Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dünyadaki aç insan sayısını yarıya indirdi! - Para Haberleri

        The Economist, dünyada açlık sınırının altında yaşayan sayısının 20 yılda 2 milyardan 1 milyara indiğini yazdı. 30 yılda 680 milyon vatandaşını açlıktan kurtarmayı başaran Çin, bu gelişmede başrolü oynadı.

        Dünya ülkelerinin açlıkla ilgili mücadelesinde önemli ilerleme kaydettiği bildiriliyor. İngiliz The Economist Dergisi’nin yayımladığı habere göre özellikle gelişmekte olan ülkelerin aldıkları önlemler ve ekonomik kalkınmaları sonucu 1990-2010 yılları arasında açlık sınırında yaşayan 1 milyar insan bu sınıftan çıkarıldı. Son 20 yılda gelişmekte olan ülkelerde toplumun yüzde 43’ü seviyesinde bulunan açlık sınırı altında yaşayan insan sayısı böylece yüzde 21’e geriledi.

        Ancak atılan adımların yetersiz olduğuna işaret edilen haberde halen açlık sınırı altında yaşayan 1 milyar insanın bulunduğu ve bunların sayısının azaltılmasının çok daha zor olacağı belirtildi. Yapılan açıklamalara göre BM’nin geriye kalan 1 milyar açlık sınırı altında yaşayan insanı bu sınırın üzerine çekebilmek için 2030’a kadar yeni hedefler belirlemesi gerekiyor. Dergi bu aşamada Çin ve Hindistan gibi nüfus yoğunluğu çok yüksek olan ülkelere dikkat çekerek 2030’a kadar açlık sınırı altında insanın kalmaması için özellikle bu iki ülkeye önemli görevler düştüğünü savundu. Dergi küresel yoksulluk sorununun ortadan kalkması için küreselleşmenin hızla yayılması gerektiğini savundu.

        ÇİN ANAHTAR ÜLKE

        Hesaplara göre gelişmekte olan ülkeler 1960-2000 yılları arasında ortalama yüzde 4.3 oranında büyüme sağlarken bu rakam 2000-2010 yılları arasında yüzde 6’ya kadar yükseldi. Bu yüksek performans yardımıyla Çin son 30 yıl içerisinde ülkede açlık sınırında yaşayan 680 milyon insanını bir üst seviyeye yükseltmeyi başardı. Dergi açlıkla mücadele konusunda tüm sorunların sadece küreselleşmeyle çözüleceğine işaret ederek karşılıklı ticaret artışının tüm yaraları saracağını savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ