Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı büyüme verilerini açıkladı - Para Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye 2013'te yüzde 4 büyüdü.

        BORSAYI CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

        "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, 2013 sonu büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 4 olmuştu. Ankete katılan 23 ekonomistin, 2013 sonu büyüme beklentileri, en yüksek yüzde 4,2 ve en düşük ise yüzde 3,6 aralığında idi.

        MEHMET ŞİMŞEK NE DEDİ?

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2013 büyümesini yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Şimşek açıklamasında şunları söyledi; "Olumsuz konjonktüre rağmen güçlü büyüdük. 2013 yılında yüzde 4,0 ile OVP'de öngördüğümüz yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde büyüdük. Bu performans, geçen yıl Fed'in parasal sıkılaştırma politikasına geçişi ile artan finansal volatiliteye; küresel, bölgesel ve siyasal gerginliklere; en büyük ticari ortağımız olan AB'deki daralmaya ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen elde edilmiştir."

        Beklentilerin aksine ekonomi son çeyrekte de güçlü seyrini koruduğunu belirten Şimşek, "Ekonomimiz önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 ile güçlü bir düzeyde büyüdü. Büyümenin en önemli kaynağı iç talep oldu. İç talep 2013 yılının tamamında büyümeye 6,4 puan, yılın son çeyreğinde ise 7,4 puan katkı sağladı. İç talep açısından en önemli katkı özel tüketimden geldi. 2014 yılında büyüme bir miktar yavaşlasa da görünüm pozitif seyrini korumaktadır. Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi eşanlı göstergeler 2014 yılının ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı düzeylerde seyrettiğini işaret etmektedir. 2013 yılında büyümeyi destekleyen stokların 2014 yılında da büyümeye pozitif katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca kurdaki gelişmeler ile AB'deki toparlanma dış talep kaynaklı büyümeyi destekleyecektir. Yerel seçim sonuçlarıyla birlikte siyasi risklerin azalması iç talebi ve 2014 büyüme görünümünü destekleyecektir" dedi

        KALKINMA BAKANI YILMAZ BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2013'ün son çeyreğinde 4.4 bir büyüme sağlandı. Türkiye ekonomisinde bununla birlikte tüm yıl olarak yüzde 4'lük bir büyüme gerçekleşti. Kurdaki gelişmelere rağmen kişi başına gelirimiz 11 bin 700 dolar civarına yükselmiş oldu. Beklentimizin üstünde, tahminlerimizin üstünde bir büyüme söz konusu" dedi.

        "ÖNCELİĞİMİZ YERLİ GİRDİ ORANINI ARTIRACAK POLİTİKALAR"

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2013 büyümesi ve 2014 büyüme beklentilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, bu yıl iç talep artışını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerin etkisinin de görülmeye başlamasıyla, büyümenin kompozisyonunda iç talep kaynaklı büyümeden dış talep kaynaklı büyümeye doğru bir değişim görüleceğini kaydederek, "Önümüzdeki dönemde en önemli

        önceliğimiz ihracata yönelik üretimde yerli girdi oranını artıracak politikalar olacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ