Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TMSF el koyduğu Show, SKY Türk ve BMC’yi ne yapacak? - Para Haberleri

        HT EKONOMİ / RAHİM AK

        TMSF, İnterbank'tan kalan 446 milyon dolarlık borcunu ödemediği için Show TV, Sky Türk ve BMC şirketlerine el koydu. Borcun ödenmesi için uzun süre beklediklerini kaydeden TMSF Başkanı Gül, "Borcumuzu tahsil edemezsek Turkcell'e bile gidebiliriz" diye konuştu

        Mehmet Emin Karamehmet'in Interbank'tan gelen 448 milyon dolarlık borcunu ödememesi nedeniyle Çukurova Grubu şirketlerine şok baskın yapıldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Show TV ve Sky Türk televizyonları ile araç üreticisi BMC'ye el koydu. Protokol hükümleri gereğince Çukurova'nın borcunu ödemesi için uzun süre sabrettiklerini belirten TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Show TV, Sky TV ve BMC'yi kısa sürede satıp alacağımızı tahsil edeceğiz" dedi. Gül bu şirketlerin satışı ile borcun kapanmaması durumunda ise Çukurova grubunun hissedarı olduğu Turkcell'e gidilerek borcun tahsil edileceğini ifade etti.

        ÖDEME YAPMADI

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yaptığı resmi açıklamada "Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsilini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunundan kaynaklanan yetkilerini kullanarak 16 Mayıs 2013 tarihinde aldığı kararla AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik San. Tic. Aş ve BMC San. ve Tic. Aş' nin yönetimini devralmıştır. Daha önce de çeşitli zamanlarda yönetim ve denetimi TMSF'ye devrolunan şirketler, Çukurova Grubu ile yapılan protokoller çerçevesinde Gruba iade edilmişti. Ancak gelinen aşamada, Çukurova Grubu, protokol kapsamında ödemekle yükümlü bulunduğu borcunu zamanında ödememiş ve Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar Fon tarafından kendilerine verilen makul sürede de temerrüt halini ortadan kaldırıcı ödeme yapmamıştır. Bu durumda, ileride telafisi mümkün olmayacak kamu zararına yol açılmaması için ilgili borçlu grup hakkında temerrüt hükümlerinin uygulanmasına ve ilgili şirketlerin yönetim ve denetiminin Fon'a devri zorunluluğu doğmuştur" denildi.

        İnterbank borcu nereden kaynaklanıyor?

        TMSF, İnterbank'ın Nergis Grubuna satışı sırasında Çukurova Grubu firmalarına edindirilen 249 milyon dolar banka kaynağının tahsili amacıyla Çukurova Grubu ile 15 Mayıs 2009 tarihinde protokol imzaladı. Çukurova, faizi ile birlikte 600 milyon doları bulan borcu ödemeyi kabul etti. Görüşmelerde TMSF de faizde indirim yaptı ve taraflar 398 milyon dolarlık borcun ödenmesi için protokol imzalandı. Çukurova Grubu, Interbank'ın borçlarını taksitler halinde ödemeye başlamıştı. Borcun 8 yılda ödenmesi planlanıyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ