Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bakan Şimşek'ten indirim sinyali! - Para Haberleri

        HABERTÜRK

        Habertürk TV'de Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de otomotiv sektöründeki vergilerin yüksek olduğuna dikkat çekti. Şimşek, "Bu, sektörün de gelişmesinin önünde engel. Ama bu gelir saikiyle alınmış bir karar. KDV ve ÖTV var. Vergiyi tabana yayarsak, öncelikle iletişim üzerindeki vergi yükünü, ikinci olarak da otomotiv vergilerini indiririz" diye konuştu.

        ‘KİMSENİN MALINA EL KOYMAYIZ’

        Şimşek, hibrit araçlara yönelik vergi düzenlemesi de yapılabileceğini söyledi. Alkol ve akaryakıt vergilerini de değerlendiren Şimşek, "Alkolde ürüne bağlı olarak yüksek olduğumuz alanlar var. Akaryakıt vergilerinin yüksek olması yanlış değil. Bu doğru bir politika. Oradan önemli gelir elde ediyoruz. Bu vergiden vazgeçemeyiz. Bu sistem böyle devam edecek" dedi.

        Bakanlar Kurulu'nun, dün Cumhurbaşkanı Gül’ün de onayladığı terörün finansmanının önlenmesine yönelik yeni kanun ile kimsenin malına mülküne el koymasının söz konusu olmadığını belirterek, "Bakanlar Kurulu, sadece yurtdışından gelen talepleri ele alacak. Türkiye'de işlenen suçlar için yargı kararları devrede. Vatandaşımız tedirgin olmasın" dedi.

        Bakan Şimşek, terörün finansmanı yasasına ilişkin kaygılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, yeni kanundan önce de BMkararlarının Türkiye için bağlayıcı olduğunu vurguladı ancak, bu yasa ile 3. ülkelerin taleplerini de ele alacaklarını söyledi. Şimşek “Almanya ve Fransa'dan PKK ya da başka örgütlere yönelik olarak elimizi güçlendirecek” dedi.

        ‘MERKEZ’DE BİRBİRİMİZİ KIRMAYALIM’

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yönelik son günlerdeki sert eleştirilerinin sorulması üzerine "Kurumların kredibilitesi önemli. Bizler birer takımın parçalarıyız. Beraber bu işi yönetmeliyiz. Ülkenin menfaatleri ne gerektiriyorsa kısa vadeli baskıları yöneterek bu işi yürütmek lazım. Merkez Bankası bağımsızlığı da çok önemli. Kurumların kalitesi çok önemli. Birbirimizi kırmadan oturup diyalog kurarak yönetmemiz gereken bir husus" diye konuştu.

        İPTAL OLSA DA HEDEFLER TUTAR

        Şimşek, Başbakan'ın Teke Tek programında iptal sinyalini verdiği özelleştirme ihalelerinin, özelleştirme hesaplarını etkilemeyeceğini belirterek, "14 Şubat itibarıyla kasaya 5.2 milyar dolar girdi. Şimdiden 4 milyar dolarlık hedefi aştık” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ