Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krediler Bu faizden kredi alınır - Para Haberleri

        ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi daraltma açıklaması dünyada faizleri artırıyor. İçeride buna Gezi olayları eklenince mevduat faizleri yükselişe geçti. Dışta ve içte kaynak maliyeti yükselirken, tarihi en düşük düzeyinde olan faizlerden kredi kullanmanın en uygun zamanı

        Eğer ihtiyacınız varsa kredi kullanmanın en uygun zamanı. Çünkü kredi faizleri tüm zamanların en düşük düzeyini gördü. Hatta dibe vurdu ve 2011 Ocak ayındaki düzeylerinin dahi altına indi. Son 2-3 haftadır ise hafiften yükselmeye başladı.

        FED VE GEZİ ETKİSİ:

        Kredi faizlerini dipten yükselmeye iten gelişmeler ise ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeyi durduracağına dair açıklaması ve sonrasında yaşanan piyasa gelişmeleri ile Gezi olaylarıydı. Olaylar sırasında mevduat çekilmelerine karşı bankalar faizleri yükseltmek durumunda kaldı. Bitişikteki Merkez Bankası’na ait verilerden hazırladığımız tablodan izlenebileceği gibi, geçtiğimiz haftalarda mevduat faizleri de dibe vurdu. Bunun tarihi de mayıs sonu oluyor. Haziran ayının ilk üç haftasında faizler her vadede yumuşak bir artış eğiliminde. Mevduatlar, bankaların kredilerini fonladığı en büyük kaynak ve topladıkları mevduatın tamamını krediye dönüştürmüş durumdalar.

        DIŞ KAYNAK:

        Bankalar ihtiyaç duyduğu kaynağın bir bölümünü de özvarlıklarından ve yurtdışı borçlanmalardan sağlıyor. Mevduat faizlerinin tabana vurması ve oradan kısmen geri dönüşü, bankaların kredi maliyetlerini yükseltiyor. Yurtdışından borçlanmaya devam edebilirler ama orada da faizler yükseldi ve ABD’nin parasal genişlemeyi daraltma takvimine bağlı olarak daha da artma eğiliminde. Sonuçta parasal kaynakların maliyeti artık daha yüksek. Önümüzdeki dönemde bu maliyet artışları da kredilerin üzerine gelebilir.

        FAİZ DİPTE:

        Bu nedenle kredi kullanmayı düşünenler için bugünkü faizler en avantajlısı. Özellikle tüketici kredileri için. Çünkü bu kredilerin faizi Tüketici Kanunu gereğince değişmiyor, yani artan faizlere göre banka tarafından yükseltilemiyor. Eğer önümüzdeki dönemde kredi faizleri daha yükselecekse bugünkü düşük düzeylerden tüketici kredisi kullanmak ciddi bir avantaj olabilir. Hatta konut kredisinde en dip faizi yakalamak da mümkün. Çünkü konut kredi faizleri yüzde 8.29’a düşerek tüm zamanların en alt seviyesine indi. Bankalar bu kredi faizlerinde henüz bir artırıma gitmedi. Hatta yükseltilmeyen tek faiz oranı. Uygun konutu bulanlar ve kredi kullanmayı düşünenler için, bu kredi faizleri en uygun düzeyinde. Faizlerin yükselmesi durumunda kredi kullanımından dolayı avantajlı duruma geçebilirler. Bugünkü düzeyin altına düşme olasılığı az ama diyelim ki düştü, yeniden yapılandırma pekâlâ mümkün.

        SONUÇ:

        “Rüzgâr yoksa küreklere yüklen.” Latin atasözü

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ