Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ocak ayında cari açık 5.6 milyar dolara yükseldi - Para Haberleri

        2013 yılının ilk ayında cari işlemler açığı 5.6 milyar dolara yükseldi. Ocak ayı cari açık beklentisi 5.3 milyar dolardı. Ocak ayında net hata noksan ise 141 milyon dolar olarak grçekleşti.

        Bu yılın ilk ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon dolar azalmış oldu. Bu gelişmede dış ticaret açığının 7 milyon dolar azalarak 5.881 milyondolara gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 milyon dolara ulaştı.

        Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 milyon dolar tutarında artarak 1.077 milyon dolara, turizm giderleri de 43 milyon dolar tutarında artarak 282 milyon dolar oldu. Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyon dolar tutarında artarak 559 milyon dolara yükseldi.

        NET YATIRIMLAR HANGİ SEVİYEDE?

        Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk ayına göre 251 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara gelirken, yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışında yaptıkları net yatırımlar 134 milyondolar artarak 199 milyondolara geldi.

        Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında gerçekleştirdikleri net alımlar bir önceki yılın ilk ayına göre 321 milyon dolar azalarak 235 milyon dolara geriledi. Yurtdışında yerleşik kişiler devlet iç borçlanma senetleri piyasasında bir önceki yılın Ocak ayında 993 milyon dolar satım yapmışken, bu yılın ilk ayında 464 milyon dolar tutarında alım oldu.

        Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla ocak ayında bankalar 500 milyon dolar borçlanmış, Genel Hükümet ise 1,5 milyar dolar borçlanırken 1,5 milyar dolar tutarında da tahvil geri ödemesiyapıldı.

        CARİ AÇIK ARALIKTA BEKLENTİNİN ALTINDA KALMIŞTI

        Cari açık aralık ayında 4.66 milyar dolarla 5.4 milyar dolarlık beklentinin altında gerçekleşmişti. Cari denge kasım ayında 4.48 milyar dolar açık vermişti. Merkez bankası verilerine göre, 2012 yılı cari işlemler açığı, bir önceki yıla göre 28 milyar 352 milyon dolar azalarak 48 milyar 867 milyon dolara gerilemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ