Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para JCR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, "Ruslar Türkiye cazibesini canlandırma potansiyeline sahiptir" dedi. - Para Haberleri

        Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, "Türkiye'de yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası siyasal istikrarda ve biriken iç gerilimde bir düzelme olması durumunda, Rusya'dan ürken yabancı yatırımcılar ve bizzat Rusya'ya dönen Rus yatırımcıları için Türkiye cazibesini canlandırma potansiyeline sahiptir" dedi.

        Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi gelişmelerin Türkiye ekonomisine ve piyasalara olası etkilerini değerlendiren Ökmen, "60 yıl aradan sonra Kırım, Ukrayna ile yollarını ayırırken, Ukrayna'nın da AB ile siyasi ortaklık anlaşması imzalaması NATO ile Rusya arasında yeni bir bölgesel kriz kaynağı haline gelmiş gibi gözükse de, uluslararası askeri hareketlilik açısından esasen Ukrayna bağlantılı Kırım krizi sıcaklığını giderek kaybetmektedir" ifadelerini kullandı. Ancak, bu durumun soğuk savaş döneminde çözümsüz kalan diğer bölgesel sorunların birer birer tekrar gün yüzüne çıkmaya başlayacağının işareti olduğuna dikkati çeken Ökmen, üstelik Ukrayna'da iç sorunların bitmediğini, batı ve doğu Ukrayna arasındaki çelişkilerin de tekrar canlandığını ve Ukrayna'nın bölünme riskinin hala ortada olduğunu savundu.

        Ökmen, ayrıca Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye açısından üreteceği sonuçların yüksek olmayacağını tahmin ettiklerini ve Rusya'nın aştığı kırmızı çizginin Batı dünyası tarafından kabullenilmiş gibi gözüktüğünü ifade etti.

        Olası bir yaygın ticari ambargonun Rusya petrolüne bağımlı bulunan Avrupa ve diğer bazı ülkelerin yeniden resesyona girmeleri sonucunu doğuracağını anlatan Ökmen, şunları kaydetti: "Diğer taraftan, artık ekonomik yaptırımların uluslararası ilişkilerde bir tehdit aracı olarak kullanılmasının sakıncaları küresel düzeyde iyice anlaşılmış durumdadır. Ayrıca, Çin, Japonya, Hindistan, Brezilya, İran, kısmen İngiltere ve hatta bazı AB ülkeleri, ABD ile aynı paralelde düşünmüyor. Rusya, kendi liderliğindeki Avrasya Gümrük Birliği'ni, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya arasında siyasi ve ekonomik iş birliğinin artırılması olası gözükmektedir. Ukrayna krizinin uzun vadeli önemli yansımalarından birisi enerji jeopolitiğinde beklenen değişim olacaktır. AB'nin Rusya doğalgazına bağımlılığı ve Rusya'nın Avrupa'nın bir bölümündeki enerji dağıtım altyapısı üzerindeki artan kontrolü Batı açısından uzun dönemli bir tehdit olarak algılanmaktadır. Rusya'nın AB'nin petrol ve doğalgaz ithalatındaki payı gerçekte yüzde 25'tir. Ancak bazı Doğu Avrupa ülkeleri petrol ve doğalgaz olarak tamamen Rusya'ya bağımlıdır."

        "RUSYA'DA REZERVLER 40 MİLYAR DOLAR ZAYIFLADI"

        "Şu an Rusya'nın Avrupa ve ABD ile yaşadığı gerginlikten dolayı Rusya'daki paraların nereye gitmesini bekliyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Ökmen, AB ve ABD yatırımcılarının Rusya'dan yatırımlarını geri çekmeye başladığını ve ilk çeyrekte 70-75 milyar dolarlık bir çıkış olduğu bilgisini verdi.

        Ancak karşı reaksiyon olarak da 30-35 milyar dolarlık Rus sermayesinin de AB ve ABD'den çıkarak ilk etapta kendi orijinine geri döndüğünü ifade eden Ökmen, "Sonuçta Rusya'da rezervler yaklaşık 40 milyar dolar zayıflama göstermiştir. Giren ve çıkan paralar şimdilik çoğunlukla kendi orijin ülkelerine döndükleri için başka ülkelere yönelmemiştir. İlerleyen dönemlerde elbette başka gelişmekte olan ülkelere kayabilecektir. Türkiye açısından, Rusya'dan çıkan Avrupalı sermayeden ziyade, Avrupa'dan çıkan Rus sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi çok daha olası gözükmektedir" dedi.

        RUSLAR TÜRKİYE CAZİBESİNİ CANLANDIRMA POTANSİYELİNE SAHİP"

        Yaşanan bu gelişmelerin Türkiye piyasalarına etkisine değinen Ökmen, Türkiye'nin enerjide toplamda yüzde 70'lerin üzerinde, doğalgazda ise yüzde 98 seviyesinde dışa bağımlı bir ülke olduğunu anımsattı.

        Ökmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin doğalgazın yaklaşık yüzde 58'ini Rusya'dan aldığı düşünülür ise siyasal gerilimin artması, doğalgaz fiyatlarını yukarı doğru ivmelendireceğinden, Türkiye'de enflasyona ve cari açığa olumsuz katkı yapabilir. Bunun yanı sıra dış ticaret alanında Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük partneri Rusya'dır. Rusya'da bu sene ekonomik büyümenin düşeceği beklentilerine bağlı olarak Türkiye'ye gelen turist sayısında da bir düşme beklenebilir.

        Bunun haricinde Türkiye'de yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası siyasal istikrarda ve biriken iç gerilimde bir düzelme olması durumunda, Rusya'dan ürken yabancı yatırımcılar ve bizzat Rusya'ya dönen Rus yatırımcıları için Türkiye cazibesini canlandırma potansiyeline sahiptir."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ