Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Alman Lisesi icradan satışa çıkınca vize ayıbı bitiverdi - Para Haberleri

        Tülay ACAR / AHT - ÖZEL HABER

        Almanya'da, bir sanayi tesisinin sökülerek Hindistan'a taşınmasıyla ilgili 3.3 milyon Euro'luk iş sözleşmesi imzalayan İzmirli mühendislik şirketi MAK-İN, bu ülkeye götüreceği işçileri için vize alamayınca 712 bin euroluk kârdan oldu. İşadamı Hüseyin Cimşit, şirketinin vize başvurusuna olumlu ya da olumsuz yanıt verilmeyince ve sözleşme feshedildiği için zarar edince, Aralık 2009'da İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Almanya aleyhine tazminat davası açtı. Dava sırasında Almanya Büyükelçiliği'nden hiçbir yetkili duruşmalara katılmadı. Mahkeme, Almanya Cumhuriyeti'ni suçlu buldu. Almanya Devleti, 1 milyon 678 bin lira maddi, 20 bin lira da manevi tazminat tazminat ödemeye mahkûm edildi.

        ALMANYA NOTA VERDİ

        Karar Ankara Büyükelçiliği'ne tebliğ edilince Almanya "Türk mahkemesi ülkemize tebligat yapamaz" diyerek Türk Dışişleri'ne 'nota' verdi. Tazminatın ödenmemesi üzerine şirket, Almanya'nın İstanbul'daki taşınmazları Alman Lisesi ve Sarıyer'deki 170 dönümlük Alman korusunu için icra takibi başlattı. Öncelikle Alman Lisesi için haciz işlemi uygulandı.

        Borçların yine ödenmemesi üzerine Alman Lisesi icra yoluyla satışa çıkartıldı. Bu arada şirket yetkilileri, yargı sürecinde yaşadıkları engeller konusunda ise Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na da suç duyurusunda bulundu.

        ALMANYA PARAYI YATIRDI

        Bu gelişmeler üzerine duruşmalara katılmayan Alman yetkili makamları, bu aşamada Türk yargısının kararını uyguladı. Dava konusu 712 bin Euro'yu 19 Nisan 2013'te yatırdı. Aynı zamanda karar da temyiz edildi. Son sözü Yargıtay söyleyecek.

        'AB ülkeleri vizeyi neden vermediğini açıklamak zorunda'

        Aynı zamanda hukukçu olan işadamı Hüseyin Cimşit kararı şöyle değerlendirdi: "Hiçbir gerekçe göstermeden vize vermediler. Hiçbir ülkenin bu muameleyi yapma hakkı olamaz. Vize almadığım için ticari kayba uğradığımı gerekçe göstererek açtığım davanın başından beri Almanya resmi makamları bizi muhatap almadı. Diplomatik dokunulmazlık ve tebligatın usule aykırı yapıldığını öne sürdüler. Sonunda hukuk galip geldi. Seçkin bir okulun borcundan dolayı haczedilmesini kabul edemediler. Olay benim için

        yalnızca zararımın tazmini değildi. Amacım, AB üyesi hiçbir ülkenin Türk vatandaşlarına gerekçe göstermeden vize verme haklarının olmadığını göstermekti. AB üyesi ülkeler artık vize vermiyorsa neden vermediğini açıklamak durumunda kalacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ