Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar borsalar düşüyor, rusya'nın piyasalara etkisi, borsa düşüyor, 1 dolar kaç lira oldu, avrupa borsalarında son durum, canlı borsa - Para Haberleri

        Piyasalar haftaya Rusya'nın Kırım'ı işgalinin gölgesinde başladı. Hem içeride hem de dışarıda borsalarda sert satışlar görüldü. Günün en önemli gelişmesi ise akşam saatlerinde geldi. Saat tam 17:20'yi gösterdiğinde Rusya'dan gelen açıklamada, Kırım'daki Ukrayna ordusuna teslim olmaları için sabah 5'e kadar süre verildiği belirtildi.

        HABERTURK.COM olarak akşam saatlerinde gelen bu yeni açıklamanın ardından Rusya-Ukrayna meselesinin piyasaları yarın nasıl etkileyeceğini uzmanlara sorduk.

        BUGÜN NELER YAŞANDI?

        Bugün neredeyse tüm dünya piyasaları sert satışların etkisi altına girdi.

        KORKU ENDEKSİ HANGİ SEVİYEYE ÇIKTI?

        Uluslarası gerginliğin yaşandığı bu hafta Korku Endeksi Vix 2.14 puan arttı ve 16.14'e çıktı. Bu 7 Şubat'tan bu yana görülen en yüksek düzey.

        MOSKOVA YÜZDE 11'İ DE GEÇTİ

        Avrupa borsalarında yüzde 2-3 arasında kayıplar yaşanırken Moskova Borsası'nda ise düşüş yüzde 13'ü buldu.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? DOLARDAKİ SON DURUM NE?

        İÇERİDE NELER OLUYOR, BORSA GÜNÜ NASIL KAPATTI?

        Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Ukrayna'ya ilişkin tedirginliklerle ilk seansı önceki kapanışa göre 925 puanlık düşüşle 61.628 puandan tamamladı. İkinci seansa da düşüşle başlayan Borsa İstanbul günü 1.364 puanlık düşüşle 61.189 puandan tamamladı. Hisse senetleri ise gün sonunda yüzde 2,18'lik düşüş kaydetti. Dolar bankalararası piyasada gün boyunca 2.22 lira seviyelerinde denge aradı.

        BORSANIN KAPANIŞINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

        ÜZEYİR DOĞAN / MARBAŞ MENKUL ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

        Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki olaylarda piyasaların ilk şoku atlattığını söyledi. Ciddi bir çatışma çıkmazsa yaşananların başta Avrupa olmak üzere dünya piyasalarınındaki etkisinin giderek azalacağını belirten Doğan, bu etkinin yarın biraz daha hafifleyeceğini, 2008 Gürcistan krizinde de aynı durumun yaşandığını ifade etti. Bu hafta taraflardan gelen açıklamalar sonrası borsalarda sert hareketlerin yaşanabileceğini kaydeden Doğan, Türkiye'nin asıl Nato'nun olası bir savaş kararı alması sonucu etkileneceğini söyledi.

        GÖKHAN USKUAY /GLOBAL MENKUL DEĞERLER STRATEJİ MÜDÜRÜ

        Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Kırım'da yaşanan gerginliğin 30 Mart'ta Kırım'da yapılacak olan referanduma kadar devam edeceğini söyledi. Şu durumda NATO'nun veya Birleşmiş Milletler'in herhangi bir somut adım atmadığını belirten Uskuay, yaşanan olaylardan başta enerjisinin yüzde 40'ını Rusya'dan alan Almanya'nın ve komşularının etkileneceğini ifade etti.

        PİYASAYA MÜDAHALE GELDİ

        Rusya Merkez Bankası, hızla değer kaybeden rubledeki düşüşü durdurmak için piyasaya müdahale etti. Banka piyasaya 10 milyar dolarlık döviz sattı. Rusya'da faaliyet gösteren VTB Capital'den işlemci Mikhail Paley, "Bugün piyasada 11 milyar dolarlık döviz satımı gerçekleşti. Bunun 10 milyar dolarlık kısmı merkez bankasından geldi" şeklinde konuştu.

        Piyasaların açılmasıyla dolara karşı 36,49 seviyesine gerileyen ruble tarihinin en düşük düzeyini görmüştü. Rusya Merkez Bankası, piyasaya müdahale miktarlarını, müdahalenin gerçekleştiği tarihten iki gün sonra açıklıyor. Bankanın döviz rezervleri son açıklanan verilerde 493 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ