Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Altın fiyatları 2014'te nasıl olcak - Para Haberleri

        Ekonomi Servisi / HABERTURK.COM

        2013 yılı, yıllardır kazandıran altının kazanımlarını geri verdiği sene olarak tarihe geçti. 2014 yılı için yatırımcı umudunu kaybetmese de altın için büyük bir geri dönüş şimdilik ufukta görünmüyor.

        2013 ALTIN İÇİN SON 30 YILIN FELAKETİ OLDU

        Altın fiyatları 2013 yılını %23 kayıpla tamamladı. Bu yılı, altının 2000 senesinden beri ilk yıllık kaybı olarak tarihe geçti. Ayrıca altın 1984 yılından bu yana böylesine büyük bir kayıp yaşamamıştı. MarketWatch'a göre yıla büyük beklentilerle giren ve 2000 dolar seviyelerini görmesi beklenen altının onsu, Güney Kıbrıs'ta yaşanan bankacılık krizi, FED'in tahvil alımını bitireceğine işaret etmesi ve emtia fonlarında görülen güçlü satışların etkisiyle Nisan ayından bu yana belini doğrultamadı ve yılı 1200 dolar seviyelerinde kapattı. Bu durum 2000'den 2011 yılına kadar 7 kez rekor kıran altına kafayı takan yatırımcıyı ters köşeye yatırdı.

        Altın yatırımcısının 2013'de en çok merak ettiği soru ise ABD Merkez Bankası FED'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltıp azaltmayacağı idi. Sonunda beklenen oldu ve FED, Aralık ayı toplantısında parasal sıkılaştırmaya giderek tahvil alımlarını aylık 75 milyar dolara indirdiğini açıkladı. Altın bu duruma hemen tepki verdi ve ertesi gün onsu 1200 dolar altına düştü ve yıl sonuna kadar bu seviyelerde seyretti.

        2014 ALTIN İÇİN NASIL BİR YIL OLACAK?

        U.S. Bank Wealth Management yatırımcı stratejisti Rob Haworth, yatırımcıların bir önceki yıl gibi bu yıl da yükseliş beklentisi içinde olduğunu belirtip kendisine göre altın fiyatlarının bu yıl da FED para politikası yolundan şaşmayacağını ifade etti. Fakat Çin ve Hindistan'daki ekonomik büyümenin talep artışlarına yol açacağını sözlerine ekledi. Hawort, 2014'te artan faizin altın fiyatlarını baskılayacağı fakat Hindistan'ın altın ithalındaki sınırlamayı kaldırması halinde talep artışına öncülük eden gelişmekte olan piyasaların fiyatları dengeleyeceğini gördüğünü sözlerine ekledi. Kısaca 2014 yılında altın fiyatlarını indirecek ekonomik gelişmelerin olacağını belirten Haworth buna karşın altındaki düşüşün 2014 geçen yıla oranla daha mütevazi olacağını dile getirdi.

        ONSU 1000 DOLARA DÜŞECEK Mİ?

        Lamoureux & Co. başkanı Yves Lamoureux, altın fiyatlarının 2014 ikinci çeyreğinde onsu 1500 dolara kadar yükseleceğini fakat FED'in izlediği para politikası sonucu yükselecek olan faizler ve FED'in yayınlayacağı ekonomik uyarılar nedeniyle altının 2014 sonunda düşerek yılı onsu 1000 dolar seviyesidne kapatacağını söyledi.

        2014 uzmanlar tarafından pek parlak görülmese de 2013 kadar kayıp yaşatacağı öngörülmüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ