Bankaların toplam gelirleri, faiz gelirleri ve faiz dışı gelirlerden oluşuyor. Faiz dışı gelirlerde kısıtlama gündemdeyken ve iç kaynak maliyetlerinin bir türlü ucuzlamadığı bir ortamda bireysel kredi faiz oranlarında herhangi bir düşüş beklenmiyor. Ücret ve komisyonlar bankaların toplam gelirlerinin yüzde 13.8'ini oluştururken, Eylül 2012 itibarıyla 11 milyar TL'ye ulaştı.

        MALİYETLER VE BATIK NORMALE DÖNMELİ

        RECEP ATAKAN

        Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı

        Kredi faizleri enflasyona ve Merkez Bankası'na göre yüksek. Ama bunun nedeni bankaların çok faiz kazanması değil, mevduat faizlerinin yüksek olması. Mevduatın munzam yüküyle birlikte yüzde 9'lar civarında maliyeti var. Bankalar, mevduatta vatandaşa enflasyon civarında net faiz verebilmek için stopaj yükünü üzerlerine alıyor. Üzerine küçülen bir ekonominin kredi batık yükünü hesapladığımızda faiz yüksek oluşuyor. Faizlerin düşmesi için kaynak maliyetinin ve batık oranının normale dönmesi gerekiyor.

        KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM

        ABDURRAHMAN ÖZCİĞER

        Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı

        Bankalarının kaynağı hâlâ ağırlıklı olarak mevduat tabanlı. Faizi belirlerken temel unsurumuz mevduat maliyeti. Bir de zorunlu karşılıklarla gelen maliyetler var. Dolayısıyla bireysel kredilerin faiz oranlarının aşağı düşmesi için mevduatta maliyetlerin daha da aşağıya düşmesi gerekiyor. Bu yüzden faizlerin daha da düşmesini beklemiyorum. Mevcut seviyeler makul. Tabii ki önümüzdeki dönemde kaynak maliyeti düşerse, bankalar da bunu müşteriye yansıtır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ