Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Dev bankalar hesap veriyor! - Para Haberleri

        Rekabet Kurumu'nun 12 banka hakkında yürüttüğü soruşturmanın ilk adımı bugün atıldı. Kimi bankanın sözcüsü kimisinin ise üst düzey yöneticisi konuyla ilgili birbiri ardına açıklamalarda bulundu.

        Bankacılar 'kartel' iddiasını kabul etmezken, sunulan deliller için 'aşure' benzetmesi de yapıldı.

        İŞTE O AÇIKLAMALAR

        Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın:

        Herhangi bir banka sıkıntıya düşerse diğer bankalar da etkilenir. Bankaların özel durumu hafifletici unsur olarak ele alınmalı. Rekabete ilişkin üzenlemeler yapılırken ve uygulanırken bankacılığın kendine özgü yapısının ve işleyişinin hassasiyetle dikkate alınmasını talep ediyoruz.

        Sektörde krılganlığı artırmaya yönelik değil, istikrarı da gözeten bir yaklaşımın gösterilmesini bekliyoruz. Bankaları çok yakından izleyen düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında daha yakın işbirliği yapılmasını istiyoruz.

        Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil:

        Soruşturma dosyasının bankacılık sektörünü etkilediği gerçek. Akbank ticari kararlarını her zaman tek başına alır. Akbank herhangi bir kartel içinde değil.

        Akbank Temsilcisi Ali Cihangir Topkar:

        Haksız yada orantısız ceza verilmesi durumunda, ekonomik istikrar bozulabilir, borsa olumsuz etkilenebilir, bankalar yurtdışından alacakları kredilerde zorlanabilir ve marka değeri de zarar görebilir.

        Denizbank Temsilcisi Esra İçöz:

        İki iç yazışma mahiyetindeki e-postadan yola çıkarak kartele üye olunduğu iddia ediliyor. Bir kartel olsaydı çok daha fazla yazışmanın olması gerekir. Bu iki e-posta birbirinden bağımsız ve kartelle de

        bağlantılı değil. Denizbank'ın kartel niteliğinde bir uzlaşmaya, rekabeti sınırlayıcı bir anlaşmaya ve uyumlu eyleme taraf olmadığına karar verilmesini talep ediyoruz.

        HSBC Bank Genel Müdürü Martin David Spurling:

        İddialar son derece endişe verici. HSBC, hiçbir zaman herhangi bir centilmenlik anlaşmasında yer almamıştır.

        Finansbank Temsilcisi Avukat Gönenç Gürkaynak:

        Zannedilen kartel Finansbank yönünden yok ve hiç bir zaman olmadı. Karşımızdaki şey (deliller) daha çok aşureye benziyor. Yarın gazetelerin manşetlerinde 'Bankacılar kendilerini aşureyle savundu' gibi şeyler istemeyiz.

        HSBC Bank Türkiye Genel Müdürü Spurling:

        İddialar son derece endişe verici. HSBC, hiçbir zaman bir centilmenlik anlaşmasında yer almamıştır. Serbest piyasaya inanıyoruz, dolayısıyla ücretlerin ortak belirlenmesine sıfır tolerans gösteririz.

        ING Bank Temsilcisi Avukat Turgan Gürman:

        ING, Türkiye'nin 5. büyük özel bankası olmayı amaçlıyor. Bu amaçla Türkiye'ye gelen bir bankanın

        kartele taraf olması çelişkili olur. ING Bank'ın herhangi bir toplantıya katıldığına ilişkin delil yok

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ