Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para enflasyon raporu, 2014 yılının ocak ayı enflasyon raporu, erdem başçı, merkez bankası - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurundaki değer kaybının enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmasının beklendiğini bildirdi. 2014 Ocak ayı Enflasyon Raporu'nun paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Döviz kurundaki değer kaybının enflasyon'da yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor, talep koşulları aşağı yönlü baskı yaratıyor.'' dedi.

        TOPLANTISI NEDEN GECE YAPILIYOR?

        Başçı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısını akşam yapmalarının tek nedeninin bir PPK üyesinin eksik olması olduğunu, PPK üyesi Abdullah Yavaş'ın bu akşam ABD'den geleceğini söyledi.

        Küresel gelişmelerin polikalarımız üzerinde etki yarattığını belirten Başçı Fed'in tahvil alımı azalımı kararı ardından portföy akımlarındaki yavaşlamanın sürdüğünü ifade etti. Küresel ekonominin toparlanma hızına yönelik risklerin devam ettiğini açıklayan Başçı, enflasyon ve para politikası görünümünde önemli güncellemeler yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Son dönemde para politikasında temkinli duruşu güçlendirdiklerini söyleyen Başçı, son enflasyon raporundan bu yana piyasaya döviz likiditesini sağlamayı sürdürdüklerini açıkladı.

        "KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN"

        Bu akşam gerçekleştirilecek olan para politikası konulu toplantıya dair bilgi de veren Başçı, "Bu akşam takvim dışı bir para politikası toplantısı yapacağız. Amacımız fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacak adımları atmak olacaktır. Fiyat istikrarını sağlamak için üzerimize düşeni yapacağız. Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına alarak yüzde 5 hedefine doğru getirmek için elindeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanma konusunda kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

        MERKEZ'İN BAĞIMSIZLIĞI İLE İLGİLİ NE DEDİ?

        Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin bir soruyu Başçı şöyle cevapladı ''Belirsizlik ortamı olduğu için piyasa katılımcıları en kötüyü fiyatlıyorlar. Merkez Bankası olarak kendimizden eminiz. Merkez Bankası kendine verilmiş görevi bağımsız oalrak yerine getiriyor. Türkiye'de durum biraz Avrupa ile ABD'den farklı. Türkiye'de siyasetçiler Merkez Bankası kararlarını övüp eleştirebiliyorlar. Bunun Merkez Bankası bağımsızlığına zarar teşkil etmediğini daha güçlü olduğunu görüyoruz.

        Uluslararası basında son dönemde Türkiye çok konuşulur duruma geldi. Uluslararası yatırımcılar açısından algı problemine yol açıyor. TCMB bağımsız bir şekilde ekonomik veriler ve gelecekle ilgili tahminlere bakarak kararlarını almaya devam ediyor.''

        Başçı, "Yurtdışında Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile ilgili bir risk algısı oluştu. Şunu söyleyebilirim ki, Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi bağımsız şekilde kararlarını almaya devam ediyor" dedi.

        "KENDİME ÇIKARDIĞIM DERS..."

        2013 yılının çok olumlu başladığını, atmosferin çok olumlu olduğunu fakat amyıs ayından itibaren bir etkilenme yaşandığını söyleyen Başçı, "2013 yılı çok iyi başlamıştı. Atmosfer çok olumluydu. Fakat mayıs ayından sonra bir etkilenme oldu. Erken konuşmamak lazım." dedi

        BAŞKAN İPUCU VERMEK İSTEMEDİ

        Bugünkü toplantıyla ilgili ipucu vermekten kaçınan Başçı ''Merkez Bankası daha önceki dönemlerde de bu tür sert harektlerin yaşandığı dönemdede süreci başarıyla devam ettirdi.Kısa vadeli faizlerde kalıcı artış bekleniyorsa yaptı,geçici artış gerekmiyorsa yapmaktan çekinmedi. Hangi adımın atılması gerekiyorsa o adımı gecikmeksizin ve güçlü şekilde atarız.'' diye konuştu.

        'FAİZ ORANLARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ'

        Başçı, ''Yüzde 9 olan faiz teknik olarak ,25'e kadar çıkabilirdi, bugün gözden geçirebiliriz. Tek faiz oranını da PPK'da değerlendireceğiz. Aşağıda yüzde 4,5 ve yüzde 3,5 oranlarımız var, bunlar pek ön planda değil.'' dedi.

        Başçı, "Bizim yüzde 10,25'lik geç likidite penceremiz var, yüzde 9 olan faiz oraya kadar çıkabilirdi. PPK toplantısında bütün bu oranları gözden geçirebiliriz" ifadelerini kullandı. Başçı, "Faizler Merkez Bankası'nın en temel politika aracıdır ve vazgeçilmezdir" dedi. Başçı, "Bizim yüzde 10,25'lik geç likidite penceremiz var, yüzde 9 olan faiz oraya kadar çıkabilirdi. PPK toplantısında bütün bu oranları gözden geçirebiliriz" ifadelerini kullandı.

        'MEVDUATA YANSIMAYA BAŞLADI'

        Son enflasyon raporundan bu yana döviz satarak piyasaya likidite sağladıklarını belirten Başçı, repo yönünde alınan tedbirlerle de bankacılık sektöründe tüketici kredilerindeki büyümelerin ticari kredi büyümelerine göre yavaşladığını söyledi. Başçı, kredi büyümelerin yavaşlamasına rağmen yüzde 15 olan referans değerin üzerinde olduğunu, ancak yüzde 15'e doğru kademeli olarak indiğini söyledi. Bankaların fonlama maliyetlerinin arttığını ifade eden Başçı, "bu da kredi ve mevduata yansımaya başladı" dedi.

        'ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ'

        "Zor bir dönemdeyiz" diyen Başçı, "Ama benim özellikle herkesten istirhamım şimdiye kadar nasıl Merkez Bankası gereken noktalarda, zor dönemlerde, çok geçtik zor dönemlerden, nasıl gereken tedbirleri aldıysa bundan sonra da alacaktır. Önümüzdeki aylarda neler olacağını hep birlikte izleyelim" dedi.

        ENFLASYON TAHMİNİ İÇİN NE SÖYLEDİ?

        Bu çerçevede, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Başçı, "2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında yer alıyor. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını öngörüyoruz. Sonuç olarak, temelde gıda ve döviz kuru gelişmeleriyle, vergi ayarlamalarına bağlı olarak Ekim Enflasyon Raporu'na göre 2014 yılı sonu enflasyon tahminimizi 1,3 puan yukarı yönlü güncellemiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda, enflasyonun kısa vadede yüzde 5 hedefinin, belirgin bir şekilde üzerinde seyredeceğini öngörüyoruz" diye konuştu. Başçı, "Ocak ayında enflasyonun beklenenden yüksek çıkacağını düşünüyoruz" dedi.

        CARİ AÇIK İÇİN NE DEDİ?

        Başçı, aralık ayında cari açığın beklentilerin üstünde gelebileceğini ancak ocak ayında tekrar normale dönebileceğini söyledi.

        BAŞÇI ENFLASYONUN SEYRİ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEDİ?

        - 2014 enflasyon tahmini yüzde 5,3'ten yüzde 6,6'ya yükseldi

        -2013 yılı çok iyi başlamıştı. Atmosfer çok olumluydu. Fakat mayıs ayından sonra bir etkilenme oldu. Erken konuşmamak lazım.

        -Kendime çıkardığım ders, yılbaşında bakıp yıl sonunu öngörmeye çalışmamak. Hatta yıl ortasından bile bunu yapmamak. Şartlar çok hızlı değişebiliyor.

        - Küresel gelişmeler politikalarımız üzerinde etki yapıyor.

        - FED'in azaltım kararı ardından porföy akımlarındaki yavaşlama sürüyor.

        - Cari açığın finansmanı banka ve özel kesimin borçlanma kanalıyla yapıldı.

        - Önümüzdeki dönemde küresel ekonominin toparlanmasına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

        - Ekonominin toparlanma hızına yönelik riskler devam ediyor.

        - 2013 yılının son çeyreğinde enflasyon ekim ayında sunduğumuz tahminlerın üzerinde gerçekleşti.

        - Türkiye'nin benzer ülkelerden ayrıştığını görüyoruz.

        - Kısa vadeli faizler ile uzun vadeli faizler birbirine yakın seyrediyor.

        -Son dönemde para politikasında temkinli duruşumuzu güçlendirdik.

        -Belirsizliğin sürmesi halinde kurun enflasyon üzerinde ek baskı yaratma riski var.

        -Kısa vadeli faizlerle uzun vadeli faizler birbirine yakın seyrediyor.

        -Döviz satışının sterilize edilmemesi nedeniyle sıkılaştırma gözlendi.

        -Esnek politika imkanı getiri eğrisinin tersine çevrilmesine imkan sağlamıştı.

        -Tüketici kredlilerinin büyümesi son dönemde biraz yavaşladı.

        -Tüketici kredilerinde büyüme hızı yüzde 15'lik referans değerinin üzerinde

        -Bankacılığın fonlama maliyetleri arttı.

        -Maliyetlerin artışı hem kredi talebi hem de kredi arzını etkiliyor.

        -2013'te enflasyonyüzde 7.4'le belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşti.

        -Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun yüksek çıkmasında etkili oldu.

        -Alkol ve tütün grubunun enflasyona katkısı 0.4 puan oldu.

        -Merkez Bankası olarak kendimizden eminiz.

        -Övgü ve yergi olması Türkiye'de MB bağımsızlığının yüksek olduğunun göstergesi.

        -Bunun Merkez Bankası'nın bağımsızlığı üzerine olumsuz bir etkisi yok.

        -Merkez Bankası, geçmişte olduğu gibi verilere bakarak kararlarını veriyor.

        -Lehman krizi sonrası faizlerde indirim yaptık, haklı olduğumuzu gördük.

        -2015'te orta nokta yüzde 5 olmak üzere enflasyon 3.1 ile 6.9 arasında kalacak.

        -Ek parasal sıkılaştırma sürpriz veya öngörülebilir şekilde yapılabiliyor.

        -Para politikasında kalıcı bir parasal sıkılaştırma yapmak gerekirse, bundan çekinmeyiz.

        -Hangi adımın atılması gerekiyorsa o adımı gecikmeksizin ve güçlü şekilde atarız.

        -Referans faiz olarak yüzde 7.75 alınabilir, yüzde 9 ilk defa pazartesi kullanıldı.

        -Gecelik geç likidite faizi yüzde 10.25, daha fazla sıkılaştırma için arttırılabilir.

        -Tek faizi de Para Politikası Kurulu'nda değerlendireceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ