Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Parasını kredi gibi getirenler dikkatli olsun' - Para Haberleri

        Varlık Barışı planlanırken Maliye Bakanı Şimşek, dışarıdaki parasını kredi gibi getirenleri uyardı. Şimşek, “Bunlar hakkında birtakım çalışmalar yapacağız. O yüzden vatandaşlarımız yurtdışındaki varlıklarını beyan ederken dikkatli davranmalı” dedi

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışında parasını tutup da bu parayı Türkiye’ye kredi gibi getirenler hakkında da önlemler alacaklarını söyledi. Şimşek, Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması konulu proje yarışmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda, Varlık Barışı ile getirilen parayı takip etmeyeceklerine işaret ederek, vatandaşın her türlü varlığını Türkiye’ye getirebileceğini, sadece yüzde 2 gibi bir sembolik vergi ödeneceğini söyledi.

        ‘SAMİMİ BEYAN TERCİHİMİZDİR’

        Yurtdışındaki parasını Türkiye’ye kredi gibi getirenlere değinen Şimşek, “Bunlar hakkında da birtakım çalışmalar yapacağız. O yüzden vatandaşlarımız yurtdışındaki varlıklarını beyan ederken dikkatli davranmalı. Yurtdışından getirilen kaynağın faiz giderinin bir kısmının gider yazılamamasını getiren bir düzenleme idi. O hususlar da vergi anlaşmaları çerçevesinde bire bir örtüşen, yani dışarıda mevduatı olup da, bunu kredi olarak getirenlere ilişkin yarın bugün bizim denetimlerimiz, incelemelerimiz olabilir. Onun için vatandaşımızın dışarıdaki kaynağını samimi şekilde beyan etmesi, ülkeye getirmesi elbette tercihimizdir” dedi.

        3 AY SÜRE VERİLECEK

        Bakan Şimşek, Varlık Barışı için 3 aylık süre verileceğini, sonra Bakanlar Kurulu'nun bunu 3 ay daha uzatabileceğini belirtti.

        Twitter’dan otopark şikâyeti 51 bin lirayı kayda aldırdı

        Geçenlerde bir vatandaşın otopark fişini alamamasını kendisine bildirdiğini aktaran Şimşek, “Ben de İstanbul Vergi Dairesi Başkanımız Mustafa Bey’i aradım. Dedim ki ‘Siz şu bütün otoparkları gidip gezin bir bakayım’. Bir günde, gitmişler ve yaklaşık 51 bin 400 lira civarında bir hasılat tespit etmişler. Ve hakikaten orada kayıt dışılığın çok ciddi boyutlarda olduğunu tespit etmişler. O gün hasılat üzerinden ve ceza olarak neredeyse 25 bine yakın birtakım vergi ve cezasına ilişkin bildirimlerde bulunmuşlar” diye konuştu.

        TOPUK YAYLASI İÇİN AYRICALIK TANIMAYACAK

        Şimşek, Maliye’nin Fenerbahçe’nin ‘Topuk Yaylası’ adıyla anılan sosyal tesislerinin ‘sportif amaçla verilen araziye ticari amaçla otel ve Fenerium mağazası inşa edilmesi’ gerekçesiyle yıkımını istemesiyle ilgili haberlere de değindi. Derneklere, vakıflara, spor kulüplerine kamu yararı için zaman zaman irtifak sözleşmesi yapabildiklerini anımsatan Şimşek, buralarda ticari faaliyet yapılmamasının esas olduğunu ve bunun herkes için geçerli olduğunu dile getirdi. Şimşek, “Bu kim olursa olsun, kanun önünde uygulamalar itibarıyla herkes eşittir. Şimdi bu sorunun çözümüne yönelik seçenekler değerlendirilecektir. Maliye ne yapıyorsa mevzuat çerçevesinde yapıyor“ dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ