Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, merkez'in faiz artırımına gitmemesi gerektiğine inandığını söyledi - Para Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz ile ilgili bir arttırıma gitmemesi gerektiğine inandığını söyledi. Faiz artırımının sonuçlanmış bir adım olacağını belirten Zeybekci, "Bu da ekonomimize kalıcı bir fatura oluşturur. Şu andaki kur ekonomimize kalıcı bir fatura yapmıyor. Kalıcı faturanın hesabını ekonomistler ancak yıl sonunda çıkarabilirler. Bugün bir hesap çıkarmak varsayımlar üzerine olur" dedi.

        'MİLLİ PARALAR DA DEĞER KAYBI VAR'

        Zeybekci, döviz kurlarının yükselmesine ilişkin bir soru üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: "Dünyaya baktığımız zaman, bize benzer ülkelerde yüzde 10-20 aralığında milli paraların değer kaybı var. Bunun muhtelif sebepleri var. Son dönemde yaşadığımız bu olumsuzluklar kesinlikle ekonomik olumsuzluklar değildir. Türkiye, dünyadaki bir çok güçlü ekonomiye baktığımız zaman, kamu maliyesi anlamında son derece güçlü, bir çoğundan da daha iyi. Bu bağlamda Türk Lirasının (TL) değer kaybetmesini ekonomik bir sonuç olarak görmüyoruz. Bunu psikolojik ve siyasi bir sonuç olarak görüyoruz. Siyasiden kastımız da spekülatif amaçlı görüyoruz. Spekülatif olarak siyasete yeltenmenin bir sonucu olarak görüyoruz. Kurun 2,20, 2,30 olmasını dış ticaret anlamında tehlikeli görmüyorum. Hatta bir nebze sağlıklı ve olumlu görüyorum. Bundan endişe edilecek bir şey görmüyorum. Yakın bir sürede hızlı yukarı çıkan ibrenin aşağı doğru bir düzeltme yapmasını ümit ediyorum."

        "Döviz kurlarındaki hareketliliğin yabancı yatırımlar üzerindeki etkisi ne gibi etkisi olur?" şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Zeybekci, "Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrar bu şekilde sağlam olduğu sürece TL'nin değer kaybetmesi, dövizin değerlenmesi yabancı yatırımı pozitif yönde etkiler diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

        DENİZLİ ÖRNEĞİ

        Zeybekci, "Bugün geldiğimiz noktada en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, dış ticaret açığını kapatmak. Daha doğrusu ithalat, ihracat karşılama oranlarını yükseltmek. Denizli de bunu en iyi yapan şehirlerden bir tanesi" dedi. Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyelerini makamında kabul eden Zeybekci, "Verdiğimiz teşviklerde 1. bölgeden 6. bölgeye kadar muhterim teşviklerimiz var. En önemli teşvikleri verdiğimiz yerde 6. bölge. Hemen hemen her şeyi teşvik ettiğimiz bölge. Bir türlü istediğimiz yatırımları oraya kaydıramıyoruz, çünkü orada alt yapı, kümeleşme, bir tecrübe ve birikim yok. Kültüründe o birikimin olması için de dışardan Türkiye İhracatçılar Meclisimize de aynı şeyi yansıttık. Denizli İhracatçılar Birliğimizi örnek gösterdik. Onlar da o illerde bazı mesleklerin oluşması, bazı alışkanlıların oluşması içinde topyekûn büyük bir adım atacağız. Değişik meslek gruplarına, tekstil ve konfeksiyon değil değişik alanlarda birlikte adım atacağız. O bölgeyi de hep beraber üretebilen ve ihracat yapabilen, bunu da sürdürebilir bir şekilde devam ettirebilir bir hale getireceğiz. Sürdürebilenden kastım da, oradaki barış ve kardeşliğin, huzurun ve demokrasinin ve hukukun egemen olmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ