Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye 7.3'lük sanayi üretimi artışıyla AB üyesi 21 ülkeden 19'unu geride bıraktı. - Para Haberleri

        Sanayi üretimi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 2,4, Avro Bölgesi'nde yüzde 2,1 artarken, Türkiye yüzde 7,3'lük artışla verileri açıklanan AB üyesi 21 ülkeden 19'unu geride bıraktı.

        AB ülkelerinde sanayi üretimi ocakta aylık bazda 0,1, yıllık bazda yüzde 2,4 arttı. Aynı dönemde Avro Bölgesi'nde de sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 artış gösterdi. Türkiye'de sanayi üretimi, ocakta aylık bazda da yıllık bazda da Avrupa ortalamasının üzerinde arttı. Bu dönemde ülkenin sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1,1, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,3 artış kaydetti.

        Avrupa'da sanayi üretimi ocakta, enerji üretimindeki gerilemeye bağlı olarak beklenmedik şekilde düşerken, üretimin aylık bazda en fazla düştüğü ülkeler yüzde 10,7 ile Letonya, yüzde 6.4 ile Hollanda, yüzde 3,5 ile Finlandiya ve yüzde 2,8 ile Litvanya oldu. Fransa'da da sanayi üretimi ocakta yüzde 0,3 geriledi.

        EN HIZLI BÜYÜME HIRVATİSTAN'DA

        Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi, Avusturya, Slovenya ve Slovakya'nın ocak ayı sanayi üretimi verilerinin yayınlanmadığı AB ülkeleri arasında sanayide aylık bazda en hızlı büyüme yüzde 5,4'le Hırvatistan, yüzde 4,3 ile Estonya ve yüzde 3,1 ile Macaristan'da gerçekleşti. AB'nin büyük ekonomilerinden İtalya'da üretimde yüzde 1, Almanya'da yüzde 0,4, İspanya'da yüzde 0,2 ve İngiltere'de yüzde 0,1 artış görüldü.

        AB ülkeleri arasında yıllık bazda sanayi üretiminin en hızlı arttığı ülkeler yüzde 12,7 ile Lüksemburg, yüzde 10.5 ile Romanya, yüzde 6,4 ile Polonya, yüzde 6,1 ile Macaristan oldu. Aynı dönemde Türkiye yıllık yüzde 7,3 büyüme oranıyla istatistikleri açıklanan 21 AB ülkesinden 19'unu geride bıraktı. Avrupa ülkelerinde yıllık bazda sanayi üretimi en fazla düşen ülke ise yüzde 12 ile Malta oldu. Üretim Letonya'da yüzde 11, Litvanya'da yüzde 7,6 ve Finlandiya'da yüzde 7,1 geriledi.

        "AVRUPA SANAYİDE KIRILGAN BİR YAPIYA SAHİP"

        Konuyla ilgili konuşan ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, sanayi üretimindeki artışın Türkiye'nin dış ve politik risklere karşı dayanıklılığını gösterdiğini ifade etti. Dijkhuizen, Türkiye'nin sanayi üretiminde elde ettiği bu yükselişin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

        IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer ise ocak ayına ilişkin sanayi üretiminin Avrupa'da hayal kırıklığına sebep olduğunu belirterek, Fransa ve Hollanda'nın Avrupa genelinde sanayi üretiminin düşmesine sebep olan ülkeler arasında olduğuna dikkati çekti.

        Capital Economics Avrupa Ekonomisti Jessica Hinds ise Avrupa'nın sanayide kırılgan bir yapıya sahip olduğunu ve verilerin Avrupa'nın ekonomik iyileşmeden uzak olduğunun kanıtı olduğunu dile getirdi. Hinds, deflasyonun Avrupa için risk teşkil eden bir unsur olmaya devam edeceğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ