Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ali Babacan - Para Haberleri

        YAVUZ BARLAS-HABERTÜRK

        Ekonomide frene basmalarına gelen eleştirileri cevaplayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Yunanistan’da iç talep hâlâ üretimin üzerinde. 2011’de tedbir almasaydık Yunanistan’a benzemeye başlayacaktık. Üretmeden tüketmek olmaz” dedi

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011’de tedbir alınmasa Türkiye’nin de krize giren Yunanistan ekonomisine dönebileceğini ima etti. Gazetelerin ekonomi yöneticileri ile bir araya gelen Babacan, gaz-fren polemiğinde ekonomide neden frene bastıklarını işte bu sözlerle açıkladı: “Yunanistan’da yapısal olarak hep iç talep Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) üzerinde. Yani üretmeden tüketen bir ülke.

        Ama belli bir noktaya kadar gidiyor. 2008, 2009 ondan sonra küçülüyor ekonomi. 4 yıldır arka arkaya küçülüyor. 2012’de de 2013’te de küçülme devam edecek. Fakat, iç talep hâlâ üretimin üzerinde. Yunanistan’da dengeyi bulabilmekleri için iç talebin daha da azalması gerekiyor. Yani refahın daha da düşmesi gerekiyor. Maalesef hâlâ hak etmedikleri bir refah içindeler. Çünkü üretmeden tüketmişler yıllarca. Almanya’ya bakıyoruz. Tablo tam tersine. Üretiyor ama ürettiğinden az tüketiyor. Şu anda AB özellikle Euro Bölgesi Almanya’ya sırtını dayayabiliyorsa onun altında yatan en önemli sebeplerden biri budur. Türkiye’de ise grafik 2004, 2005, 2006 biraz hafif Yunanistan meyilli olmuş ama 2009 krizi biraz bize tekrar üretimle tüketimi buluşturtmuş.

        2010, 2011 açılmış. Biz 2011’de tedbir almasaydık 2012 ile ilgili programı uygulamasaydık bu eğilim yavaş yavaş bir Yunan ekonomisine benzemeye başlayacaktı. Üretmeden tüketmek.” İşte ekonomiyi değerlendiren Babacan’ın satır başları:

        BÜYÜMEDE OECD’NİN EN HIZLISI OLACAĞIZ: OECD geçenlerde bir rapor yayımladı ve 10, 20 ve 30 yıllık büyüme projeksiyonları yaptı. Buna göre OECD ülkeleri bunların çoğu ama mesela Çin, Hindistan ve Endonezya OECD ülkesi değil. Türkiye önümüzdeki 10 yıl boyunca en hızlı büyüyecek ekonomi olarak gösteriliyor.

        2013 ENFLASYONDA REKOR YILI: 2012 rekor yılıydı, ama biz 2013 yılında da bekliyoruz. Halen yüzde 5.3 tahminimiz. Bundan 1 sene önce de 5.3’tü. İnşallah bir rekor daha olacak. Beklenti de ilk defa bu kadar düşük noktaya indi.

        2015 YILINDA YÜKSEK GELİR GRUBUNA GİRECEĞİZ: 2015 yılında inşallah Dünya Bankası sınıflandırmasına göre yüksek gelir grubuna gireceğiz. Dünya Bankası ülkeleri 4 sınıfa ayırıyor. Biz şu anda üst-orta gelir grubuyuz. Klasmanda 3’üncü kategorideyiz.

        HANEHALKININ BORÇLULUĞU HIZLI GİTTİ

        Türkiye’de halkın borçluluk oranının pek çok ülkeye göre az olduğuna dikkat çeken Babacan “Yüzde 19.4 ama buraya çok hızlı çıktık. Yüzde 5’lerden başladık, yüzde 5, 10-15 derken. Artış ölçülü olmalı” dedi.

        Ticari kredilerde % 12 faiz yüksek

        Ticari kredi faizlerinin yüzde 12’ler seviyesinde olduğunu ve daha aşağılara inmesi gerektiğini ifade eden Babacan, “4 haftalık hareketli ortalama ticari kredi faizi yüzde 11.68. Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmeye başladığı dönem son 6 ay. Temmuz 2012 falan. Ticaride yüzde 12, konutta yüzde 10. Neden BDDK konut kredilerine iltimas yapıyor. Taşıt yüzde 11. Nakit ihtiyaç kredisi yüzde 14. En pahalı kredi nakit ihtiyaç kredisi. Ticari kredilerde bana göre faizler daha inmeli. Bunu biraz da piyasa belirliyor. Ticari kredilerde teminatsız ticari kredi azdır. Konuta yüzde 10 ile kredi verirken ticari yüzde 12, biraz orada dengelenme için vakit var” dedi.

        Bankalara rekabet cezası gelirse adil ve ölçülü olur

        Rekabet Kurulu’nun bankalarla ilgili soruşturmasına yönelik ise Babacan “Belki bir noktada bankalar açısından rekabet mevzuatını netleştirecek bir şeyler düşünmek gerekecek ama bu sürecin ortasında da çok doğru olmaz. Reel sektörde ciro kavramı ile bankacılıktaki ciro kavramının da mukayesesi biraz zor. Ayrıca ceza gelir mi bilmiyorum ama gelirse cezanın adil ve ölçülü olacağına inanıyorum” dedi.

        IMF’YE 5 DAKİKADA DESTEK

        “IMF’ye verilecek 5 milyar dolarlık kaynakla ilgili 2 gün önce söylediler . Oturduk destek verelim mi vermeyelim mi ne kadar ver elim kararını Sayın

        Başbakanımızla 5 dAkikada verdik .”

        ALTIN İHRACATI DÜŞER

        “Altın, eğer üzerinde bir işlem yoksa külçe altını ithal edip ihraç ediyorsak büyümemize faydası yok. Geçen yılki kadar altın ihracatımız bu yıl olmaz. Geçen yıl stok problemi vardı.”

        FİYATI YAKALAYAMADI

        “İptal ettiğimiz ihalede rakam Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını yakalayamadı ama Özelleştirme İdaresi’ndeki rakamları yakaladı. Daha iyisi yakalanabilirmiydi kuşkusu yarattı.”

        BELEDİYELERE GARANTİ

        “Torba yasada yer alan düzenleme ile evet belediyelerin yurtdışı tahvil satışına Hazine garanti veriyor. Ama bir sınırı var. Hazine de önüne gelen her bonoya imza atmayacak.”

        2023 İÇİN YARGI REFORMU

        “Yargı reformunu ve eğitim sisteminde iyileştirmeyi başaramazsak 2023 hedeflerine ulaşmamız zor. Eğitimde bugün yaptığınız yatırımın başarısını ancak 6 yıl sonra görüyorsunuz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ