Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para maliye bakanı mehmet şimşek, faiz lobisi konusuyla ilgili açıklama yaptı - Para Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'faiz lobisi' diye kimseyi suçlamadıklarını söyledi. "Hiçbir çevreyi suçlamıyoruz" diyen Bakan Şimşek, "Bu krizi ziyan etmeden fırsata çevireceğiz. İş gücü piyasasına yönelik reformların hızlandırılması gerekiyor. Türkiye değişimden geçiyor" diye konuştu.

        Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen "Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi" analizinin tanıtım panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkez Bankasının aldığı faiz artırım kararı sonrasında vergi gelirlerinden faize aktarılan payın artıp artmayacağının sorulması üzerine Şimşek, bunun borcun vade yapısına, faiz artışının kalıcı olup olmadığına ve reel faizin düzeyine bağlı olduğunu belirtti.

        "Biz hiçbir kesimi 'faiz lobisi' diye suçlamıyoruz" diyen Şimşek, şöyle konuştu: "Faiz lobisinden kasıt, Türkiye'de bir istikrarsızlık olursa, ülkenin kaynakları daha çok faize gider şeklindeki bir kaygıdan kaynaklanan bir söylem olduğunu ifade etmeye çalıştım. Yoksa biz bütün yatırımlara açığız. Biz özellikle yatırım ortamını iyileştirmeye çalışıyoruz. Faiz eğer kalıcı bir şekilde artarsa, bunun faiz yüküne yansıması olur. Burada reel faiz önemlidir. 2002 yılında iç borcun ortalama vadesi yaklaşık 9 aydı. Dolayısıyla bir faiz şoku eğer 9 ay sürse, tam olarak yansıyordu. Şu anda ise bu 3,5-4 yıl civarına kadar çıkmış durumda. Gerçi her ne kadar borcun hala önemli bir kısmı daha hızlı, yani değişken faizli tahviller, bonolar var ama sonuç itibarıyla bir şokun kalıcı olması lazım ve reel faiz boyutu tabii ki önemli."

        "KISITLAMA GELMEYECEK"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın son faiz artırımı kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede ifade ettiği B ve C planlarının sorulması üzerine Şimşek, "Sadece şunu söylemek istiyorum. Sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama gelmeyecek" dedi.

        Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın dünkü açıklamalarının ardından belli çevrelerin bu konuda bir takım spekülasyonlar içinde olduğuna işaret ederek, "Daha önce Başbakan Yardımcımız Sayın Babacan'da çok açık ve net olarak vurguladı. Sermaye hareketlerine yönelik herhangi bir kısıtlama gündemimizde değil. sadece onun altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

        "BU FIRSATI HEBA EDEMEYİZ"

        Merkez Bankası'nın kredibilitesinin çok önemli olduğunu ve genelde Bankanın aldığı kararlara ilişkin yorum yapmadığını belirten Şimşek, faizin nerede duracağına ilişkin bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.

        Reform yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Şimşek, şunları kaydetti: "Mali disiplin noktasında Türkiye, büyük bir kredibilite kazanmıştır. Türkiye, önemli kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımları korumak için, devam ettirmek için bugüne kadar istikrara ve güvene çok önem verdi. Bunun sayesinde ülke kazandı. Yine bizim sihirli sözcüklerimiz istikrar ve güven olmaya devam edecektir. Yatırım ortamını iyileştireceğiz. Bu önemli bir konu. Reformlara devam edeceğiz, demokratikleşmeden tutun vergi reformuna kadar. Bu konuda da zaten çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz bu son gelişmeleri bir fırsata dönüştürmek durumundayız. Bu fırsatı heba edemeyiz. Mutlaka daha çok reform yapıyoruz, yapacağız. Aslında bizim A planımızda da B planımızda da C planımızda da reformlar esastır. Bu konuda çalışmalarımıza durmadan devam edeceğiz. Özellikle mahalli seçimler sonrasında da devam edeceğiz. Bizim için gerek ülkemizdeki gerekse de dışarıdaki yatırımcıların güveni önemlidir. Türkiye, bu alanda çok mesafe kat etmiştir. Bu kredibiletisini devam ettirecektir."

        "BÜYÜMEYE YANSIMASI OLACAK"

        Maliye Bakanı Şimşek, bir gazetecinin "Büyümeyi desteklemek adına özellikle belirli sektörlere yönelik vergi alanında yeni adımlar atmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, bunun için henüz bir çalışma başlatmadıklarını söyledi.

        Bir belirsizliğin yaşandığını ve bunun belki de büyümeye yansımasının olacağını anlatan Şimşek, "Bunu daha önce de ifade ettim ama biz, siyasi istikrarın çok güçlü bir şekilde devam edeceğine inanıyoruz. Mart sonunda bunun tescil edildiğine, açık ve net bir şekilde ortaya konulduğuna inşallah hepimiz tanıklık edeceğiz ve bununla birlikte son dönemdeki belirsizliğin yerine tekrar yatırımların arttığı bir döneme gireceğiz" dedi.

        Şimşek, dalgalı kur rejiminin değişebileceğine yönelik iddiaların sorulması üzerine, şu anda böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını, konunun bugüne kadar tartışılmadığını, konuşulmadığını ifade etti.

        "TÜRKİYE YOLSUZLUKLA MÜCADELE ETMİŞTİR"

        Bir gazetecinin "Yolsuzluklarla ilgili ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz" sorusu üzerine de Şimşek, şunları söyledi:

        "Bu konuda bir koordinasyon kurulu var, Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay'ın başkanlığında. Bu yönde yakın dönemde bir takım çalışmalar yapıldı, ben de bir üyesiyim ama o çalışmalar belirli bir noktaya gelince, ilgili koordinatör Başbakan Yardımcımız eminim açıklayacaktır. Türkiye, yolsuzlukla mücadele etmiştir. Az önce gösterdiğim dünya sıralamaları, bu mücadelenin başarılı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Tabii ki daha kat edeceğimiz mesafe vardır, işin özü bu ama şeffaflığı, hesap verilebilirliği artıracak ve dolayısıyla ülkemizin öngörülebilirliğini daha da artıracak, yatırım açısından daha güvenli bir hale getirecek daha çok reform yapmak zaten hükümetimizin en temel önceliğidir ve bu konuda çalışmalarımız devam edecek."

        "MÜTEVAZİ AMA DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜYECEK"

        Diğer bir soru üzerine de Şimşek, maliye politikası alanında Türkiye'nin manevra alanı olduğunu, yaşanacak olası bir şoka karşı mali imkanının olduğunu ifade etti. "Biz henüz bunun kullanımı için erken olduğu kanısındayız" diyen Şimşek, kamuoyu yoklamaları doğruysa, siyasi istikrarın tehlikede olmadığını söyledi. Bakan Şimşek, mart ayının siyasi manzaraya ilişkin çok net şekilde bir mesaj ortaya koyacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Ben inanıyorum ki siyasi istikrara ilişkin tedirginliğin veya birtakım risklerin azalması halinde Türkiye'nin temelleri hala sağlam. Doğrudur bir cari açığımız var, biz bunun farkındayız ama bütçemizi de buna göre yaptık. Biz bütçeyi hazırlarken her ne kadar, 17 Aralık sürecini öngöremezdik, kristal bir küremiz yok ama biz Fed kaynaklı riskleri dikkate aldık. Hatta biz, yıl sonunda bu varlık alımını bitirecek diye öngörülüyor ama biz bunu haziran, temmuzda da bitirebilir yaklaşımıyla bütçe hazırladık. O açıdan, biz aslında temkinli bir bütçe ortaya koyduk. Türkiye bu süreçte belki biraz daha mütevazi ama daha sürdürülebilir büyüyecek.

        Şunu da söyleyeyim; cari açık bu sene çok ciddi oranda daralacak. Çünkü altın etkisi çıkacak. İki, AB toparlanıyor. 5 yıl sonra iç talepte bir toparlanma var AB'de. Bu, bizim cari açığımızı olması gerekenden daha yüksek tutuyordu, şimdi daha düşük olacak. Orta Doğu'da çok ciddi bir kargaşa vardı. Hala Suriye'de bir insanlık trajedisi yaşanıyor ama genel anlamda bölgenin istikrarı Türkiye'ye olumlu yansıyor. İran'la ilgili gelişmeler çok ümit verici. Irak'la ilişkilerimiz yine olumlu seyrediyor. Bunlar bizim için çok önemli. Tüm bunları bir hesaba katın, cari açıkta çok ciddi bir yavaşlamanın yaşandığı bir yıla giriyoruz."

        "BİZ SAYIŞTAY'I DEFALARCA UYARDIK"

        Sayıştay raporlarına değinen Şimşek, "Sayıştay'ın vermediği dediği rapor aslında idare bazında, bilanço mizan türü raporlar. Aslında biz o raporları da verdik. O raporlar tutarlı olmaz. Çünkü idareler böyle bir kayıt sistemine sistematiğe sahip değiller. Sayıştay tartışmalarında ciddi bir kafa karışıklığı var. Sayıştay tek taraflı olarak bizimle görüşmeden tamamen bir yönetmelikle idare bazında bilanço, mizan konusunu gündeme getirdi. Biz kendilerini defalarca uyardık. Devletin mevcut sistemi ile bu raporlar üretilemez. Üretilirse de anlamlı olamaz. Zaten denetime de faydası yok. Harcama denetimi yapıldı. 25 milyon kaydı biz kendilerine verdik. Performans denetimi de yaptık. Biz bu konuyu çözeceğiz. Ortak çalışma grubu neye kara verirse, ya sistemi değiştireceğiz uyum sağlayacağız ya da Sayıştay, Avusturalya gibi birkaç ülke hariç hiçbir ülkenin uygulamadığı idare bazında bilanço talebinden vaz geçecek. Biz hükümet olarak Sayıştay denetimine çok önem veriyoruz. Çünkü bizim için rehber. Bu denetimin çok iyi yapılması gerekir" diye konuştu.

        "KAMU İHALE KURUMU'NA AÇIK VE NET BİR TALİMAT VERDİM"

        Türkiye'de vergi yükünün yüksek olmadığını söyleyen Şimşek, "Kamu İhale Kurumu'na açık ve net bir talimat verdim. Dedim ki: Gelin şu yasayı tümden bir gözden geçirelim. İstisnalarının tamamını kaldıralım. AB eşit değerlerini kabul edelim. Tartışmalara son verelim. Türkiye'de vergi oranlarının düşük olduğunu söyleyen Şimşek, kimse Türkiye'de vergi yükü yüksek diyemez" dedi.

        "VERGİ MÜFETTİŞİ SÜREKLİ BİR ŞEKİLDE BUNDAN SONRA EĞİTİME TABİ TUTULACAK"

        Vergi mahremiyetine karşı olduğunu vurgulayan Şimşek, "Her vergi müfettişi sürekli bir şekilde bundan sonra eğitime tabi tutulacak kaç yıllık olduğu umurumda değil. Bunlar gerekiyor. Vergi mahremiyeti nedeniyle genelde şirketler çıkıp kendilerine yapılan denetimle ilgili atıp tutuyorlar. Biz çıkıp bir şey söyleyemiyoruz. Denetim olmazsa söyledikleri çoğu şey yalan yanlış. Keşke vergi müfettişi sürekli bir şekilde bundan sonra eğitime tabi tutulacakçıkıp yüzlerine vursak diye. Kendi kendime çok düşündüm. Bu mahremiyeti kaldırmak istiyorum şahsen. Elimden gelse vergi mahremiyetini külleyen kaldıralım. Her şey şeffaf olsun" ifadelerine yer verdi.

        "KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEDE DAHA ÇOK KAT EDECEĞİMİZ MESAFE VAR"

        Kayıt dışılıkla mücadelenin ekonomiye olan etkisine vurgu yapan Şimşek, "Kayıt dışı şirketler, verimli değil. Onlar devletin, 76 milyonun hakkına, hukukuna riayet etmedikleri için yaşamlarını sürdürüyorlar. Kayıt dışılığı AB ortalamasına getirirsek, hiçbir vergiyi arttırmadan GSYH yüzde 3'ü kadar mali alan kazanacak. Bu yüzde 3'ü , yatırım, ARGE için harcarsak bu ülke fırlar. Kayıt dışılıkla mücadelede daha çok kat edeceğimiz mesafe var" diye konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ