Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Maaş müjdesi! - Para Haberleri

        Son Torba Kanun kapsamında muhtaç aylığı ve malulen emeklilikte yapılan düzenlemelerle yüz binlerce kişi 1 Eylül’den itibaren yeni maaş almaya başlayacak.

        Yeni kanunla aylık geliri 244 liradan az olanlar artık muhtaç kabul edilecek. Sadece 65 yaşından büyükler değil, bakıma muhtaç çocuğu olan aileler ile 18 yaşından büyük engelliler de bundan yararlanabilecek.

        SÜREKLİ HASTAYA EMEKLİLİK

        Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Malulen emeklilikte yapılan düzenlemelerle de birçok mağduriyet giderilecek. Organ nakli olanların malullük aylığı kesilmeyecek. Tek tarafı felçlilere ve kronik rahatsızlıkları olanlaramalullük aylığı bağlanacak. Yıllık izin sebebiyle köşe yazılarımıza kısa bir ara versek de çalışma hayatı ve sosyal güvenliğin gündemi hız kesmedi. Torba Kanun'dan yönetmeliklere kadar çalışanları ve emeklileri yakından ilgilendiren pek çok düzenleme yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenlemelerin satır aralarında yüz binlerce insanımıza yeni maaş imkânı sağlayan hükümler bulunuyor.

        MUHTAÇLIK AYLIĞI KOLAYLAŞTI

        Son Torba Kanun kapsamında, halk arasında muhtaçlık aylığı olarak bilinen 65 yaş aylığında, muhtaçlar lehine düzenleme yapıldı. Daha önce aylık geliri 125 liranın altında olanlar muhtaç sayılırken, bundan sonra 244 liradan az geliri olanlar muhtaç kabul edilecek. Yapılan değişiklikten sadece 65 yaşından büyük vatandaşlar değil, bakıma muhtaç çocuğu bulunan aileler ile 18 yaşından büyük engelliler de yararlanabilecek.

        MALULLUK KAPSAMI GENİŞLİYOR

        Yine binlerce vatandaşımızı ilgilendiren bir diğer değişiklik de malulen emeklilik konusunda yapıldı. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik hasta vatandaşlar için malulen emekliliği kolaylaştırırken, aynı zamanda yıllardır devam eden pek çok problemi de çözmüş oldu. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak:

        - Böbrek, kalp ve karaciğer gibi organ nakli olan vatandaşın malullük aylığı kesilmeyecek.

        - Sara hastalarına da malullük aylığı bağlanacak.

        - Malulen emeklilik talebinde bulunan vatandaşın farklı kronik rahatsızlıklarının tamamı göz önünde bulundurularak aylık bağlanmasına karar verilecek.

        - Tek taraflı felçlilere de malullük aylığı bağlanacak.

        Yapılan düzenleme 1 Eylül 2013 itibariyle yürürlüğe girmiş olacak. Daha önce talebi reddedilen vatandaşlar bu tarihten sonra SGK'ya başvurabilecek. Gerek muhtaçlık aylığında gerekse malulen emeklilik konusunda yapılan değişikliklerle birlikte yaklaşık 500 bin muhtaç, engelli ve hasta vatandaşın aylığa kavuşması mümkün olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ