Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Borsada yaşanan teknik arızalar - Para Haberleri
        1

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ/ÖZEL HABER
        Borsa İstanbul'da işlemler yine teknik bir arıza sebebiyle 10.12'de durdu. Borsada bugüne kadar ki en hızlı müdahalelerden biri yapıldı ve duran işlemler tam 43 dakika sonra 10.55'te yeniden başladı.

        2

        BİST'ten yapılan ilk açıklamada "Teknik bir arıza nedeniyle işlemler durdu" denildi.

        3

        Daha sonra KAP’a yapılan açıklamada, “Pay Piyasası alım satım sisteminde meydana gelen teknik bir nedenden dolayı işlemlere geçici olarak ara verilmiştir. Şu anda herhangi bir emir girişi veya işlem yapılamamaktadır. Sorunun çözümüne ilişkin teknik çalışmalar devam etmektedir” ifadesine yer verildi. Açıklamanın devamında, “VİOP'ta Pay Vadeli İşlem ve Pay Opsiyon Pazarları Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlemlerin durdurulmasına bağlı olaraktan geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

        4

        Peki bu kaçıncı arıza oldu? Son yıllarda borsa terminalleri kaç defa arıza ekranına düştü?

        Yakın tarihte Borsa İstanbul'da bir çok defa çeşitli nedenlerden dolayı işlemler durduruldu. İşte 2009 yılından bu yana Borsa İstanbul'da yaşanan arızalar ve tarihleri:

        5

        1 SAATLİK DURMA

        24.11.2009 İşlemler 09.58'de teknik bir arıza nedeniyle 1 saat boyunca durdu. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 350 milyar liraydı.


        Hisse Senetleri Piyasası Bilgisayarlı Alım Satım Sistemi'nde (Sistem) 24 Kasım 2009 tarihindeki 1. Seansta, saat 09:57:35 itibarıyla teknik bir sorun yaşanmış, sorunun ortaya çıkması ile birlikte kullanıcıların Sisteme emir girememeleri ve sorgu yapamamaları nedeniyle Hisse Senetleri Piyasasındaki işlemler saat 10:00 itibarıyla durdurulmuştur.

        Teknik sorunun saat 10:35 itibarıyla giderilmesi üzerine, Borsamızın 06.11.2009 tarih ve 311 sayılı "Hisse Senetleri Piyasasında oluşabilecek olağanüstü durumlara ilişkin uygulama esasları" konulu Genelgesi uyarınca Hisse Senetleri Piyasası ( Ulusal Pazar, Kurumsal Ürünler Pazarı, İkinci Ulusal Pazar ve Yeni Ekonomi Pazarı) 1. seans işlemleri, Saat 10:55'te yeniden başlatılmış ve bahse konu Genelge uyarınca olağan bitiş saati olan 12:30'da sona erdirilmiştir.

        6

        1. SEANSTA İŞLEMLER DURDU

        14.04.2011 11.20'de arıza meydana geldi işlemler geçici olarak durduruldu. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 496 milyar liraydı.


        Teknik bir nedenden ötürü Hisse Senetleri Piyasası işlemleri geçici olarak durdurulmuştur. Konuyla ilgili ayrıca açıklama yapılacaktır. ***

        Hisse Senetleri Piyasası'nda yaşanan teknik sorunun devam etmesi nedeniyle 311 No'lu Genelgemiz uyarınca 1. Seans tamamlanmıştır. 2. Seans zamanında başlayacaktır. ***

        Tek Fiyat Yönteminde işlem gören hisse senetlerinde 1. Seansın 2. fiyat belirleme aşaması (Tek Fiyat bölümü) gerçekleştirilmeyecektir. Bu hisselerdeki emirlerden uygun olanlar 2. Seansa aktarılacaktır. ***

        7

        BORSANIN BİR TÜRLÜ AÇILAMADIĞI GÜN

        02.03.2012 Gün teknik bir arıza yüzünden 14:00'te başladı. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 448 milyar liraydı.

        ***Seansın Durdurulması: Hisse Senetleri Piyasası 1. Seansı teknik bir nedenden dolayı durdurulmuştur. ***

        *** Seansın Yeniden Başlatılması: Hisse Senetleri Piyasası 1. Seansı teknik bir nedenden dolayı geçici olarak durdurulmuştur. Açılış seansı saat 10:05-10:20 saatleri arasında yapılacaktır. Sürekli müzayede saat 10:25'te başlayacaktır. Mevcut emirler geçerliliğini koruyacaktır. ***

        *** Seansın Yeniden Başlatılması: Sabah yaşanan teknik problem esnasında alfabetik olarak ACIBD.E ve EREGL.E hisseleri arasında kalan işlem sıralarına girilen emirler sisteme ulaşmamış olup söz konusu emirlerin seans yeniden başladığında tekrar girilmesi gerekmektedir.

        *** Seans Saatleri: Teknik bir nedenden dolayı durdurulan 1. Seans normal seans saati bitiminde (saat 12:30'da) sona erecektir. Birincil Piyasa işlemleri de normal seans saatlerinde (10:30-12:00 arası) gerçekleştirilecektir.***

        *** Seansın Yeniden Başlatılması: Teknik bir nedenden dolayı 10:25'te başlayacağı duyurulan Sürekli Müzayede işlemleri başlangıcı ertelenmiştir. Seansın yeniden başlama saati duyurulacaktır.***

        *** İşlem ve Emir İptali: Alım-Satım Sisteminde yaşanan teknik sorunun devam etmesinden dolayı bugün gerçekleşen bütün işlemler ve girilen tüm emirler iptal edilecektir. Seansın yeniden başlama saati duyurulacaktır.***

        *** Birinci Seansın İptal Edilmesi: Hisse Senetleri Piyasasında 2 Mart 2012 tarihli birinci seans, girilen tüm emirler ve gerçekleşen tüm işlemler ile birlikte teknik bir nedenden dolayı iptal edilmiştir.***

        *** Birinci Seansın Yeniden Başlatılması: Hisse Senetleri Piyasasında 2 Mart 2012 tarihinde teknik bir nedenden dolayı durdurulan ve iptal edilen Birinci Seans, saat 14:00'te gün başında geçerli olan fiyat ve marjlar geçerli olacak şekilde yeniden başlatılacaktır. Emir ve işlem numaraları sabah iptal edilen seansta kaldığı yerden başlayacaktır. Birinci seans (GİP ve Gözaltı Pazarı da dahil olmak üzere tüm HSP pazarları için) saat 14:00 - 14:15 saatleri arasında Açılış Seansı ile başlayacak, ardından sürekli müzayede 14:20'de başlatılacaktır. Birincil Piyasa (GİP - HITIT.BY) 14:30 ile 16:00 saatleri arasında yapılacaktır. Kapanış seansı ve tek fiyattan işlemler ise 17:17 - 17:30 saatleri arasında 388 nolu genelgede belirlenen süreç ve yöntemle gerçekleştirilecektir. ***

        Hisse Senetleri Piyasasının 2 Mart 2012 tarihinde yapılan birinci seansında, alfabetik sıralamaya göre ACIBD.E ve EREGL.E arasında yer alan işlem sıralarına emir iletilemediğinin anlaşılması üzerine, Hisse Senetleri Piyasası Alım Satım Sistemi (Sistem), saat 09:33:35 itibarıyla işleme kapatılmıştır. Emirlerin Sisteme kabulünü engelleyen durumun ortadan kalktığının belirlenmesinin ardından, açılış seansı emir toplama aşaması, saat 10:05:00'da yeniden başlatılmıştır.

        Saat 10:20:00 itibarıyla sona eren açılış seansı emir toplama aşaması sonrasında gerçekleşen işlemlerin ve işlem sıralarında kalan emirlerin fiyatlarının tutarsızlık arz etmesi üzerine saat 10:25'de başlaması gereken sürekli müzayede aşaması başlatılmamıştır.

        Yapılan değerlendirme sonrasında, Sistemin kapatılmasına kadar iletilmiş olan tüm emirler (75.495 adet) ile gerçekleşen tüm işlemler (2.943 adet) ve birinci seansın kalan bölümü, bilgisayar ortamından kaynaklanan hatalar olduğu gerekçesiyle İMKB Yönetmeliği'nin "Emir ve İşlemlerin İptali" başlıklı 23/a maddesi uyarınca, Borsa Başkanı tarafından iptal edilmiştir.

        HSP işlemleri saat 14:00 itibarıyla, birinci seans ortamında yeniden başlatılmıştır. Normalde ikinci seans kapsamında yer alan Gözaltı Pazarı da 30 Aralık 2011 tarih ve 385 sayılı Genelgemiz'in "1.3.HSP Seanslarına İlişkin Olağandışı Durumlar" başlıklı maddesi uyarınca bu seans kapsamına alınmış ve işlemleri başlatılmıştır.

        8

        TEKNİK NEDENLE KISA SEANSLI İŞLEM GÜNÜ

        29.06.2012 İkinci seans teknik nedenlerden dolayı geç başladı. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 462 milyar liraydı.


        Hisse Senetleri Piyasası 29/06/2012 tarihli ikinci seansı teknik bir nedenle geç başlayacaktır. Seans saatlerine ilişkin detaylı bilgi ayrıca duyurulacaktır.

        Hisse Senetleri Piyasası 29/06/2012 tarihli ikinci seansın aşamaları ve saatleri şöyle olacaktır: Açılış Seansı Emir Toplama: 15:00 -15:10, Fiyat Belirleme: 15:10-15:15, Sürekli Müzayede/Tek Fiyat: 15:15 - 17:17, arasında yapılacak, kapanış seansı aşamaları normal saatleri olan 17:17 - 17:30 saatleri arasında gerçekleşecektir. Seans uzatılmadan tamamlanacaktır.

        9

        10.06.2013 Sabah seansında teknik arıza meydana geldi. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 550 milyar liraydı.

        *** DUYURU*** : Endeks hesaplamada meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle seansın sürekli müzayede bölümü ikinci bir duyuruya kadar ertelenmiştir. Sürekli müzayede başlangıç saati bilahare duyurulacaktır.

        Borsamızın 419 No'lu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Genelgesinin 4.4.2 maddesi uyarınca Piyasada işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Açılış saati bilahare duyurulacaktır.

        *** Seansın Yeniden Başlatılması*** Pay Piyasası 1. Seansı Endeks hesaplamada meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle geçici olarak durdurulmuştu. Sürekli müzayede saat 11:00'da başlayacaktır. Mevcut emirler ve gerçekleşen işlemler geçerliliğini koruyacaktır. ***

        Pay Piyasasında sürekli müzayede seansının saat 11:00'de başlamasına istinaden VİOP'ta işlemler saat 11:00'de yeniden başlayacaktır.




        10

        16 Temmuz 2013 Derinlikli veri yayınında yaşanan arıza nedeniyle derinlik ekranları karardı.

        ***Derinlikli Veri Yayınında Yaşanan Kesinti Hakkında***Pay Piyasası derinlikli veri yayınında teknik bir nedenden dolayı zaman zaman kesintiler yaşanmaktadır. Yüzeysel veri yayınında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.***

        11

        15.11.2013 İşlemlerde gecikme yaşandı. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 551 milyar liraydı.

        ***ÖNEMLİ DUYURU*** :Pay piyasası alım satım sisteminde meydana gelen teknik bir nedenden dolayı seans ikinci bir duyuruya kadar ertelenmiştir. Seans başlangıç saati daha sonra duyurulacaktır. ***


        VİOP Pay Endeks Vadeli İşlem, Pay Vadeli İşlem, Pay Opsiyon ve Endeks Opsiyon pazarları geçici bir süre için spot piyasada seans başlangıcının ertelenmesi nedeniyle durdurulmuştur. İlgili pazarlar spot piyasa ile birlikte tekrar işleme açılacaktır.

        Pay Piyasası alım satım sisteminin durdurulmasına bağlı olarak Pay Senedi Repo Pazarı durdurulmuştur.

        *** Seansın Yeniden Başlatılması*** Pay Piyasası 1. seansı saat 10:40'ta başlayacak saat 12:30'da sona erecektir. Açılış seansı 15 dakika olarak uygulanacak diğer süreçler normal seyrinde devam edecektir.***

        VİOP Endeks Vadeli İşlem, Pay Vadeli İşlem, Pay Opsiyon ve Endeks Opsiyon pazarları saat 10:40'ta itibariyle tekrar işleme açılacaktır.

        Pay Piyasası alım satım sisteminin açılmasına bağlı olarak Pay Senedi Repo Pazarı işleme açılacaktır.

        12

        9 Ocak 2014 Saat 10:51'de teknik sorun nedeniyle seans durdu. Bu saatten itibaren yapılan birçok emir iptal edildi. Saatlerce süren arıza ikinci seansın açılış saatinden sonra giderildi

        ***ÖNEMLİ DUYURU*** Pay piyasası alım satım sisteminde meydana gelen teknik bir nedenden dolayı işlemlere geçici olarak ara verilmiştir. Şu anda herhangi bir emir girişi veya işlem yapılamamaktadır. Konu ile ilgili olarak daha sonra bilgilendirme yapılacaktır. ***

        Borsa İstanbul Pay Piyasasında teknik bir arıza nedeniyle işlemlerin durdurulmasına bağlı olarak Pay Vadeli İşlem ve Pay Opsiyon Sözleşmelerinde işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

        *** Seansın Yeniden Başlatılması *** Pay Piyasası 09.01.2014 tarihli 1. Seansı meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle erken sona erdirilmiştir. 2. Seans normal saatinde başlatılacaktır. 1. Seans durdurulana kadar girilen emirler ve gerçekleşen işlemler geçerliliğini koruyacaktır. ***

        *** ÖNEMLİ DUYURU *** Pay Piyasası Alım Satım Sistemi'nde meydana gelen teknik bir sorundan dolayı 09/01/2014 tarihli 1. seansta işlemlere ara verilmiş, sorunun devam etmesi üzerine seans erken sona erdirilmiştir. Bugünkü 2. Seans normal saatinde başlatılacaktır. 1. Seans sona erdirilene kadar girilen tüm emirler ve gerçekleşen tüm işlemler geçerliliğini koruyacaktır. ***

        Önemli Duyuru:Pay Piyasası Sistemindeki teknik sorunun giderilmesine yönelik çalışmalar devam ettiğinden dolayı 2. Seans başlangıç saati bilahare duyurulacaktır.

        *** BORSA İSTANBUL DUYURUSU*** Pay Piyasası'nda 09/01/2014 tarihli 1. seansta saat 10:51:49'a ve 80382 nolu sözleşme numarasına kadar işlemler geçerlidir. Bu saat ve sözleşme numarasından sonra gerçekleşen işlemler Borsa Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilmiştir. İptal edilen bu işlemlere bağlı olarak üyelerimizin girilmiş olan ve sistemde olması gereken emirlerini de detaylı olarak kontrol etmeleri yararlı olacaktır.

        Üyelerimizin ikinci seansta emir verirken her iki durumu dikkate almaları önemle rica olunur.

        *** BORSA İSTANBUL DUYURUSU *** 09/01/2014 tarihinde Pay Piyasası'nda birinci seansta gerçekleşen 80383 nolu sözleşme numarasından 80470 nolu sözleşme numarasına kadarki sözleşmeler İMKB Yönetmeliği'nin 23/a maddesi uyarınca iptal edilmiştir. ***


        13

        Son yıllarda eski ismiyle İMKB yeni adıyla Borsa İstanbul'da yaşanan diğer aksaklıklar ise şöyle oldu.

        01.08.2006 1. seans başlangıcında aksaklıktan dolayı gecikme yaşandı

        28.11.2006 1. seans gecikmeli olarak açıldı

        12.07.2007 Açılış seansı ertelendi

        18.06.2008 2. seans teknik aksaklıktan dolayı geç başladı

        28.07.2008 İlk seans sırasıdna arıza meydana geldi

        24.11.2008 Arıza nedeniyle 1. seans gecikmeli başladı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ