Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD'de son dakika gelişmesi! - Para Haberleri

        ABD'de kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda Kongre'nin Senato kanadında liderlerin anlaşmaya vardı. ABD Senotosu, borç tavanını yükseltecek ve hükemitin yeniden açılmasını sağlayacak tasarıyı kabul etti. Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, federal hükümetin yeniden açılmasını ve borç tavanının yükseltilmesini sağlayacak ortak bir tasarı üzerinde mutabakata vardı.

        Anlaşmaya göre, Hazine'ye 7 Şubat 2014'e kadar borçlanma yetkisinin verilmesi ve hükümetin de 15 Ocak 2014'e kadar açık kalabilecek şekilde fonlanmasının sağlanması planlanıyor.

        Senato kanadı bu tasarının önce Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunulmasını istiyor, böylelikle sürecin daha hızlı ilerleyeceği belirtiliyor.

        "TASARIYI TEMSİLCİLER MECLİSİ'NE GELMESİ HALİNDE BLOKE ETMEYECEĞİZ"

        ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ülkede kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda Kongre'nin Senato kanadında liderlerin üzerinde uzlaştığı planı bloke etmeyeceklerini bildirdi.

        Boehner yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin tekrar çalışır hale gelmesi ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda, Senato kanadında liderlerin anlaşmaya vardığı planın Temsilciler Meclisi'nde onaylanacağını kaydetti.

        Hükümetin harcamaları ve Obamacare olarak bilinen sağlık reformuna ilişkin verdikleri kavganın devam edeceğini belirten Boehner, "Ancak Senato'da iki parti liderinin üzerinde uzlaştığı tasarıyı, Temsilciler Meclisi'ne gelmesi halinde bloke etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

        Açıklamasında, Obama yönetiminin bütçe harcamalarını da eleştiren Boehner, "Vergileri yükseltmek uygulanabilir bir seçenek değil" değerlendirmesini yaptı.

        Bu arada, Boehner, kendi eyaleti Ohio'da katıldığı radyo programında da "İyi bir savaş verdik ama sadece kazanamadık" açıklamasında bulundu.

        HİSSELER YÜKSELDİ!

        ABD'de, Senato liderlerince varılan anlaşma, Wall Street'te hisselerin yükselmesine neden oldu.

        ABD'de, Senato liderlerinin federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma limitinin yükseltilmesi yönünde anlaşmaya vardıkları haberlerinin ilk yansıması, New York Borsasında görüldü. Wall Street endekslerinden, Standard&Poor's 500, yüzde 1.33'lük oranla 22.53 puan artarak 1,720.59 rakamına ulaşırken, 19 Eylül'den sonra borsadaki en yüksek artış yaşanmış oldu.

        Dow Jones sanayi endeksi ise yüzde 1,28 oranla 194.65 puan artış sağlayarak 15,362.66'ya ulaştı. Nasdaq karışık endesi ise yüzde 1,11'lik bir oranla 42.25 puan artarak 3,836.26 oldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ