Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Maliye'ye 8 milyar liralık miras kaldı! - Para Haberleri

        Varlık barışı yasasının yeniden gündeme gelmesinde önceki yasa nedeniyle beyan edilmek istenen ancak Türkiye'ye getirilemeyen 8 milyar liralık rekor başvuru sahiplerinin etkili olduğu belirtiliyor. Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklar İsviçre'de bulunan 8 milyar liranın yeniden Türkiye'ye getirilmesi için Başbakanlık yetkililerine kadar ulaşıldığını iddia ettiler.

        Maliye Bakanlığı kaynakları önceki Varlık Barışı Yasası sırasında başvurusu yapılmaya çalışılan ve Habertürk tarafından haberleştirilen rekor tutarın köklü bir ailenin büyüğünün İsviçre'de bulunan mirası olduğunu kaydediyor. Mirasçıların bir kaç tane olduğu ve hangilerinin kendi adına kalan mirası getirmeye çalıştığı veya mirasın tamamının gelip gelmeyeceği şimdilik merak konusu.

        Adının öğrenilmesini istemeyen Maliye Bakanlığı eski bir üst düzey yetkilisi daha önce bahse konu mirasın Türkiye'ye getirilmesi için eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan zamanında Veraset ve İntikal Vergisi'nin değiştirilerek miras vergisinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını, böylece paranın Türkiye'ye vergisiz bir şekilde getirilmesinin hedeflendiğini ancak gelen tepkiler üzerine bu düzenlemenin geri çekildiğini hatırlattı.

        İNCELENME RİSKİ VARDI

        Maliye koridorlarında konuşulanlara göre 8 milyarlık miras daha sonra 21 Aralık 2008'de çıkarılan ve 2 Mayıs 2011'e kadar uzatılan 6111 sayılı Varlık Barışı yasası ile getirilmeye çalışıldı. Ancak para İsviçre'deydi ve o ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunmuyordu. Bu durum İsviçre'den para getirmek isteyenleri endişelendiriyordu. Çünkü İsviçre, anlaşma olmadığı için herhangi bir incelemede Varlık Barışı ile beyan edilen paranın o kişiye ait olduğuna dair yazıyı vermiyordu. Böylece denetim elemanlarının 6111 sayılı yasaya uygun olarak kişinin getirdiği paranın hangi ülkeden getirildiğinin sorulması karşısında doğru bilgi edinemediği için konuyu 'yalan beyan' olarak değerlendirip vergi cezası kesme olasılığı bulunuyordu. Diğer bir deyişle İsviçre'deki paraların kanıtlanması aşamasında "kanaat verici belge" ile ispat yönünden, "getirilecek belgenin kabul edilmemesi" gibi ciddi bir sorun vardı. Bilgi değişiminde bulunulan ülke olmadığı için İsviçre bankalarından alınacak belgeler, tıpkı offshore ülkelerden alınacak belgeler gibi "kanaat verici belge" değildi. Böylece, ileride bir inceleme elemanı, "parayı getirdiğiniz tarih itibariyle İsviçre ile yapılmış çifte vergilendirmeyi önleme ya da bilgi değişimi anlaşması yok. Varlık Barışı yasasından yararlanamazsınız" diyerek birkaç yıllık vergi ve ceza isteyebilirdi.

        ANLAŞMA TAMAM

        İsviçre ile anlaşma ise 4 Mayıs2012'de imzalandı. Böylece Türkler'in Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın söylediği 130 milyar dolarlık

        servetin büyük bölümünün yoğunlaştığı bu ülkeden Varlık Barışı kapsamında para getirmenin herhangi bir riski kalmadı. Diğer yandan bu ülke ile imzalanan anlaşma ile Türkiye artık İsviçre'de bulunan Türkler'in bilgilerine kolayca ulaşabiliyor. Vergi kaçırdığından şüphelenilen herhangi birisinin İsviçre'deki bankalarda bulunan parasını ve kazancını öğrenip, beyan edilmeyen kazanç için ceza kesecek duruma geldi. Bu durumda yurtdışında para tutmanın avantajı kalmadı.

        KIBRIS DA KORKUTTU

        Ayrıca Güney Kıbrıs'ın Rus milyarderlerin mevduatına yüzde 40 vergi koyması vergi cennetlerine yönelik bakış açısını da değiştirdi. Bu ülkelerde bulunan Türkler artık paralarını garantide görmüyor. Aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın bulunduğu 6 Avrupa ülkesi vergi kaçırmak amacıyla hareket edenleri tespit etmek için banka bilgilerinin paylaşımını kabul etti. Böylece Avrupa'da artık bankacılık sırrı kalmayacak. Bu da Avrupa'daki Türk parasının artık Türkiye'ye zorunlu göç başlatacağı anlamına geliyor.

        Öte yandan, Türkiye'nin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzaladığı ülke sayısının da her geçen gün artmasıyla, kendisini yurt dışında gizlemek isteyenler için çember iyice daraldı. Türkiye'nin çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yaptığı ülke sayısı, 80'lere yaklaştı. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlükte bulunan anlaşma sayısı 78.

        Söz konusu anlaşmalarla Türkiye'nin bu ülkelerle tam bilgi paylaşımı yapması, aradaki gizliliği de yavaş yavaş ortadan kaldırdı. Varlık Barışı ile parasını bugüne kadar bu ülkelerde değerlendiren vatandaşlar için de Türkiye artık daha cazip hale gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ