Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Bu yıl altın fiyatlarının 2013'e göre yüzde 13,6 azalarak 1.220 dolar/ons'a gerilemesi bekleniyor - Para Haberleri

        Ekonomi Bakanlığının hazırladığı "Emtia Raporu"na göre bu yıl altın fiyatlarının 2013'e göre yüzde 13,6 azalarak 1.220 dolar/ons'a gerilemesi bekleniyor. Ekonomi Bakanlığının, Dünya Bankasının öngörülerine ve Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine dayanarak hazırladığı "Emtia Raporu"nda, altın arzının geçen yıl 2012 yılına oranla yüzde 2 azalarak 4 bin 340 tona gerilediği ve küresel altın talebinde de yaklaşık yüzde 15'lik düşüş yaşandığı belirtildi.

        Aylık dalgalanmalar yaşanmakla birlikte, altın fiyatlarında 2002 yılından itibaren görülen kesintisiz artışın, 2013 yılında sekteye uğradığı, bu kapsamda 2012 yılında 1.669,5 dolar/ons ile yıllık bazda tarihi zirvesine ulaşan fiyatların 2013 yılında yüzde 15,4 azalarak 1.411,7 dolar/ons seviyesine indiği ifade edilen raporda, "2011 yılı Eylül ayında 1.772,1 dolar/ons ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın fiyatlarındaki artış, altının özellikle kriz sonrasında küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, Avro Bölgesi borç krizinin derinleşmesi, ABD ekonomisi ve dolara olan güvenin zayıflaması karşısında güvenilir bir yatırım aracı olarak algılanmasından kaynaklanmıştır" tespitine yer verildi. 2011 yılı Eylül ayındaki tarihi zirvesinden sonra dalgalı bir düşüş trendine giren altın fiyatlarında 2012 yılı Kasım ayında başlayan düşüş eğiliminin, Ağustos ayı dışında 2013 yılı boyunca devam ettiğine ve fiyatların aralık ayında 1.221,5 dolar/ons seviyesine kadar gerilediğine dikkat çekilen raporda, 2014 yılı Ocak ayına yükselişle başlayan fiyatların, 2013 yılı Aralık ayına göre yüzde 1,9 artarken, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 25,6 azaldığı ve 1.244,3 dolar/ons düzeyine indiği kaydedildi.

        'ÇİN'İN ALTIN TALEBİ FİYATLARI ARTTIRMAYACAK'

        Geçen yıl altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılayan unsurların, düşük düzeyde seyreden ve gerileyen enflasyon, küresel ekonomik görünümde yaşanan iyileşmeler, hisse senedi piyasasında kaydedilen güçlü performans ve ABD para politikasının normalleşmeye başlamasıyla yatırımcıların altına olan ilgisinin azalması olduğu ifade edilen raporda, Çin ve Hindistan kaynaklı güçlü altın talebinin ise fiyatları yukarı yönde desteklediği belirtildi. "Dünya Bankası tarafından yapılan tahminlerde, Çin'in artmaya devam eden güçlü altın talebinin, Hindistan'ın zayıflayan altın talebi ve yatırıcımların altına olan ilgi kaybını dengelemede yeterli olmayabileceğinin değerlendirildiği" aktarılan raporda, "Bu sebeple 2014 yılında altın fiyatlarının 2013'e göre yüzde 13,6 azalarak 1.220 dolar/ons'a gerilemesi beklenmektedir" öngörüsünde bulunuldu.

        'ÇİN'İN TALEBİ AZALMAYA BAŞLARSA....'

        İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay yaptığı açıklamada, son dönemlerdeki güvenli liman algısının yeniden ön plana çıkması nedeniyle, altında 1.392 dolar/ons seviyelerine varan alımların ön plana çıktığını anımsattı. Geçtiğimiz haftalarda Çin tarafından açıklanan verilerin beklentileri karşılayamaması sonrası Çin'in ekonomisinde daralma yaşanabileceği, dolayısıyla bu durumun altına olan talebi azaltabileceği yönündeki açıklamalar olduğunu kaydeden Özay, "Ancak hatırlatmak gerekir ki şu an için Çin'in altına olan talebinde somut bir azalma yok. Ancak Çin tarafından açıklanan veriler olumsuz gelmeye devam eder ve beklenildiği gibi altına olan talepte azalma söz konusu olursa, altın fiyatlarında düşme söz konusu olabilir. 2014 yılı içerisinde Hindistan'ın altın talebinde azalma beklense de toparlanan ABD ekonomisi ve Çin'in altına olan talebinde azalma söz konusu olursa, altın fiyatları yine düşebilir" diye konuştu.

        Amerikan Merkez Bankasının (Fed) hamlelerinin altın piyasasına etkisini de değerlendiren Özay, uzun vadede Fed'in yıl içerisinde tahvil alımlarını bitirmesinin altında satışları yeniden destekleyebileceğine işaret etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ