Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Özel okullar yine cep yakacak - Para Haberleri

        Özel okullarda 2013-2014 rakamları yine enflasyonun üzerinde gelmeye başladı. Enerji ve yatırım maliyetini 'eğitim bedelinin' içine koyan özel okullarda son 7 yılda fiyat artışı yüzde 131'i buldu. Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 57.9 arttı

        Türkiye'de 4 bin 664 özel okul ve bu eğitim kurumlarında okuyan 535 bin öğrenci bulunuyor. Dersanelerin kapatılarak özel okula dönüştürme projesiyle bu sayının hızla artacağı belirtiliyor. Veliler, özellikle büyük şehirlerde iyi eğitimin yanı sıra, sosyal olanakları için de özel okulları tercih ediyor. Her yıl bu okullara olan talepteki artış, fiyatların da enflasyonu katlamasına neden oluyor.

        Ekonomik krizin vurduğu 2008-2009 yılını saymazsak özel okullardaki fiyat artışı her yıl çift haneli büyüyor. İstanbul'daki 10 en büyük okulun yıllık fiyatlarını aldığımızda son 7 yılda enflasyon yüzde 57.9 olurken özel okullardaki artış ortalama yüzde 131'e çıktı. Son üç yıl baz alındığında enflasyondaki artış yüzde 22.4 olurken, özel okulların fiyatı ise yüzde 52.1 arttı. Yani özel okullar son dönemde hep enflasyonu ikiye katlayarak yol aldı.

        EN BÜYÜK ARTIŞ ANAOKULUNDA

        Özel okullardaki fiyat artışlarında başı anaokulları çekiyor. 2013-2014 eğitim ve öğretim yılını da göz önüne aldığımızda anaokullarındaki 8 yıllık zam, yüzde 148'e ulaştı. Şu ana kadar açıklanan rakamlara bakıldığında özel liselerde fiyat artışı yüzde 14.8'leri buluyor. 2012 yılı enflasyonun yüzde 6.16, 2013 hedefi ise yüzde 5'lerde iken, özel okullardaki bu fiyat artışına gerekçe olarak 'enerji ve yatırım' maliyetlerini gösteriyor.

        'ARTIŞTAN BİZ DE RAHATSIZIZ'

        Eyüboğlu Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Eyüboğlu, okul fiyatlarındaki artıştan kendilerinin de rahatsız olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Eskiden bir öğretmen 3 aylık maaşıyla öğrenci okutabilirken şimdi yıllık maaşı yetmiyor. Ancak doğalgazdaki artış, yatırım maliyetleri bizim de fiyatları artırmamızı gerektiriyor. Eğitimin akademik ve sosyal iki ayağı var. Biz de eğitim kalitesini sürekli artırıyoruz." Bu yılki artışları değerlendiren Eyüboğlu, veliyi rahatsız edecek oranlara çıkmayacaklarını söyledi. Eğitimin her fiyata yapılabileceğini, burada kalitenin en önemli rolü oynadığını kaydeden Eyüboğlu, "Aldığımızın yüzde 80'ini veliye geri veriyoruz" dedi.

        TÜİK'e göre % 91 arttı

        TÜİK'in tüm özel okulları dahil ettiği araştırmasına göre 2006-2013 yılları arasında Türkiye'deki fiyatlar yüzde 91 arttı. İstanbul'daki artış bu rakamın altında kaldı; yüzde 87 olarak gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ