Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Parayı nereye yatıran kazandı - Para Haberleri

        Piyasaların galibi borsa oldu. 3-6 aylık ve yıllık değerlendirmelerde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) diğer yatırım araçlarına fark attı.

        ARALIK AYI NASIL GEÇTİ?

        Geçen yılın aralık ayında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi İMKB sağladı. Söz konusu dönemde en yüksek reel getiri, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,46, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 6,92 oranlarıyla İMKB'de gerçekleşti.

        DÖVİZ PİYASASI NE GETİRDİ?

        ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 2,06 ve mevduat faizi yüzde 0,61 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Buna karşılık, külçe altın yüzde 2,35 ve dolar yüzde 0,22 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

        TÜFE ile indirgendiğinde ise euro yüzde 1,55 ve mevduat faizi yüzde 0,11 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 2,84 ve dolar yüzde 0,72 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

        3 AYLIK BAKILDIĞINDA DURUM NE?

        İMKB 100 Endeksi, 3 aylık değerlendirmede; ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,95, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,84 oranlarıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,62, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,56 oranında en çok kaybettiren oldu.

        6 AYLIK BAKILDIĞINDA TABLO NASIL?

        6 aylık değerlendirmeye göre İMKB 100 Endeksi; ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,03, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 26,26 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde Dolar, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,53, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,85 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

        YILLIKTA DA DURUM DEĞİŞMEDİ

        Yıllık değerlendirmede de durum değişmedi. En yüksek reel getiri yine İMKB 100 Endeksi’nde gerçekleşti

        Finansal yatırım araçları, yıllık olarak değerlendirildiğinde; İMKB 100 Endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 42,28, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 37,31 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, Euro, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,05, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,30 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ